Έφυγε από τη ζωή ο Κρίστοφερ Χίτσενς

0
1219

Σε ηλικία 62 ετών

 

 Ο Κρίστοφερ Χίτσενς, μια από τις  σημαντικές και εκρηκτικές προσωπικότητες της σύγχρονης δυτικής κουλτούρας

έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου σε ηλικία 62 ετών. Ο Χίτσενς , που υπέφερε από καρκίνο του οισοφάγου από το 2010, πέθανε στο νοσοκομείο του Τέξας από επιπλοκή πνευμονίας.

Ο Κρίστοφερ Χίτσενς (Christopher Hitchens) (13 Απριλίου 1949 -15 Δεκεμβρίου 2011) υπήρξε συγγραφέας και αρθρογράφος ο οποίος έγινε ευρύτερα γνωστός ως δημοσιογράφος σε διάφορα αμερικάνικα και βρετανικά περιοδικά πολιτικού περιεχομένου. Υπήρξε αρθρογράφος και κριτικός λογοτεχνίας σε φημισμένα έντυπα όπως The Atlantic, Vanity Fair, State World Affairs, The Nation, Free Inquiry.

Της Ελπίδας Πασαμιχάλη

Εκρηκτικός, οργισμένος, αντικομφορμιστής, αντιρρησίας, οργισμένο παιδί του ’68, τολμηρός, για πολλούς βλάσφημος, ήταν διάσημος για τον θαυμασμό του στους  George Orwell, Thomas Paine, και Thomas Jefferson και την αντιπάθειά του στη Μαρία Τερέζα, στο ζεύγος Κλίντον και στον Χένρι Κίσινγκερ. Ο Χίτσενς ήταν από τις προσωπικότητες που δεν περνούν απαρατήρητες. Ο εριστικός και παθιασμένος τρόπος γραφής του  είχε δημιουργήσει φανατικούς φίλους και φανατικούς εχθρούς. «Αν ο Χίτσενς δεν υπήρχε, δεν θα μπορούσαμε να τον επινοήσουμε» είχε πει γι αυτόν ο διακεκριμένος συγγραφέας Ίαν Μακ Γούαν.

Ο Χίτσενς γεννήθηκε στην Αγγλία και φοίτησε στην Οξφόρδη και στο Κέμπριτζ. Στα νεανικά του χρόνια μέχρι και τον ερχομό στις ΗΠΑ, στις αρχές του της δεκαετίας του 1980,   ο Χίτσενς άνηκε στον πολιτικό χώρο της άκρας αριστεράς και ήταν  υποστηρικτής τροτσκιστικών ιδεών  αλλά και αρθρογράφος σε ανάλογης ιδεολογίας διάφορα έντυπα.

Με την πάροδο του χρόνου όμως, ο Χίτσενς διαφοροποίησε τη στάση του από την Αριστερά σε ζητήματα που αφορούσαν την  ισλαμική τρομοκρατία. Ο ίδιος υποστήριξε την επέμβαση στο Ιράκ του 2003.  Εν τούτοις, o Χίτσενς έχει παραμείνει μεγάλος πολέμιος των θρησκειών και της κατοχής της Παλαιστίνης. Στο τελευταίο του βιβλίο “God is not Great”  καταφέρεται ανοικτά εναντίον των «τριών μεγάλων μονοθεϊσμών» (Ιουδαϊσμός, Χριστιανισμός και Ισλαμισμός) και ασκεί δριμύτατη κριτική στη «θρησκευτική βιομηχανία», ενώ εκφράζει την άποψη ότι σε αυτές οφείλεται η τρομερή εχθρότητα που επικρατεί στον πλανήτη. Το βιβλίο έτυχε αμφιλεγόμενης υποδοχής, με εγκώμια από τους  New York Times και καταδίκη από τους Financial Times… Ο ίδιος πίστευε στην ανάγκη εμφάνισης ενός νέου Διαφωτισμού που θα βασίζεται στη μελέτη του ανθρώπου.

Μανιώδης καπνιστής και πότης, διέκοψε το κάπνισμα μόνο όταν έγινε η διάγνωση ότι πάσχει από καρκίνο. Από τα δημοφιλέστερα βιβλία του, είναι το αυτοβιογραφικό  «Hitch-22, Αμφισβητίας εκ πεποιθήσεως» που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση Μιχάλη Μακρόπουλου.. Έντονα πολιτικό, γραμμένο μερικές φορές με ξεκαρδιστικό χιούμορ μιλάει για την πορεία ενός παιδιού του 1968 που ποτέ δεν έπαψε να αναθεωρεί απόψεις, να γίνεται βλάσφημος και ενοχλητικός, να υπερασπίζεται τις συχνά αιρετικές του θέσεις με επιμονή, να μην μετανιώνει για το παρελθόν και το παρόν του και να διατηρεί πεισματικά το θάρρος της γνώμης του. Στην αυτοβιογραφία του ξετυλίγει τον μίτο μιας ζωής ανήσυχης και μιας ταραγμένης πολιτικής διαδρομής: από τα κολέγια της Οξφόρδης στην Αθήνα των συνταγματαρχών, από την Κούβα του Κάστρο στην Πορτογαλία του Καρβάλιο, από τη σπαραγμένη από τον Εμφύλιο Ιρλανδία πλάι στους Κούρδους μαχητές, και από τον τροτσκισμό των νιάτων του στην ανεπιφύλακτη υποστήριξη του πολέμου στο Ιράκ.

Μιλάει με θέρμη για τις μεγάλες του φιλίες, τον ποιητή Τζέιμς Φέντον και τους πεζογράφους Μάρτιν Έιμις και Σαλμάν Ρούσντι, αναπολεί με τρυφερότητα τους γονείς του, τον «υποπλοίαρχο» και την ωραία Ιβόν που αυτοκτόνησε στην Αθήνα όταν ο ίδιος ήταν 24 ετών, αυτοσαρκάζεται, αναθεωρεί. Ισορροπώντας ανάμεσα στην ευθυμία και τη μελαγχολία, την οξύτητα και τη σοβαρότητα, σκιαγραφεί πενήντα χρόνια πολιτικής και λογοτεχνικής ιστορίας με τη γραφίδα ενός συναρπαστικού λογοτέχνη κι ενός πνεύματος ανήσυχου, όσο και η εποχή μας.

Σε τελική ανάλυση ο Κρίστοφερ Χίτσενς ήταν από τις προσωπικότητες που οι μισοί αγαπούσαν και οι άλλοι μισοί αγαπούσαν να τον …μισούν! Δηλαδή ένα είδος υπό …εξαφάνιση στους άχρωμους και άοσμους καιρούς μας.

Info@bookbar.gr