Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ τιμά τον Ελληνικό Πολιτισμό

0
1801

Βραβεύτηκαν Παντελής Βούλγαρης, Δημήτρης Μυταράς, Νάνος Βαλαωρίτης

  Σε μια εποχή που η Ελλάδα και ο Ελληνικός Πολιτισμός βάλλονται,

κατεδαφίζονται  και διασύρονται διεθνώς, μια καινούργια πολιτιστική πρωτοβουλία που εκδηλώνεται από την άλλη όχθη του Ατλαντικού βάζει θεμέλια για κάποιο καλύτερο μέλλον. Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ένα από τα σημαντικότερα Πανεπιστήμια του κόσμου, απευθύνεται στην παγκόσμια κοινή γνώμη και προτείνει ένα νέο θεσμό με τίτλο «Τιμώντας τον Ελληνικό Πολιτισμό» – “Honoring Greek Culture” με όραμα να προστατευτούν και να  αποκατασταθούν οι αξίες του ελληνικού πολιτισμού από το κύμα της απαξίωσης.

Της Ελπίδας Πασαμιχάλη

Συγκεκριμένα το σπουδαιότερο Κέντρο Διεθνών Σχέσεων των ΗΠΑ, το Weatherhead  του Harvard University εντάσσει από φέτος και για κάθε χρόνο στο «Πρόγραμμα Πολιτιστικής Πολιτικής» ένα νέο θεσμό προβολής του ελληνικού πολιτισμού τιμώντας διακεκριμένους εκπροσώπους του. Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να στρέψει την προσοχή στη σημερινή πνευματική Ελλάδα και να αναδείξει τις σταθερές δημιουργικές της δυνάμεις στο χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Ο νέος θεσμός εγκαινιάστηκε στις 15 Δεκεμβρίου σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, στη διάρκεια της οποίας τιμήθηκαν διακεκριμένες προσωπικότητες  της σύγχρονης ελληνικής πολιτιστικής δημιουργίας.  

Ο εικαστικός Δημήτρης Μυταράς, ο λογοτέχνης Νάνος Βαλαωρίτης,  ο ποιητής Δημήτρης Σελάνιος, ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης, ο ελληνιστής Francisco Rodriguez Adrados, η καθηγήτρια της Οξφόρδης Elizabeth Jeffreys, ο μουσουργός Θεόδωρος Αντωνίου και η τραγωδός Λυδία Κονιόρδου ήταν οι πρώτοι επιφανείς εκπρόσωποι του ελληνικού πολιτισμού που βραβεύτηκαν από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

1000 χρόνια ελληνικής λογοτεχνίας

στη νέα εκδοτική σειρά

-Βιβλιοθήκη του Χάρβαρντ

Στο πλαίσιο της ίδια εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε και η επίσημη παρουσίαση της ειδικής σειράς νεοελληνικών κειμένων της Harvard Early Modern and Modern Greek Library.  Πρόκειται για τη μοναδική στον κόσμο, εκδοτική σειρά –Βιβλιοθήκη μεσαιωνικής και νεότερης ελληνικής γραμματείας. Περιλαμβάνει δίγλωσσες εκδόσεις του σημαντικότερου τμήματος της ελληνικής πνευματικής και λογοτεχνικής παραγωγής την τελευταία χιλιετία, από το τέλος του 11ου έως τον 21ο αιώνα. Η Βιβλιοθήκη αυτή ενσωματώνει, σε μια διαχρονική ενότητα, την ελληνική πνευματική παραγωγή και καθιστά την Ελλάδα την πρώτη χώρα, της οποίας το σύνολο των κειμένων, από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας, αποτυπώνονται στην μοναδική αυτή σειρά-Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και γίνονται προσιτά στους ερευνητές και μελετητές όλου του κόσμου! Πρόκειται  για ένα μνημειώδες έργο που συγκεντρώνει και διασώζει τα ελληνικά κείμενα, αποκαθιστώντας και «επιδιορθώνοντας» σε μεγάλο βαθμό τις γνωστές τεράστιες αδυναμίες των αρμόδιων ελληνικών Βιβλιοθηκών (π.χ. Εθνική Βιβλιοθήκη) και της ελληνικής πολιτείας σε αυτό τον τομέα.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ  ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΟΥΣ – SPECIAL MENTION

