Αλλαγές στα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία

0
652

Πέντε νέα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία

Δικαίωμα για Κρατικό Βραβείο αποκτούν  οι αλλοδαποί

Αλλάζει το τοπίο στα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Οι αλλαγές δημιουργούν νέα δεδομένα στην ιστορία του θεσμού που αρκετές φορές έχει αμφισβητηθεί και κάποιες από αυτές έχουν ιδιαίτερη και κομβική σημασία. και Σύμφωνα με ον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο, οι μεταρρυθμίσεις αυτές έχουν στόχο τον εκσυγχρονισμό του θεσμού και την ανάδειξη των νέων παραγωγικών δυνάμεων του ελληνικού βιβλίου. Οι κυριότερες από αυτές είναι οι εξής:

Θεσπίζονται πέντε νέα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία

Δικαίωμα για Κρατικό Βραβείο αποκτούν και οι αλλοδαποί

Αλλάζει ο τρόπος απονομής στα Κρατικά Βραβεία Συγγραφής Θεατρικού Έργου

Το ψηφιακό βιβλίο εντάσσεται στο νόμο Ενιαίας Τιμής Βιβλίου

Θα υπάρξουν αλλαγές στη διαδικασία απονομής των Βραβείων

Πέντε νέα Κρατικά

Λογοτεχνικά Βραβεία


Το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα,
που θα απονέμεται σε νέους δημιουργούς μέχρι 35 ετών.

Το Βραβείο Εφηβικού/Νεανικού Λογοτεχνικού Βιβλίου, η θέσπιση του οποίου αποτελούσε πάγιο αίτημα του εκδοτικού κόσμου και των ειδικών σε θέματα παιδικού βιβλίου.

Το Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου, το οποίο αντικαθιστά το μέχρι σήμερα υπάρχον «Βραβείο Εικονογράφησης Παιδικού Βιβλίου», και θα απονέμεται εξ ημισείας σε συγγραφέα και εικονογράφο.

Το Βραβείο Μετάφρασης έργου της αρχαίας ελληνικής γραμματείας στα νέα ελληνικά, που αναδεικνύει τη σημασία της ενδογλωσσικής μετάφρασης και ενθαρρύνει τη στροφή προς έργα λιγότερο γνωστά και σπανίως μεταφραζόμενα.

Ειδικό Θεματικό Βραβείο που θα απονέμεται σε λογοτεχνικό βιβλίο το οποίο προάγει τον διάλογο για ένα ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα.

Δικαίωμα στα Κρατικά Βραβεία

αποκτούν και οι αλλοδαποί

Τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία μπορούν πλέον να απονέμονται τόσο σε Έλληνες πνευματικούς δημιουργούς όσο και σε δημιουργούς που δεν έχουν την ελληνική υπηκοότητα αλλά γράφουν στην ελληνική γλώσσα, με στόχο να συμβάλλουν στον εμπλουτισμό αλλά και τη διάδοση της ελληνικής γραμματείας.

Το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας μετονομάζεται σε «Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων» ώστε να είναι δυνατή η απονομή του εκτός από λογοτέχνες και σε μεταφραστές για τη συνολική τους προσφορά στα Γράμματα.

Οι Επιτροπές αποδεσμεύονται από την υποχρέωση να λαμβάνουν υπόψη τους μόνο βιβλία που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Απαραίτητες προϋποθέσεις για να ληφθεί υπόψη βιβλίο το οποίο δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο της Εθνικής Βιβλιοθήκης είναι α. αίτηση κάθε ενδιαφερόμενου (τρίτου ή μέλους της Επιτροπής) και β. να προκύπτει με βεβαιότητα η χρονολογία έκδοσής του και να φέρει στο οπισθόφυλλό του αριθμό καταχώρισης (ISBN).

Καταργούνται τα χρηματικά έπαθλα που απονέμονται σε λογοτεχνικά περιοδικά και προβλέπεται αντί αυτών, η αγορά αντιτύπων των βραβευόμενων περιοδικών και η αποστολή τους σε τμήματα  νεοελληνικών σπουδών σχολών του εξωτερικού και του εσωτερικού ή και σε άλλες βιβλιοθήκες, καθώς και σε καταστήματα κράτησης και καταστήματα κράτησης ανηλίκων.

Κρατικά Βραβεία Συγγραφής Θεατρικού Έργου

Διαπιστώνοντας δυσλειτουργίες και χαμηλή ποιότητα των θεατρικών κειμένων μέχρι σήμερα, το ΥΠΠΟΤ ανακοίνωσε τις εξής αλλαγές:

Ο διαγωνισμός των Κρατικών Βραβείων Συγγραφής Θεατρικού Έργου προκηρύσσεται κάθε δύο χρόνια.

Καθιερώνεται ένα βραβείο ανά κατηγορία διαγωνισμού, ώστε να μην υπάρχει πληθωρισμός βραβείων.

Κατοχυρώνεται η δυνατότητα επιχορήγησης για το ανέβασμα έργων που έχουν βραβευθεί στον διαγωνισμό των Κρατικών Βραβείων Συγγραφής Θεατρικού Έργου, εφόσον προταθούν από θίασο του ελεύθερου θεάτρου, μέσω της διαδικασίας των ετήσιων επιχορηγήσεων.

Τα Κρατικά Βραβεία Συγγραφής Θεατρικού Έργου θα απονέμονται ταυτόχρονα με τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία.

Ψηφιακό Βιβλίο (ebook), νέος «ορισμός» του Βιβλίου

To ψηφιακό βιβλίο εντάσσεται και επίσημα στον νόμο της Ενιαίας Τιμής Βιβλίου,  που ισχύει και για τα έντυπα βιβλία στη χώρα μας. Ο νόμος αυτός (Ν. 2557/1997) που έχει ψηφιστεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, επεκτείνεται τώρα και στο ηλεκτρονικό βιβλίο, σύμφωνα με τον νέο νόμο Ν. 3905/2010 για την ενίσχυση και ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης (ΦΕΚ Α’ 219/23.12.2010). Σύμφωνα με αυτό το νόμο, ο ορισμός του Βιβλίου διευρύνεται και Βιβλίο πλέον θεωρείται όχι μόνο το έντυπο αλλά και «το CD-ROM, το DVD ROM, οποιοσδήποτε τύπος ψηφιακού κειμένου (αρχείου) που αναπαράγει ακριβώς το περιεχόμενο συγκεκριμένου βιβλίου, καθώς και το ηλεκτρονικό βιβλίο (e-book)».

Αλλαγές στη διαδικασία απονομής

Τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία θα ανακοινώνονται τον Νοέμβριο και θα απονέμονται στον Δεκέμβριο. Καθορίζεται χρόνος έναρξης των εργασιών των Επιτροπών τον Μάιο, ενώ θα ανακοινώνονται και οι βραχείες  λίστες  τον Οκτώβριο.  Παράλληλα με την ανακοίνωση των βραχειών λιστών καθιερώνεται η υποχρέωση δημοσίευσης αιτιολογημένης έκθεσης η οποία αξιολογεί τη στάθμη και τις τάσεις της ετήσιας λογοτεχνικής παραγωγής. Επιπλέον, μαζί με την ανακοίνωση των Βραβείων θα δημοσιεύεται το σκεπτικό των αρμοδίων Επιτροπών καθώς και η γνώμη της μειοψηφίας.

info@bookbar.gr

Σχετικά link

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΤ στο

http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=42634