Μουσείο Τσαρλς Ντίκενς: Κλειστό λόγω …ανακαίνισης στη 200η επέτειο!

0
1174

Απίστευτο και όμως …βρετανικό

Η Συλλογή Fitzgerald εκτίθεται στο κοινό

Ενώ λοιπόν το 2012 έχει ανακηρυχθεί Παγκόσμιο έτος Τσαρλς Ντίκενς

 και η 200η επέτειος από τη γέννηση του μεγάλου πεζογράφου αναμένεται να τιμηθεί με παγκόσμιες εορταστικές εκδηλώσεις, το Μουσείο Τσαρλς  Ντίκενς στο Λονδίνο ανακοίνωσε ότι …θα κλείσει τις πόρτες του για το κοινό!

Της Ελπίδας Πασαμιχάλη

Στον αριθμό 48 της Doughty Street   στεγάζεται το Μουσείο Ντίκενς στο χώρο της κατοικίας του,  που είναι και το μοναδικό σωζόμενο σπίτι του συγγραφέα στο Λονδίνο. Στους χώρους του οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία για τον καθημερινό τρόπο ζωής του και να δουν την μεγαλύτερη στον κόσμο συλλογή Ντίκενς με πάνω από 100.000 εκθέματα, ανάμεσα στα οποία χειρόγραφα, σπάνιες εκδόσεις, προσωπικά αντικείμενα, πίνακες ζωγραφικής και πολλά άλλα. Στο πλαίσιο των παγκόσμιων εορτασμών για το έτος Τσαρλς Ντίκενς, το Μουσείο αποτελεί κομβικό σημείο και αναμενόταν ότι θα συγκεντρώσει εκατομμύρια επισκέπτες.

Όμως στις αρχές Ιανουαρίου 2012 η διοίκηση του Μουσείου ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια της 200ης επετείου το Μουσείο Ντίκενς θα παραμείνει κλειστό λόγω …ανακαίνισης! Απίστευτο αλλά …όχι ελληνικό! Φαίνεται ότι ορισμένα ατοπήματα συμβαίνουν και … στις καλύτερες οικογένειες….

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της διοίκησης, που κοινοποιήθηκε με εξαιρετική δυσφορία από τον διαδικτυακό τόπο του BBC,  το Μουσείο Ντίκενς θα κλείσει τις πόρτες του για το κοινό στις 10 Απριλίου 2012, κάτι που πλήττει και τις εκδηλώσεις για του Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο λόγος είναι ο εξής: Στα τέλη Δεκεμβρίου του 2011, το Μουσείο Ντίκενς επιχορηγήθηκε με το ποσό των £ 2 εκατομμυρίων από το Heritage Lottery Fund. Όμως το ποσό αυτό θα είναι διαθέσιμο για περιορισμένο χρονικό διάστημα αλλιώς η ευκαιρία θα πάει χαμένη. Έτσι από τις 10 Απριλίου μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου 2012 το Μουσείο Ντίκενς θα μείνει κλειστό.

Την ίδια στιγμή πλήθος εκδηλώσεων για τον συγγραφέα των Μεγάλων Προσδοκιών έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στο Λονδίνο. Ανάμεσα τους διεθνή λογοτεχνικά φεστιβάλ, προβολές ταινιών, θεατρικά έργα και πολλά άλλα στο πλαίσιο των εορτασμών για το Έτος Ντίκενς 2012. Οι εκδηλώσεις που σχετίζονται με την επέτειο γέννησης του Τσαρλς Ντίκενς (7 Φεβρουαρίου 1812) έχουν προγραμματιστεί από το British Council, το Μουσείο Τσαρλς Ντίκενς, το Film London, τις εκδόσεις Penguin και πολλούς άλλους διοργανωτές. Παρόλα αυτά το Μουσείο θα κλείσει.

Η κατοικία  στο αριθμό 48 της Doughty Street   για την οποίο οι αναγνώστες του Book Bar μπορούν να απολαύσουν την έξοχη ξενάγηση της συγγραφέως Ελένης Σαραντίτη, (βλ. Link)  είναι το σπίτι όπου ο κλασσικός συγγραφέας και μεταρρυθμιστής έγραψε τον Όλιβερ Τουίστ, τον Νίκολας Νίκελμπι και πολλά άλλα έργα του.

Πολύ λυπηρό γεγονός

«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως είναι εντελώς ακατάλληλη η στιγμή για να κλείσει το Μουσείο και πολύ, πολύ λυπηρό γεγονός» δήλωσε στο BBC o Michael Lamb ένας από τους διευθυντές της Λογοτεχνικής Κοινότητας Living Literature Society, που διοργανώνει τις λογοτεχνικές εκδηλώσεις στο Λονδίνο. Όπως είπε οι επισκέπτες που θα παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις σίγουρα θα αναζητήσουν το Μουσείο, αφού είναι η μοναδική κατοικία του συγγραφέα που έχει διασωθεί.
Πάντως από την πλευρά του Μουσείου ανακοινώθηκε ότι στην απόφαση αυτή κατέληξαν μετά από ολονύκτιες διαβουλεύσεις.  

Η Συλλογή Fitzgerald εκτίθεται στο κοινό

‘Όμως δίπλα στη λυπηρή αυτή είδηση, υπάρχουν και καλά νέα. Μια από τις πιο επιφανείς συλλογές για τον Ντίκενς θα παρουσιαστεί το κοινό. Πρόκειται για τη  Συλλογή Fitzgerald που περιλαμβάνει εκατοντάδες βιβλία που έχει γράψει ή έχουν γραφτεί για τον τιμώμενο συγγραφέα, τα οποία μέχρι πρότινος βρίσκονταν κρυμμένα στις αποθήκες.  Τώρα η συλλογή είναι ανοικτή για το κοινό στα Medway Archives στο  Strood.

Ο Percy Fitzgerald ήταν συγγραφέας, κριτικός και στενός φίλος του Ντίκενς και έγραφε στα περιοδικά του Household Words και  All The Year Round.

Η συλλογή αποτελείται από περίπου 400 κομμάτια που περιλαμβάνουν τα μεγάλα έργα του Ντίκενς, πολλά από τα μικρότερα έργα του, σπάνιες πρώτες εκδόσεις, μεταφράσεις στα ολλανδικά και τα ρώσικα, φωτογραφίες του συγγραφέα και ένα λεύκωμα με βικτωριανές κάρτες με τους ήρωες του Ντίκενς κολλημένους στις σελίδες του.
Για να δουν την ανεκτίμητη αυτή συλλογή οι επισκέπτες πρέπει να κάνουν αίτηση και να προ- εγγραφούν στα αρχεία και να δηλώσουν την παρουσία τους κατά την άφιξη.
Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Medway «Εκείνο που κάνει αυτή τη συλλογή τόσο ανεκτίμητη είναι το γεγονός ότι δημιουργήθηκε από κάποιον που γνώριζε τον Ντίκενς προσωπικά».

info@bookbar.gr

Σχετικά Θέματα στο Book Bar

200 Χρόνια Τσαρλς Ντίκενς: Ξενάγηση στο σπίτι των αριστουργημάτων/ Της Ελένης Σαραντίτη

Σχετικά Links

http://www.dickensmuseum.com/
http://www.livingliterature.co.uk/enquiries.htm
http://cityark.medway.gov.uk/about/medway_archives/