Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου …επί δύο!

0
827

Στον καταξιωμένο συγγραφέα Μάνο Κοντολέων και στον νεότερο Βασίλη Παπαθεοδώρου απονεμήθηκε φέτος το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου. Δύο διαφορετικά βιβλία βρέθηκαν πρώτα στις προτιμήσεις  της Κριτικής Επιτροπής και έτσι το φετινό Βραβείο απονεμήθηκε τόσο στον Μάνο Κοντολέων για το βιβλίο του «Πολύτιμα δώρα» (Εκδόσεις Πατάκη, όσο και στον Βασίλη Παπαθεοδώρου για το βιβλίο του «Στη Διαπασών» (Εκδόσεις Καστανιώτη)

Το βραβείο Εικονογράφησης Παιδικού βιβλίου απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στη Φωτεινή Στεφανίδη για το βιβλίο του Χρήστου Μπουλώτη «Η σκυλίσια ζωή του γάτου Τζον Αφεντούλη» (Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα). Τέλος  το Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά δεν απονεμήθηκε, μετά από ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής ότι κανένα από τα βιβλία που είχαν υποβληθεί δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις βράβευσης.

Σημειώνεται ότι φέτος είναι η τελευταία φορά που τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία απονέμονται με βάση τις διατάξεις της υπάρχουσας νομοθεσίας, ενώ από την επόμενη χρονιά και θα εφαρμοσθεί νέα νομοθεσία που διαμορφώνει διαφορετικά τον θεσμό.

Έχοντας στο ενεργητικό του μια δημιουργική πορεία  στο χώρο του νεανικού βιβλίου αλλά και μια καθοριστική διαδρομή στην ελληνική λογοτεχνία ενηλίκων,  ο Μάνος Κοντολέων δήλωσε για την βράβευσή του: «Τα «Πολύτιμα δώρα» μου, έχουν να κάνουν με διαχρονικές αξίες…. Και εγώ προσπάθησα να τα γράψω με τέτοιο τρόπο ώστε να τα διακρίνει μια διαχρονική λογοτεχνικότητα. Στην ουσία με τα «Πολύτιμα Δώρα» θέλησα να αποδείξω πως η λογοτεχνία για παιδιά μπορεί να είναι και λογοτεχνία για ενήλικες. Χαίρομαι που η πρότασή μου αυτή αναγνωρίστηκε».

Από την πλευρά του ο Βασίλης Παπαθεοδώρου εξέφρασε τη χαρά του και δήλωσε μεταξύ άλλων: «Πιστεύω ότι μια μεγάλη επιβράβευση αλλά και επιδίωξη για έναν συγγραφέα είναι να κατορθώσει να αγγίξει έστω και ένα άτομο και να το παρακινεί σε άλλα αναγνώσματα».

Το βιβλίο «Πολύτιμα δώρα» του Μάνου Κοντολέων γράφτηκε με την ευκαιρία συμπλήρωσης 30 χρόνων συγγραφικής δημιουργίας τόσο στην παιδική όσο και στην ενήλικη λογοτεχνία. Ένα βιβλίο που αποτελεί κυριολεκτικά «πολύτιμο δώρο»  τόσο από πλευράς ύφους και γραφής όσο και από πλευράς περιεχομένου. Τρία αφηγήματα που αναδεικνύουν και υμνούν την ανυστερόβουλη αγάπη, τη συναισθηματική προσφορά, τη δημιουργία, την ευαισθησία αλλά και τη μοναξιά.  Όλες εκείνες τις υπέροχες συναισθηματικές ποιότητες που υπήρξαν, υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν μέσα μας και γύρω μας ακόμη και όταν όλα δείχνουν ζοφερά.

Όπως σημειώνει ο ίδιος : «Οι γονείς μου φέρανε ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ από τη Σμύρνη και μου τα χάρισαν. Εγώ μεγάλωσα στην Αθήνα μαζεύοντας στις ξεχασμένες γειτονιές της ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙΑ. Κι έπειτα γνώρισα αυτούς που θ’ αγαπούσα για όλη μου τη ζωή – και τους χαρίζω με τη σειρά μου ΣΜΑΡΑΓΔΙΑ.»

Από την άλλη πλευρά το «Στη διαπασών» του Βασίλη Παπαθεοδώρου, είναι ένα γοητευτικό νεανικό μυθιστόρημα, με δράση, με αντιφάσεις, με εκρήξεις και επαναστάσεις , με αναζήτηση και αναίδεια, όπως ακριβώς και η εφηβεία.  Ένα βιβλίο για τους νέους που αναζητούν, που αντιδρούν, που δεν ακούν τις συμβουλές των μεγάλων και τελικά χαράζουν τη δική τους διαδρομή στην περιπέτεια της ζωής.

Η Επιτροπή των Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου αποτελείται από τους:

Γκίβαλου – Κατσίκη Άντα, ως Πρόεδρο, Κανατσούλη Μελπομένη (Μένη), , ως Αντιπρόεδρο και μέλη τους: Πολίτη Δημήτριο, Γαβριηλίδου Σοφία, Γιαννικοπούλου Αγγελική, Ψαραύτη Ευαγγελία (Λίτσα), Παπαμόσχου Ηρώ, Ψαράκη Βάσω,Μαρουλάκη Νίκο.

info@bookbar.gr