Ο Ντίκενς στον κινηματογράφο

0
1227

Αφιέρωμα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για το Έτος Ντίκενς  2012


Έτος Τσαρλς Ντίκενς το 2012  με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων

από τη γέννηση του μεγάλου μυθιστοριογράφου και το Βρετανικό Συμβούλιο διοργανώνει πολλές εκδηλώσεις στη Βρετάνια και σε περισσότερες από 50 χώρες σε όλο τον κόσμο στο πλαίσιο του προγράμματος Ντίκενς 2012.

 Για τον εορτασμό των διακοσιοστών γενεθλίων του μεγάλου Άγγλου συγγραφέα το Βρετανικό Συμβούλιο στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διοργανώνει το αφιέρωμα «Ο Ντίκενς στον κινηματογράφο» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στο αφιέρωμα συνεργάζονται και οι εταιρείες διανομής ODEON και FOX. Σε αυτό θα παρουσιαστεί μια επιλογή από κινηματογραφικές μεταφορές του Ντίκενς ξεκινώντας από το 1913 και φθάνοντας στο 2005.

 Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί από τις 29 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου 2012  στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στην Αθήνα. Οι καθημερινές προβολές πλαισιώνονται από πέντε συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με την επιμέλεια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), με αφορμή τις διαφορετικές πτυχές του λογοτεχνικού του έργου (η κοινωνική κριτική της εποχής του, η πόλη, η παιδική ηλικία), τη λογοτεχνική του πρόσληψη στην Ελλάδα, αλλά και την κινηματογραφική διασκευή του. Σκηνοθέτες και άνθρωποι του κινηματογράφου, συγγραφείς, μεταφραστές και πανεπιστημιακοί τόσο από την Ελλάδα, όσο και από τη Μεγάλη Βρετανία, συζητούν μεταξύ τους αλλά και μοιράζονται με το κοινό σκέψεις και απόψεις για το πολυδιάστατο έργο του Ντίκενς. Ανάμεσα στους ομιλητές θα είναι και ο Adrian Wootton, o διευθυντής του ιστορικού γραφείου Film London, μέλος της BAFTA και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Ακόμα, στις συζητήσεις θα συμμετάσχει ο διακεκριμένος Βρετανός σεναριογράφος και συγγραφέας Michael Eaton.

 Στη συνέχεια το αφιέρωμα θα ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη και θα φιλοξενηθεί από τις 5 έως τις 8 Απριλίου 2012 στην Αίθουσα Παύλος Ζάννας και στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

 Από σπάνιες ταινίες του βωβού κινηματογράφου μέχρι τις σύγχρονες σκηνοθετικές προσεγγίσεις των Ρομάν Πολάνσκι και Αλφόνσο Κουαρόν, αυτό το κινηματογραφικό αφιέρωμα επιχειρεί να ξεδιπλώσει το εύρος και το βάθος του έργου του Ντίκενς, το οποίο αποτελεί διαχρονικά έμπνευση για τον κινηματογράφο και να φωτίσει πτυχές του που παραμένουν ακόμη άγνωστες στο ελληνικό κοινό. 

Τσαρλς  Ντίκενς «Ο συγγραφέας του λαού»…

 O Τσαρλς Ντίκενς (1812-1870) ανήκει στους μεγάλους κλασσικούς της παγκόσμιας  λογοτεχνίας και το έργο του χαρακτηρίζεται από γλαφυρότητα, παραστατικότητα, ρομαντισμό, ευαισθησία και διεισδυτική παρατήρηση των κοινωνικών συνθηκών της εποχής του. Εκτός από μεγάλος λογοτέχνης υπήρξε και σπουδαίος κοινωνικός μεταρρυθμιστής. Λέγεται ότι χάρη στα κείμενα του άλλαξε το σωφρονιστικό σύστημα στην Αγγλία και βελτιώθηκαν κατά πολύ οι σκληρές συνθήκες εργασίας των ανηλίκων. Η κοινωνική αδικία, η φτώχια και η εγκληματικότητα που έπλητταν το Λονδίνο στα μέσα 19ου αιώνα αποτυπώνονται στο έργο του με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο και η υπεράσπιση των αδυνάτων τον έκανε αγαπητό στους απλούς ανθρώπους της εποχής του, που του έδωσαν το χαρακτηρισμό «ο συγγραφέας του λαού». Η πλούσια πλοκή των μυθιστορημάτων του, οι παραστατικές του περιγραφές  και οι κοινωνικές του αναφορές έκαναν το έργο του ιδεώδες για κινηματογραφικές μεταφορές. Από την πρώτη εποχή στην ιστορία του κινηματογράφου, πολλές ταινίες βασίστηκαν στα βιβλία του.