 Εικαστικς Τχνες

 Δημτρης Μυταρς, Ακαδημαϊκός και Ομότιμος Καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών:  Από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους, με την πολυσχιδή και άκρως πρωτότυπη δημιουργία του, ο κ. Δημήτρης Μυταράς έχει συμβάλει όσο λίγοι στην ανανέωση του μεταπολεμικού ελληνικού εικαστικού λόγο και την προβολή του σε διεθνές επίπεδο.

 

 

 Επιστμη

  Francisco Rodriguez Adrados και Εlizabeth Jeffreys

Ο Francisco Rodriguez Adrados είναι διαπρεπής Ελληνιστής και μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας της Ισπανίας, της Ακαδημίας της Αργεντινής και της Ακαδημίας Αθηνών:  Η συμβολή του στην μελέτη της ελληνικής γλώσσας από την αρχαιότητα μέχρι την νεώτερη περίοδο— μεθοδολογική προσέγγιση που έχει, ανάμεσα σε άλλους, υιοθετήσει και ο Geoffrey Horrocks του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ—είναι εξαιρετικά σημαντική.

Η Elizabeth Jeffreys είναι Ομότιμη Καθηγήτρια Βυζαντινής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης:  Η έρευνά της καλύπτει μία ευρύτατη χρονολογική περίοδο και θεματική, από τον 6ον αιώνα μ.Χ. μέχρι την πρώιμη νεοελληνική λογοτεχνία.

 Λογοτεχνα

 Ννος Βαλαωρτης, ποιητής, πεζογράφος και θεατρικός συγγραφέας,

Ομότιμος Καθηγητής Συγκριτικής Λογοτεχνίας του San Francisco State University: Από τους σημαντικότερους και πιο παραγωγικούς εκπροσώπους της ελληνικής πρωτοπορίας τόσο στον χώρο της δημιουργικής γραφής όσο και στην κριτική της λογοτεχνίας.

Δημτρης Σελνιος:  Νέος ποιητής, ο οποίος στο εξαιρετικά πρωτότυπο έργο του συνδέει με αισθαντική ιδιοφυία στοιχεία από την αρχαϊκή και κλασσική αρχαιότητα με πρωτοποριακούς, πολυεπίπεδους τρόπους έκφρασης.

 Κινηματογρφος

 Παντελς Βολγαρης: Ένας από τους πιο διαπρεπείς Έλληνες σκηνοθέτες, ο οποίος με απαράμιλλη ευαισθησία και με διακριτικά συναρπαστικές εικόνες, έχει καταγράψει σημαντικές πτυχές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και κοινωνίας. Έχει δημιουργήσει έργα που έχουν επηρρεάσει αποφασιστικά την ιστορία του κινηματογράφου.

 

 

  Δραματικ Τχνη

  Λυδα Κονιρδου: Από τις πιο εκφραστικές και σημαντικές τραγωδούς του σύγχρονου θεάτρου, της οποίας η υποκριτική και σκηνοθετική δραστηριότητα έχει εμπλουτίσει και επηρρεάσει το ύφος και ήθος του ελληνικού θεάτρου.

 

 

 

Μουσικ

  Θεδωρος Αντωνου, Ομότιμος Καθηγητής Μουσικολογίας και Μουσικής Σύνθεσης στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Μουσουργών. Επί πολλά έτη διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του περίφημουTanglewood Festival στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από τους πιο διαπρεπείς διευθυντές ορχήστρας και ακάματος δημιουργός ενός μεγάλου αριθμού έργων, έχει συντελέσει όσο ελάχιστοι συνθέτες της γενιάς του στην εξέλιξη της διεθνούς, όχι μόνο της ελληνικής, μουσικής έκφρασης.

 info@bookbar.gr