Ο Όμηρος συναντά τον …υπερρεαλισμό!

0
1356

 Έργα ζωγραφικής του Νάνου Βαλαωρίτη εμπνευσμένα από την Ιλιάδα και την Οδύσσεια

 Μυθολογικά τέρατα, θεές και γυναίκες από την Ιλιάδα και την Οδύσσεια, προβάλλουν με μοντέρνα εμφάνιση, ανάμεσα σε σύγχρονα εργαλεία ακόμη και … αυτοκίνητα  στην νέα έκθεση ζωγραφικής του Νάνου Βαλαωρίτη  στην  Αίθουσα Τέχνης «Αστρολάβος artlife».  Τίτλος της «Θεές, γυναίκες και τέρατα στον Όμηρο» και είναι εμφανώς εμπνευσμένη από το νέο  του βιβλίο «Ο Όμηρος και το αλφάβητο» (Εκδόσεις Ελληνοαμερικανικής Ένωσης).

Ο κόσμος του Ομήρου είναι γεμάτος από εικόνες, πρόσωπα, όνειρα και μυθικές σκηνές. Όλο αυτό το ομηρικό περιβάλλον παίρνει στα έργα του Νάνου Βαλαωρίτη μορφή απρόβλεπτη, ανατρεπτική γεμάτη χιούμορ και φαντασία μέσα από μια σατυρική και εμφανώς παιγνιώδη διάθεση!….

Μιλώντας για τη νέα εικαστική δουλειά του ο Νάνος Βαλαωρίτης εξηγεί: «Η σειρά αυτή από φαντασιώσεις για το πως μπορούν, με μία σύγχρονη οπτική να παρουσιαστούν, οι θηλυκές θεές, σε θνητές και τα πολλά μυθολογικά τέρατα, που βρίθουν στα πιο μεγάλα σε έκταση και αξία ελληνικά ποιήματα, την Ιλιάδα και την Οδύσσεια. Τα σχέδια αυτά, δεν αποτελούν πιστή απεικόνιση αλλά παράφραση, παραφθορά  μοντερνιστική, όπως π.χ. το έργο με τίτλο: το “Αυτοκίνητο κορίτσι της Τροίας” , με χρονικές αναδρομές, εκσυγχρονισμούς και άλλα παιχνίδια με τα χρώματα και τα σχέδια και το τέχνασμα του αναχρονισμού – όπως π.χ. στην Αναγέννηση παρουσίαζαν τα πρόσωπα του Ομήρου με κουστούμια της εποχής της.»

Ο ίδιος αναφέρεται στο έργο του Νίκου Εγγονόπουλου: «Σε εμάς κάτι τέτοιο επιχείρησε και ο Νίκος Εγγονόπουλος, όταν δεν παρουσίαζε τα μυθολογικά τα πρόσωπα γυμνά. Η παράδοση αντίθετα με το πως σκέπτονται οι νεοκλασικιστές, δίνουν την ευκαιρία για πολλές εκδοχές, ποιητικές πάντοτε, με αγάπη και σεβασμό στα αρχαία αυτά αριστουργηματικά ποιήματα που σχεδιάστηκαν, σύμφωνα με την ανάγνωσή μου. Αλφαβητικά, με το σύστημα της Ακροφωνίας.»

Σημαντική παράμετρος της έμπνευσης και η αίσθηση του παιχνιδιού. Ο Νάνος Βαλαωρίτης παρατηρεί: «Όπως ο Όμηρος «έπαιζε» χρησιμοποιώντας το αλφάβητο, έτσι κι εγώ κάνω ένα παιχνίδι με τον Όμηρο. Στο παιχνίδι που κάνει ο Όμηρος υπάρχουν περιορισμοί και κώδικες που ακολουθεί για να συνδέσει το ποίημα. Νομίζω ότι αν δεν είχα και εγώ ο ίδιος αυτό το πνεύμα του παιχνιδιού, δεν θα είχα ανακαλύψει και το πνεύμα του Ομήρου.»

info@bookbar.gr

 

ΙNFO

-Η έκθεση ζωγραφικής του Νάνου Βαλαωρίτη με τίτλο «Θεές, γυναίκες και τέρατα στον Όμηρο» διαρκεί μέχρι τις 5 Μαρτίου.

-Την Παρασκευή  25 Φεβρουαρίου στις 20.30 στην Αίθουσα Τέχνης «ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ  artlife» , θα γίνει συζήτηση για το νέο βιβλίο του Νάνου Βαλαωρίτη «Ο Όμηρος και το Αλφάβητο», σε σχέση με την έκθεση.

Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν η ιστορικός Τέχνης κα. Νάντια Αργυροπούλου, ο φιλόλογος κος Παναγιώτης Βούζης, η καθηγήτρια του Πάντειου Πανεπιστήμιου κα Μαρία Κακαβούλια και ο ίδιος ο συγγραφέας.

«Αστρολάβος artlife» (Ηροδότου 11, Κολωνάκι, τηλ: 210 7221200, 4, φαξ: 210 7221304, ώρες λειτουργίας: Τετ. Σαβ. 10.00-15.00 Τρ. Πεμ. Παρ. 10.00-15.00 & 17.30-20.30, Κυρ.-Δευτ. κλειστά.

www.astrolavos.gr

gallery@astrolavos.gr