ΒΡΑΒΕΙΑ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ 2010

0
1287

Η Ακαδημία Αθηνών βραβεύει ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών

 

Η μυθιστοριογράφος Ζυράννα Ζατέλη, η συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας Άλκη Ζέη, ο μυθιστοριογράφος Νίκος Δαββέτας, ο ποιητής Γιάννης Βαρβέρης, ο διηγηματογράφος Η.Χ. Παπαδημητρακόπουλος, ο ποιητής Αντώνης Φωστιέρης, και η εκδότρια Ραχήλ Καπόν είναι ανάμεσα στις προσωπικότητες του Πολιτισμού που βραβεύτηκαν από την Ακαδημία Αθηνών.

Η Ακαδημία Αθηνών, σε Πανηγυρική Συνεδρία της που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010, απένειμε Βραβεία σε ανθρώπους των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών. Ανάμεσα στους βραβευθέντες ήταν επίσης ο ιστορικός Βασίλης Παναγιωτόπουλος, για το τετράτομο έργο του «Αρχείο Αλή Πασά, Συλλογής Ι. Χιώτη, Γενναδείου Βιβλιοθήκης της Αμερικανικής Σχολής Αθηνών» ο καθηγητής Κώστας Μπέης για το σύνολο του συγγραφικού του έργου για τη σχέση φιλοσοφίας και θρησκείας, ο κλασσικός φιλόλογος Αντώνης Ρεγκάκος για τη μελέτη του «Επινοώντας το παρελθόν. Γέννηση και ακμή ιστοριογραφικής αφήγησης στην κλασσική αρχαιότητα» και ο λαογράφος Μανώλης Βαρβούνης για το βιβλίο του «Λαϊκές θρησκευτικές τελετουργίες στην Ανατολική και τη Βόρεια Θράκη».

Με Βραβεία της Ακαδημίας τιμήθηκαν επίσης η δασκάλα Χαρά Νικοπούλου, ο Σταμάτης Περδίος για τις μελέτες του σε ενεργειακά θέματα ο αριστούχος πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Κωστάκης καθώς και ο Ηλίας Αργυριάδης και ο Δημήτριος Μηλόπουλος οι οποίοι με κίνδυνο της ζωής τους απεγκλώβισαν και απομάκρυναν από φλεγόμενο αυτοκίνητο, τέσσερα μέλη οικογένειας.

Στην Πανηγυρική Συνεδρίαση της Ακαδημίας Αθηνών παραβρέθηκαν ο τέως Πρόεδρος Κωστής Στεφανόπουλος, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, ο βουλευτής ΝΔ Βύρων Πολύδωρας, πρώην βουλευτές, ακαδημαϊκοί, άνθρωποι των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών, συγγενείς και φίλοι των βραβευθέντων.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΖΥΡΑΝΝΑ ΖΑΤΕΛΗ: «Οπωσδήποτε ευχαριστώ την Ακαδημία Αθηνών για την τιμητική αυτή διάκριση. Προσωπικά, θα συνεχίσω τη δουλειά που κάνω τόσα χρόνια, είτε με βραβεύουν κατά καιρούς γι’ αυτό, είτε όχι.»

ΑΛΚΗ ΖΕΗ: «Ήταν μία ευχάριστη έκπληξη για μένα, γιατί κανένα από τα μυθιστορήματά μου δεν έχει πάρει κρατικό βραβείο. Ευχαριστώ την Ακαδημία Αθηνών γι΄αυτή τη διάκριση»

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΡΒΕΡΗΣ: «Το συγκεκριμένο βραβείο σημαίνει έναν σταθμό μέσα σε μια πορεία καθαρώς ποιητική. Είναι όπως ένα τρένο, το οποίο σταματά σε έναν σταθμό όπου οι άνθρωποι το καλωσορίζουν, αλλά μετά πρέπει να συνεχίσει την πορεία του με τον ίδιο ρυθμό, και κάπως επιβαρημένη από την επιδοκιμασία των άλλων, οι οποίοι άλλοι, στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι ιδιαίτερα σημαντικοί διότι είναι όλοι κορυφαίοι στο είδος τους.»

ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΣΤΙΕΡΗΣ: «Καθώς είχε γράψει και ο υπέροχος Μάρκος Αυρήλιος, “ούτε χειρότερο ούτε καλύτερο γίνεται κάτι όταν το επαινείς”. Έτσι λοιπόν, μια διάκριση, όσο σημαντική και αν είναι, όπως πράγματι είναι,ι το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας για το σύνολο μιας πολυετούς ποιητικής διαδρομής, εκείνο που κυρίως πετυχαίνει είναι να μας θυμίζει ότι η ποίηση εξακολουθεί να θάλλει στον τόπο και στη γλώσσα μας, με το νεανικό σφρίγος των 3000 χρόνων της.»

ΡΑΧΗΛ ΚΑΠΟΝ: «Μετά από τόσα χρόνια δουλειάς, η Ακαδημία Αθηνών αναγνώρισε τη δουλειά μου και αυτό είναι πολύ σημαντικό, ειδικά όταν δεν ασχολείσαι με την έκδοση εμπορικών βιβλίων. Θα συνεχίσω να προσπαθώ την καλή δουλειά, ανεξάρτητα από το βραβείο, γιατί αγαπώ το βιβλίο και προσπαθώ πάντα να εκδίδω βιβλία υψηλής ποιότητας».

ΧΑΡΑ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ: ««Ευχαριστώ θερμά την Ακαδημία Αθηνών, που στο πρόσωπό μου παρασημοφορεί την φιλοπατρία και τη διαμόρφωση, κυρίως εθνικής συνείδησης στους μαθητές μου, η οποία περιλαμβάνει ολόκληρη την ιστορία της Ελλάδας, κυρίως όμως, τη σκλαβωμένη Β.Ήπειρο, από την οποία κατάγομαι. Το μετάλλιο αυτό ανδρείας αποτελεί για μένα ηθική δέσμευση να συνεχίσω με μεγαλύτερη πίστη τον αγώνα μου μέχρι την τελική δικαίωση του έθνους μας. Το αφιερώνω στα δικά μου πομακόπουλα της Θράκης».

Ημερομηνία άρθρου 28/12/2010

info@bookbar.gr

ΒΡΑΒΕΙΑ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ 2010 (Read part 2 of 2)