Το Ελληνικό Φανταστικό Διήγημα, Μάκης Πανώριος

1
1465

Τόμος Στ’

ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ!

Μια από τις σημαντικότερες συνεισφορές του Μάκη Πανώριου στον  τομέα της λογοτεχνικής τεκμηρίωσης και καταγραφής είναι η εξαιρετικής σημασίας   ανθολογία του Το Ελληνικό Φανταστικό Διήγημα στους έξι τόμους της οποίας ανιχνεύει και παρουσιάζει το φανταστικό στην ελληνική λογοτεχνία από τα πρώτα μεταβυζαντινά χρόνια μέχρι σήμερα.  Λογοτέχνης, εικονογράφος, ηθοποιός και κριτικός θεάτρου ο Μάκης Πανώριος είναι ένας ακούραστος ερευνητής και μελετητής της επιστημονικής φαντασίας που έχει τιμηθεί με διεθνή βραβεία όπως Διεθνές βραβείο Karel το 1993  ενώ το 2006 τιμήθηκε από την Αθηναϊκή Λέσχη Επιστημονικής Φαντασίας  (ΑΛΕΦ) για τη συνολική του προσφορά στη διάδοση της επιστημονικής φαντασίας στην Ελλάδα. Είναι βέβαιο ότι χωρίς τις μελέτες του Μάκη Πανώριου για τη λογοτεχνία του φανταστικού και την επιστημονική φαντασία στην Ελλάδα, θα αγνοούσαμε ή θα γνωρίζαμε πολύ λιγότερα και αποσπασματικά πράγματα για την αξιόλογη λογοτεχνική δημιουργία των Ελλήνων συγγραφέων σε αυτό το πεδίο.

Της Ελπίδας Πασαμιχάλη

Στους πέντε πρώτους τόμους της σειράς Το Ελληνικό Φανταστικό Διήγημα, η εργασία για τους οποίους ξεκίνησε το1987, ανθολογούνται 167 ελληνικά διηγήματα της φανταστικής λογοτεχνίας, που συγκεντρώθηκαν από παλιά περιοδικά, εφημερίδες, ανθολογίες και συλλογές διηγημάτων και παρουσιάζουν ένα υλικό υψηλής λογοτεχνικής ποιότητας που θα μπορούσε να συγκριθεί με έργα της ξένης φανταστικής λογοτεχνίας. Με έκπληξη διαπιστώνει ο αναγνώστης ότι ανάμεσα στους συγγραφείς που είχαν γράψει διηγήματα φανταστικής λογοτεχνίας ήταν οι Παπαδιαμάντης, Κόντογλου, Καρκαβίτσας, Παλαμάς, Μωραϊτίδης, Εμπειρίκος, Λουκιανός, Πάσχος, Κοραής, Σούτσος, Τερτσέτης κ.ά.

Στο έκτο τόμο της σειράς Το Ελληνικό Φανταστικό Διήγημα που πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αίολος, συναντάμε τις υπογραφές γνωστών σύγχρονων συγγραφέων, που άλλοι με σταθερότητα και άλλοι αποσπασματικά έχουν αναζητήσει στα εκφραστικά μέσα και στη μυθοπλασία της λογοτεχνίας του φανταστικού, την αναπαράσταση φαινομένων της σύγχρονης ζωής και την έκφραση προβληματισμών που θα περνούσαν στο περιθώριο μιας ρεαλιστικής  αφήγησης.

Ένα από τα σημαντικά χαρακτηριστικά της σύγχρονης λογοτεχνίας του φανταστικού και της επιστημονικής φαντασίας, δεν είναι πια ο παλαιότερος ενθουσιασμός για τα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα που πιστέψαμε ότι θα αναβαθμίσουν και την ποιότητα της ζωής του ανθρώπου. Αντιθέτως είναι η βαθιά ανησυχία για την αλόγιστη χρήση τους και η διαπίστωση ότι ο άνθρωπος έχει υποδουλωθεί στα ίδια τα επιτεύγματά του. Η σύγχρονη λογοτεχνία του φανταστικού εστιάζει στη θηριώδη κατάχρηση της υποτιθέμενης προόδου, στους απάνθρωπους ρυθμούς ζωής, στην καταστροφή του πλανήτη και δεν στρέφεται τόσο προς τα αστέρια και στο διάστημα αλλά προς το εσωτερικό ανθρώπινο σύμπαν. Δεν είναι τυχαίο ίσως το γεγονός ότι η τάση αυτή έχει εκδηλωθεί και σε επιστημονικό επίπεδο με τις σύγχρονες εξελίξεις στον τομέα της Αστροβιολογίας. Έτσι όπως παρατηρεί ο Μάκης Πανώριος στον πρόλογο του βιβλίου «Το κύριο χαρακτηριστικό της φανταστικής λογοτεχνίας είναι η μελαγχολία».