 Ο Ντίκενς δεν πρόλαβε την εφεύρεση του κινηματογράφου αλλά διασκευαζόταν συχνά στο θέατρο και ορισμένοι κριτικοί και κινηματογραφιστές –κυρίως οι D.W. Griffith και Sergei Eisenstein έχουν ισχυριστεί ότι οι εξαιρετικές περιγραφικές ικανότητες του Ντίκενς και η ευρηματικότητά του στην αφήγηση «εφηύραν» κατά κάποιον τρόπο την κινηματογραφική γλώσσα.

 Τα χρόνια της οικονομικής ευδαιμονίας στη Δύση και στην Ελλάδα, οι σκηνές της φτώχιας από τις ταινίες και τα μυθιστορήματα του Ντίκενς γοήτευαν μεν αλλά έμοιαζαν απόμακρες  και μπορούσαμε να τις απολαμβάνουμε εκ του ασφαλούς σε μια πολιτισμένη και ευημερούσα κοινωνία. Σήμερα όμως που η οικονομική κρίση έχει αλλάξει δραματικά τα δεδομένα του παρόντος και τις προοπτικές του  μέλλοντος, οι σκοτεινές σκηνές του Ντίκενς γίνονται τραγικά επίκαιρες, επιβεβαιώνουν την διαχρονικότητα του έργου του και μας αφορούν.

 Οι ταινίες του αφιερώματος

 Ο κλασικός Όλιβερ Τουίστ έχει δίχως αμφιβολία μεταφερθεί τις περισσότερες φορές στη μεγάλη οθόνη και δεν θα μπορούσε να λείπει από το κινηματογραφικό αυτό αφιέρωμα.  Ξεκινώντας από την ομώνυμη βωβή ταινία του Φρανκ Λόυντ (Frank Lloyd) που γυρίστηκε το 1922, περνάμε στην εκδοχή του Ντέιβιντ Λιν (David Lean) το 1948, συνεχίζουμε με τον Όλιβερ! του Κάρολ Ριντ (Carol Reed) το 1968 και καταλήγουμε στον Ρομάν Πολάνσκι που γύρισε το «δικό» του Όλιβερ Τουίστ το 2005.

 Η ταινία του βραζιλιάνικης καταγωγής πρωτοποριακού κινηματογραφιστή Αλμπέρτο Καβαλκάντι (Alberto Cavalcanti) «Η ζωή και οι περιπέτειες του Νίκολας Νίκλεμπι» (The Life and Adventures of Nicholas Nickleby, 1947), θεωρείται η πιο σπουδαία διασκευή έργου του συγγραφέα από μη βρετανό σκηνοθέτη. Με το ίδιο μυθιστόρημα καταπιάνεται το 2005 και ο Ντάγκλας ΜακΓκραθ (Nicholas Nickleby, Douglas McGrath), γνωστός για την ταινία Emma.

 Βασισμένες σε δύο πολύ αγαπημένα έργα του συγγραφέα είναι και η «Ιστορία δύο πόλεων» (A Tale of Two Cities, 1958) του Ράλφ Τόμας (Ralph Thomas) και το «Σκρουτζ: μια χριστουγεννιάτικη ιστορία»  (Scrooge: A Christmas Carol, 1951) του Μπράιαν Ντέσμοντ Χέρστ (Brian Desmond Hurst) με πρωταγωνιστή τον ανεπανάληπτο Βρετανό κωμικό Alastair Sim.

 Θα ξανασυναντήσουμε τον Ντέιβιντ Λιν (David Lean) αυτήν τη φορά με τις «Μεγάλες προσδοκίες» (Great Expectations, 1946), τις οποίες θα δούμε επίσης στην πιο πρόσφατη εκδοχή του 1998 σκηνοθετημένες από τον Αλφόνσο Κουαρόν (Alfonso Cuarón).

 Θα έχουμε επίσης τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε «Το μυστήριο του Έντουιν Ντρουντ» (The Μystery of Edwin Drood) σε διασκευή που σκηνοθέτησε το 1935 ο Stuart Walker αλλά και το αμετάφραστο (ως βιβλίο) στα ελληνικά «Pickwick Papers», που μετέφερε στη μεγάλη οθόνη το 1954 ο Noel Langley.

 Τέλος στο αφιέρωμα θα προβληθεί και ο σπάνιος βωβός οκτάλεπτος Ντείβιντ Κόππερφιλντ (David Copperfield) που γύρισε το 1913 ο Τόμας Μπέντλεϊ (Thomas Bentley).

 Περισσότερες πληροφορίες για τις ταινίες, το πρόγραμμα προβολών, τις συζητήσεις και τους προσκεκλημένους θα ανακοινωθούν από προσεχώς από το Book Bar.

 info@bookbar.gr

 

 Σχετικά Θέματα

 

Σχετικά links

http://www.dickens2012.org