Βραβεία «Διαβάζω» 2011

0
415

Στην Ιωάννα Καρυστιάνη το Βραβείο Μυθιστορήματος

«Αγαπώ πάρα πολύ τη λογοτεχνία, τους πεζογράφους και τους ποιητές. Εφέτος έτυχε να έχω διαβάσει πολλά από τις λίστες των υποψηφίων βιβλίων. Είμαι τυχερή που ανήκω σε αυτή τη μεγάλη οικογένεια. Οι νέοι συγγραφείς έχουν μπει τα τελευταία χρόνια στα λογοτεχνικά πράγματα με πένα στιβαρή και αιχμηρή, σήμερα όμως αισθάνομαι ότι δύσκολα μπορώ να ευχαριστήσω τον υπουργό Πολιτισμού, ο οποίος αποφεύγει να συναντήσει τους εκπροσώπους των συγγραφέων εδώ και πάνω από έναν χρόνο. Απόψε γιορτάσαμε μόνοι μας». Με αυτή την αιχμηρή δήλωση παρέλαβε η Ιωάννα Καρυστιάνη το Βραβείο Μυθιστορήματος για το βιβλίο της «Τα σακιά» (Εκδόσεις Καστανιώτη) στην απονομή των Λογοτεχνικών Βραβείων του περιοδικού «Διαβάζω» που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 17 Μαΐου στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη.

Τα Βραβεία του περιοδικού Διαβάζω, που απονεμήθηκαν φέτος για δέκατη πέμπτη χρονιά, έχουν αναλυτικά ως εξής:

-Βραβείο Μυθιστορήματος: στην Ιωάννα Καρυστιάνη για το βιβλίο της «Τα σακιά», Εκδόσεις Καστανιώτη

Το βραβείο απένειμε ο διευθυντής του Διαβάζω, Γιάννης Ν. Μπασκόζος.

-Βραβείο Διηγήματος-Νουβέλας στον Αλέξανδρο Ίσαρη για το βιβλίο του «Βίνκελμαν ή το Πεπρωμένο», Εκδόσεις Κίχλη.

Το βραβείο απένειμε ο Αλέξης Ζήρας, πρόεδρος της εταιρίας συγγραφέων, κριτικός λογοτεχνίας και μέλος της κριτικής επιτροπής.

-Βραβείο Ποίησης εξ’ ημισείας στους Χριστόφορο Λιοντάκη για τη συλλογή «Στο τέρμα της πλάνης», Εκδόσεις Καστανιώτη και Κώστα Μαυρουδή για τη συλλογή «Τέσσερις εποχές», Εκδόσεις Κέδρος.
Τα βραβεία απένειμε ο Ευριπίδης Γαραντούδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της κριτικής επιτροπής.

-Βραβείο Λογοτεχνικού Δοκιμίου- Μελέτης στον Κωνσταντίνο Τσουκαλά για το βιβλίο του «Η επινόηση της ετερότητας, “Ταυτότητες” και “διαφορές” στην εποχή της παγκοσμιοποίησης», Εκδόσεις Καστανιώτη.
Το βραβείο απένειμε ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης, Ομότιμος και Επίτιμος Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας.

-Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα (προς τιμή του Ηρακλή Παπαλέξη) στον Μιχάλη Γενάρη για το βιβλίο του «Πρίγκιπες και δολοφόνοι» Εκδόσεις Ίνδικτος.

Το βραβείο απένειμε ο κριτικός λογοτεχνίας και συγγραφέας Γιώργος Ξενάριος.

-Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου στους Αντώνη Παπαθεοδούλου (κείμενο) και Μυρτώ Δεληβοριά (εικονογράφηση) για το βιβλίο «Η πόλη που έδιωξε τον πόλεμο», Εκδόσεις Πατάκη.

Το βραβείο απένειμε ο συγγραφέας Ευγένιος Τριβιζάς.

Βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου για μεγάλα παιδιά στην Μαρία Παπαγιάννη για το βιβλίο της «Το δέντρο μονάχο», Εκδόσεις Πατάκη.

Το βραβείο απένειμε η Κατρίν Βελισσάρη, διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου.

-Το Βραβείο Προσφοράς στο Βιβλίο (προς τιμή του ιδρυτή του περιοδικού, Περικλή Αθανασόπουλου) απονεμήθηκε στο Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών – Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη για τη μακρόχρονη συμβολή του στα ελληνικά γράμματα.

info@bookbar.gr