Ανάμεσα στους συγγραφείς που ανθολογούνται διηγήματά τους στους έκτο αυτό τόμο υπάρχουν ορισμένοι που και το κυρίως λογοτεχνικό του έργο έχει σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό τη «σφραγίδα» ή τις επιρροές της λογοτεχνίας του φανταστικού, όπως ενδεικτικά, ο Δημήτρης Σωτάκης, ο Νίκος Βλαντής, ο Παναγιώτης Κούστας, ο Σάκης Σερέφας, ο Χρήστος Αστερίου, ο Γιάννης Αντάμης, ο Σπύρος Καρυδάκης, ο Αλέξης Σταμάτης, ο Χρήστος Χρυσόπουλος και ο Γιώργος Ξενάριος και άλλοι που το κυρίως σώμα της λογοτεχνικής τους δημιουργίας καθορίζεται από άλλες μυθοπλαστικές τάσεις και συνιστώσες.

Οι συγγραφείς που ανθολογούνται στον έκτο τόμο του Ελληνικού Φανταστικού Διηγήματος είναι οι: Αντάμης Γ. Αστερίου Χ. Ασωνίτης Α., Βασιλάκου Κ. Βλαντής Ν., Γρηγοριάδης Θ., Καπετανάκης Δ., Καρυδάκης Σ., Κατσουλάρης Κ., Κούστας Π., Κυριλλίδης Β., Μίσσιος Κ., Μπαχά Χ., Νικολαϊδου Σ., Νικολής Α., Νικοπούλου Η., Ντίλιος Στ., Ξενάριος Γ., Οικονόμου Δ., Παπαδόπουλος Α., Πετσετίδης Δ., Σερέφας Σ. Σπυροπούλου Χρ., Σταμάτης Α., Σταρίδης Στ., Σωτάκης Δ., Τσίρος Π., Χαρίτος Κ., Χατζηγιαννίδης Β., Χρυσόπουλος Χρ.

Όπως σημειώνει ο Μάκης Πανώριος στην εισαγωγή του τόμου: «Η σοβαρότητα της σκέψης τους, η γνήσια υπαρξιακή αγωνία τους και η ποιότητα της γραφής τους είναι και τα στοιχεία εκείνα που μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για το μέλλον της νεοελληνικής φανταστικής λογοτεχνίας, της σύγχρονης σκεπτόμενης νεοελληνικής λογοτεχνίας γενικότερα… Οι νέοι συγγραφείς αρθρώνουν ουσιώδη Λόγο τον οποίο μας καλούν να ακούσουμε και να μας απασχολήσεις ο προβληματισμός που έχει υπαγορεύσει την άρθρωση του. Δεν είναι μόνο αυτό, αλλά και ένας φόρος τιμής στη φανταστική λογοτεχνία, σ’  εκείνους τους ευσυνείδητους τουλάχιστον εργάτες της που κωφεύουν στις  κακόφωνες σειρήνες της εμπορικότητας. Ο Λόγος τους αυτός είναι μεστός, ώριμος, πλήρης νοήματος. Και αυτό ακριβώς το νόημά του πρέπει να απασχολήσει τον αναγνώστη».  

info@bookbar.gr

 

INFO

Το Ελληνικό Φανταστικό Διήγημα, Στ’ Τόμος

Μάκης Πανώριος

Σελ. 256, Τιμή € 18

Εκδόσεις Αίολος 2012

 

 

 

 

 

Σχετικά Θέματα

ΜΑΚΗΣ ΠΑΝΩΡΙΟΣ : «Η σιωπή στο τέλος του δρόμου»

 

ΠΩΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΑ ΑΝΤΙΤΥΠΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

«Το Ελληνικό Φανταστικό Διήγημα, Στ’ Τόμος», Μάκης Πανώριος, Εκδόσεις Αίολος 2012

  • Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και πατήστε  «Αποστολή»
  • Ο Διαγωνισμός ισχύει μέχρι 6 Ιουνίου 2012
  • Αν είστε κάτοικος εκτός Αθηνών, γράψτε και την ταχυδρομική σας διεύθυνση για να σας σταλεί.

 

[gravityform id=”4″ name=”Φόρμα Συμμετοχής” ajax=”true”]

 

  • Μετά τη λήξη του διαγωνισμού τα ονόματα των νικητών θα αναρτηθούν στο Book Bar.
  • Οι τυχεροί θα παραλάβουν το αντίτυπο τους από το Βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Αίολος Χαριλάου Τρικούπη 25, Αθήνα, τηλ. 2103301553, ώρες καταστημάτων.
  • Δύο τυχεροί θα πάρουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου

 

Καλή τύχη!!!!

 

  • Δεν μπορεί να γίνει αποστολή στο εξωτερικό.
  • Παρακαλούμε να συμπληρώνετε τα στοιχεία σας (όνομα –διεύθυνση) με ελληνικούς χαρακτήρες για να αποφεύγονται τα λάθη

 

1 COMMENT

  1. Today, I went to the beach with my children.

    I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the shell
    to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and
    it pinched her ear. She never wants to go back!
    LoL I know this is completely off topic but I had to tell someone!