Έφυγε ο Ιάκωβος Καμπανέλλης

0
687

Ο δημιουργός της «Στέλλας» δεν μένει πια εδώ

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, ένας από τους σημαντικότερους ‘Έλληνες δημιουργούς του 20ου αιώνα, άφησε την τελευταία του πνοή, το πρωί του Σαββάτου σε νοσοκομείο της Αθήνας. Ήταν 88 ετών.

Γεννημένος στη Νάξο το 1922, ο Καμπανέλης σφράγισε με τα έργα του το ελληνικό θέατρο και υπήρξε ο δημιουργός των σεναρίων για δύο από τις σημαντικότερες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου:  τη «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη και τον «Δράκο» του Νίκου Κούνδουρου.

Στα χρόνια της γερμανικής κατοχής ο Καμπανέλλης εντάχθηκε στην εθνική αντίσταση. Συνελήφθη από τους Γερμανούς και υπήρξε ένας από τους Έλληνες που κρατήθηκαν αιχμάλωτοι στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν. Καρπός αυτής της εμπειρίας ήταν τα ποιήματα που μελοποίησε το 1965 ο Μίκης Θεοδωράκης, συνθέτοντας τον κύκλο τραγουδιών «Μαουτχάουζεν».

Η ενασχόληση του με το θέατρο ξεκίνησε  μετά το 1945, οπότε ήλθε σε επαφή με τον Κάρολο Κουν. Ο ίδιος έλεγε ότι οι παραστάσεις του Κουν τον έκαναν να «δει τον προορισμό του». Το πρώτο του έργο, ο «Χορός πάνω στα Στάχυα» παρουσιάστηκε το 1950 από τον θίασο Λεμού.

Ακολουθούν έργα – ορόσημα, όπως η «Αυλή των Θαυμάτων», το «Παραμύθι χωρίς Όνομα» και το «Μεγάλο μας Τσίρκο», παράσταση που είχε εξελιχθεί σε μικρή εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά της δικτατορίας.

Για τη «Στέλλα»

Ο ίδιος μιλώντας για το σενάριο της «Στέλλας» και τη Μελίνα είχε πει: «Δεν έγραψα τη «Στέλλα» έχοντας στο μυαλό μου τη Μελίνα. Η Μελίνα επέστρεψε από το Παρίσι το ΄54. Δεν την ήξερα καθόλου μέχρι τότε. Και είδα αυτά τα στοιχεία, τα πληθωρικά, τα εξωστρεφή, τα μερακλίδικα. Δεν ταυτίστηκε η Μελίνα με τη Στέλλα. Εγώ ταυτίστηκα με τη Μελίνα. Δηλαδή, η Στέλλα έχει πολλά της Μελίνας. Δεν έχει η Μελίνα της Στέλλας.»

info@bookbar.gr


Σχετικά links

Ιάκωβος Καμπανέλλης – Wikipedia