«ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ: Ματιές στο κύτταρο της ύπαρξης»

0
1600

Βλαστοκύτταρα: Η επιστήμη συναντά την Τέχνη

 Έκθεση φωτογραφίας

 Μια μοναδική εμπειρία συνάντησης  της επιστήμης με την τέχνη προσφέρει στο κοινό η έκθεση φωτογραφίας της Μοριακής Βιολόγου Μίνας Γκούτη, με τίτλο: «ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ: Ματιές στο κύτταρο της ύπαρξης», που φιλοξενεί το Ίδρυμα Ευγενίδου, από 12 Μαρτίου έως 8 Απριλίου 2012.

 Σαράντα φωτογραφίες που ελήφθησαν μέσω μικροσκοπίου αναλαμβάνουν να μας ταξιδέψουν στον κόσμο των βλαστοκυττάρων και των κυττάρων του νευρικού συστήματος. Κι όλα αυτά από την οπτική γωνία της τέχνης, αφού οι εντυπωσιακές φωτογραφίες της Μίνας Γκούτη μεταφράζουν τα επιστημονικά δεδομένα μέσα από τη γλώσσα της τέχνης της φωτογραφίας.

 Πρόκειται για έναν ενδιαφέροντα διάλογο ανάμεσα στην τέχνη και στην επιστήμη, που δεν σταματά στην καλλιτεχνική αναπαραγωγή της πραγματικότητας. Η Μοριακή Βιολόγος και φωτογράφος Μίνα Γκούτη, φροντίζει με το κείμενό της σύντομα και περιεκτικά να παραθέσει, δίπλα από κάθε φωτογραφία την «επιστημονική της πραγματικότητα» με τρόπο απλό και κατανοητό.

 Η έκθεση έχει ακόμη την τύχη να συμπληρωθεί από κείμενα σαράντα συγγραφέων-ποιητών- δημοσιογράφων-καθηγητών, που αφήνοντας την φαντασία τους ελεύθερη «αποδέσμευσαν» την εικόνα από το στενό επιστημονικό της πλαίσιο και της επέτρεψαν να ταξιδέψει στα δικά τους συγγραφικά μονοπάτια.

 Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν οι : Τατιάνα Αβέρωφ, Σάσα Βούλγαρη, Εύη Γαρδίκη, Ματθαίος Γιωσαφάτ, Ελένη Γκίκα, Άρης Δαβαράκης, Aλέξανδρος Δαμουλιάνος, Στέφανος Δάνδολος, Σεμίνα Διγενή, Νίκος Δήμου, Νικος Θωμαϊδης, Μανώλης Kellis Καμβυσέλης, Κώστας Καναβούρης, Σοφία Καναούτη, Μαρίνα Καραγάτση, Βασίλης Καραποστόλης, Μάνος Κοντολέων, Λευτέρης Κουσούλης, Μιχάλης Λεβέντης, Μίνα Μαρούγκα, Γιώργος Μαυρωτάς, Λένα Μερίκα, Τεύκρος Μιχαηλίδης, Δημήτρης Μπουραντάς, Λίνα Νικολακοπούλου, Γιάννης Ξανθούλης, Αλκυώνη Παπαδάκη, Σου Παπαδάκου, Γρηγόρης Πασχαλίδης, Διονύσης Σιμόπουλος, Ιωάννα Σουφλέρη, Αλέξης Σταμάτης, Άρης Σφακιανάκης, Δημήτρης Σωτάκης, Ευγένιος Τριβιζάς, Φωτεινή Τσαλίκογλου, Ευγενία Φακίνου, Χρήστος Χωμενίδης και Θανάσης Χειμωνάς.

 Έτσι, σήμερα το Ίδρυμα Ευγενίδου έχει την ιδιαίτερη χαρά να προσκαλέσει το κοινό στη έκθεση της Μίνας Γκούτη, που στόχο έχει να μυήσει το κοινό σε δύσκολες επιστημονικές ορολογίες με τρόπο απλό και κατανοητό. Παράλληλα του δίνει τη δυνατότητα να «συναντηθεί» με τις Νευροεπιστήμες μέσα από τους δρόμους της τέχνης.

 Αξίζει τέλος να τονιστεί, ότι η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του «Μήνα Ενημέρωσης για τις Νευροεπιστήμες», την ειδική σειρά εκδηλώσεων που διοργανώνουν τον Μάρτιο 2012 τέσσερεις φορείς. Πρόκειται για την Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες, το Ίδρυμα Ευγενίδου, την Ένωση Ελλήνων Βιοεπιστημόνων και την Ελληνική Εταιρεία μελέτης της Δ.Ε.Π.Υ.. Οι φορείς αυτοί ενώνουν τις δυνάμεις τους και συντονιζόμενοι από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Dana Alliance for Brain διοργανώνουν σειρά εκδηλώσεων στο Ίδρυμα Ευγενίδου με στόχο να ενημερώσουν το Ελληνικό κοινό σχετικά με την πρόοδο των ερευνών για τον εγκέφαλο με τρόπο έγκυρο και ταυτόχρονα απλό και κατανοητό και να φέρουν τον κόσμο πιο κοντά στο ευρύ πεδίο των Νευροεπιστημών.

 Λίγα λόγια για τη Μίνα Γκούτη

 Η Μίνα Γκούτη γεννήθηκε στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 1977. Μεγάλωσε και πήγε σχολείο στην Ελευσίνα. Σπούδασε Μοριακή Βιολογία στο Ηνωμένο Βασίλειο, University of Hertfordshire από όπου και αποφοίτησε το 2001 . Στη συνέχεια έλαβε το μεταπτυχιακό της στην Μοριακή Ιατρική στο Imperial College of Science Technology and Medicine, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κατά τη διάρκεια του μεταπτυχιακού της εκπόνησε τη μεταπτυχιακή της εργασία στο Εργαστήριο της Καθηγήτριας Amanda Fisher στο Clinical Science Centre of Medical Research Council, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στη συνέχεια πραγματοποίησε τη διδακτορική της διατριβή στο Εργαστήριο του Δρ. Αντώνη Γαβαλά στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών μέχρι το 2008. Στη συνέχεια εργάσθηκε ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ι.ΙΒ.Ε.Α.Α. ως το 2012 στην ερευνητική ομάδα του Δρ. Αντώνη Γαβαλά. Σήμερα είναι συνεργαζόμενη ερευνήτρια στο εργαστήριο του Δρ. James Briscoe,  στο National Institute of Medical Research του Λονδίνου, μετά από υποτροφία που έλαβε από το FEBS (Federation of European Biochemical Society).

 INFO

«ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ: Ματιές στο κύτταρο της ύπαρξης».

Έκθεση φωτογραφίας της Μοριακής Βιολόγου Μίνας Γκούτηστο Ίδρυμα Ευγενίδου. Διάρκεια Έκθεσης: 13 Μαρτίου έως 8 Απριλίου 2012. Ώρες λειτουργίας έκθεσης καθημερινά: 10:30-20:30

Είσοδος ελεύθερη

 

 Σχετικά Θέματα

 Λογοτεχνικά …βλαστοκύτταρα !/ 20  λογοτέχνες εμπνέονται από την Κυτταρική Βιολογία