Διάλεξη της Φωτεινής Τσαλίκογλου στο Megaron Plus

0
926

 

 

Η Kρίση στο ….ντιβάνι της ψυχανάλυσης

Καθώς οι οικονομικές αναλύσεις για την Κρίση μοιάζουν να έχουν φτάσει  σε κορεσμό και σε καμία από αυτές δεν μπορούμε να αντλήσουμε αισιοδοξία, ίσως έφτασε η στιγμή για μια ψυχαναλυτική προσέγγιση του προβλήματος. Αυτός άλλωστε είναι και ο κύριος ρόλος της ψυχοθεραπείας: βοηθά τον «ασθενή» να διαχειρισθεί μία προσωπική κρίση όταν  αποτελεί πια τετελεσμένο γεγονός και δεν μπορεί να το αποφύγει…

 

Από αυτή την άποψη η ομιλία της Φωτεινής Τσαλίκογλου στο Μέγαρο Μουσικής ίσως έρχεται στην πιο κατάλληλη στιγμή. Η καταξιωμένη συγγραφέας και καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο θα δώσει διάλεξη με τίτλο «Η δύναμη της Απώλειας και οι Μεταμορφώσεις της Οδύνης: η δημιουργία ως αντίδοτο στις Κρίσεις»

 

Η δημιουργία ως αντίδοτο στην Κρίση

 

«H έλλειψη παροτρύνει τη δημιουργία. Κινεί τα νήματα της ζωής. Τροφοδοτεί τη φαντασία, την επινόηση, το έργο. Είναι ένας κοινός τόπος συνάντησης ποιητών, επιστημόνων, μικρών παιδιών και ενίοτε ατόμων με ψυχικές διαταραχές. Τρέλα, κατάθλιψη και δημιουργία έχουν ένα κοινό πεδίο συνάντησης.» σε αυτή την επαναστατική όσο και βαθειά ανθρώπινη διαπίστωση πρόκειται να εστιαστεί η διάλεξη της Φωτεινής Τσαλίκογλου στο Μέγαρο Μουσικής.

 

Εκεί που η οικονομική ανάλυση σταματά και η αμείλικτη γλώσσα των αριθμών καταγράφει με ακρίβεια την «καταδίκη», η κυρίαρχη φιλοσοφία της εποχής μας, που δεν είναι άλλη από την Ψυχολογία, μπορεί να διευρύνει τους ορίζοντες και να δώσει προσωπικές διεξόδους.

 

«Έχουμε ένα καταφύγιο ενάντια στο θάνατο, να κάνουμε τέχνη πριν από αυτόν. Η κρίση, όπως μια ασθένεια, μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο ή στη θεραπεία.   Η απώλεια από μόνη της είναι και μια εμπειρία που μας φέρνει αντιμέτωπους με αναπάντεχες προκλήσεις και επιλογές»  υποστηρίζει η Φωτεινή Τσαλίκογλου.

Είμαστε όμηροι  της απώλειας; Ποιες είναι οι προϋποθέσεις που μετουσιώνουν την αγωνία σε έργο; Σε ποιο βαθμό η αποφυγή του πένθους, που χαρακτηρίζει την εποχή μας, υπονομεύει τη δυνατότητα του καθενός μας να μεταμορφώνει την οδύνη σε δημιουργία; Πώς μπορούμε να κάνουμε την αδυναμία δύναμη την κρίση και την απώλεια πηγή έμπνευσης και δημιουργίας;

Σε αυτά τα ερωτήματα πρόκειται να εστιάσει την ομιλία της, που τεκμηριώνεται με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, η Φωτεινή Τσαλίκογλου και θα επιχειρήσει να δώσει αισιοδοξία και κυρίως όραμα στο κοινό.

 

ΒΙΟ

H Φωτεινή Τσαλίκογλου, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και ειδικεύτηκε στην Κλινική Ψυχολογία.  Είναι συγγραφέας και καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου διδάσκει τα μαθήματα “Κλινική ψυχολογία μέσα από τη λογοτεχνία και την Τέχνη” και “Εγκληματολογική Ψυχολογία”.

Αρθρογραφεί στην εφημερίδα “Το Βήμα” και είναι συγγραφέας των έργων: “Σχιζοφρένεια και Φόνος. Αναζητώντας τον Χαμένο Παράδεισο”, “Μυθολογίες βίας και καταστολής”, “O μύθος του επικίνδυνου ψυχασθενή”, “Ψυχο-λογικά, Οι παγίδες του αυτονόητου”, “Η ψυχολογία στην Ελλάδα σήμερα” (επιμέλεια), “Η Ψυχολογία της καθημερινής ζωής: H κουλτούρα του εφήμερου”, “Η Ψυχή στη χώρα των πραγμάτων”, “Μήπως;” (μαζί με την Μαργαρίτα Καραπάνου), “H νεράιδα της Γης” (παραμύθι σε εικονογράφηση Αλέξη Κυριτσόπουλου), “Δεν μ’ αγαπάς, μ’ αγαπάς: Τα παράξενα της μητρικής αγάπης. Τα γράμματα της Μαργαρίτας Λυμπεράκη στην κόρη της Μαργαρίτα Καραπάνου”.

Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα της :

“Η κόρη της Ανθής Αλκαίου”, “Ονειρεύτηκα πως είμαι καλά”, “Έρως φαρμακοποιός”, “Εγώ, η Μάρθα Φρόυντ”, “Όλα τα Ναι του κόσμου” (νουβέλα). Το τελευταίο της μυθιστόρημα “Το Χάρισμα της Βέρθας” ήταν υποψήφιο για το βραβείο αναγνωστών 2010 του ΕΚΕΒΙ.

Αυτή την περίοδο είναι υπό έκδοση το βιβλίο της “Το Μέλλον ανήκει στην έκπληξη: 34 Σχόλια για την κρίση κι ένα υστερόγραφο”

info@bookbar.gr

 

INFO

H διάλεξη της Φωτεινής Τσαλίκογλου στο Megaron Plus πραγματοποιείται την Τετάρτη 9 Μαρτίου στις 19.00.  Είσοδος ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή δελτίων αρχίζει στις 5.30

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη τηλ. 210 7282000