Έφυγε από τη ζωή ο Αργύρης Χιόνης

0
941

Σε ηλικία 68 ετών

 Στις εκπνοές του το 2011 έμελλε να συνδεθεί με μια ακόμη θλιβερή απώλεια.

Ο ποιητής, συγγραφέας και μεταφραστής Αργύρης Χιόνης έφυγε από τη ζωή ανήμερα των Χριστουγέννων από ανακοπή καρδιάς, σε ηλικία 68 ετών. Ο Αργύρης Χιόνης, που τα τελευταία χρόνια ζούσε στο Θροφαρί της ορεινής Κορινθίας, είχε έλθει στην Αθήνα για να περάσει τις γιορτές με αγαπημένα του πρόσωπα.

Ο Αργύρης Χιόνης (22 Απριλίου 1943 – 25 Δεκεμβρίου 2011) γεννήθηκε στην Αθήνα, στα Σεπόλια, από γονείς νησιώτες, εσωτερικούς μετανάστες. Άρχισε να εργάζεται από πολύ νωρίς ασκώντας διάφορα επαγγέλματα. Στα δεκατέσσερά του, άρχισε να γράφει ποιήματα σε έμμετρο και ομοιοκατάληκτο στίχο, μιμούμενος τις μαντινάδες και τα αποσπάσματα από τον Ερωτόκριτο, που η Κρητικιά μητέρα του τραγουδούσε. Στα 28 του χρόνια γράφτηκε στο πανεπιστήμιο του  Άμστερνταμ όπου σπούδασε Ιταλική φιλολογία, ενώ μεγάλο μέρος της ζωής του το πέρασε σε χώρες της Βορειοδυτικής Ευρώπης προτού εγκατασταθεί στο χωριό Θροφαρί. Από το 1982 μέχρι το 1992 ο Χιόνης εργάστηκε ως μεταφραστής στο Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στις Βρυξέλλες. Είχε μεταφράσει Οκτάβιο Παζ, Τζέιν Οστεν, Χάουαρντ Φαστ, Ράσελ Εντσον και άλλους συγγραφείς. 

Στα γράμματα εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1966 με την ποιητική συλλογή  οι «Απόπειρες φωτός». Την ακολούθησαν πολλές, ανάμεσα στις οποίες οι «Σχήματα απουσίας», 1973, «Μεταμορφώσεις», 1974, «Λεκτικά τοπία», 1983, «Ο ακίνητος δρομέας», 1996 και «Στο υπόγειο», 2004. Από το πεζογραφικό έργο του ξεχωρίζουν αρκετές συλλογές αφηγημάτων: «Ιστορίες μιας παλιάς εποχής που δεν ήρθε ακόμα», 1981, «Ο αφανής θρίαμβος της ομορφιάς», 1995, «Τα τρία μαγικά παραμύθια», 1997 κ.α.

Το 2007 ο Χιόνης έλαβε το βραβείο του περιοδικού “Διαβάζω” για το βιβλίο του «Όντα και μη όντα» (2006), ενώ το 2009 τιμήθηκε με το Κρατικό βραβείο διηγήματος (εξ ημισείας με τον Τόλη Νικηφόρου) για το βιβλίο του «Το οριζόντιο ύψος και άλλες αφύσικες ιστορίες». Ήταν μέλος της Εταιρείς Συγγραφέων.

Τον τελευταίο καιρό έδειχνε καταβεβλημένος, Όπως δήλωσαν πρόσωπα του στενού του περιβάλλοντος, τον τελευταίο καιρό έδειχνε καταβεβλημένος αλλά ήταν και αγχωμένος με την έκδοση του καινούργιου του βιβλίου «Έχων σώας τα φρένας κι άλλες τρελές ιστορίες» που θα εξέδιδε από τις εκδόσεις Κίχλη.

info@bookbar.gr