Ημερίδα Μνήμης και Τιμής στον ποιητή Γιώργο Σεφέρη

0
921

Από την Εταιρεία Συγγραφέων και τα Εκπαιδευτήρια Δούκα

 Ημερίδα για τον Γιώργο Σεφέρη (1900- 1971),

με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από το θάνατο του, διοργανώνει η Εταιρεία Συγγραφέων από κοινού με τα Εκπαιδευτήρια Δούκα, το Σάββατο 24 Μαρτίου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο του Πολιτιστικού και Αθλητικού Κέντρου Δαϊς.

Ο Γιώργος Σεφέρης είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές και ένας εκ των δύο τιμημένων με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, μαζί με τον Οδυσσέα Ελύτη.

Ο Σεφέρης υπήρξε κεντρική  μορφή της ελληνικής ποίησης,  από τους βασικότερους εκφραστές του ελληνικού μοντερνισμού. Γεννήθηκε στα Βουρλά της Σμύρνης στις 29 Φεβρουαρίου του 1900. Τα ποιήματα του συνδυάζουν το ελληνικό πολιτισμικό παρελθόν και την ευρωπαϊκή πρωτοπορία του καιρού του.  Τα δοκίμια του,  στις καλύτερες στιγμές τους,  είναι υποδείγματα γλωσσικής καθαρότητας και εκφραστικής σαφήνειας. Τα έργα του επιβεβαιώνουν την άγρυπνη, σχεδόν βασανιστική σχέση του  µε τη γραφή και τονίζουν την ενότητα οράματος  και αντιλήψεων για τη ζωή και την τέχνη.

Η παιδεία και η εκπαίδευση του ήταν περισσότερο ευρωπαϊκή παρά ελληνική όπως άλλωστε και η σταδιοδρομία του, αφού υπηρέτησε στο διπλωματικό σώμα, όμως όχι μόνο δεν απαρνήθηκε τις ρίζες το και την ελληνική λογοτεχνία, αλλά την καλλιέργησε σε βάθος και υπήρξε από τους σημαντικότερους ανανεωτές της.

Ο λόγος του είναι συμβολικός και υπαινικτικός ενώ βασικά του θέματα είναι η αρχαία και νεότερη ελληνική παράδοση και η συνάντησή της με το σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτισμό. Σταθμός στην ποιητική του συνείδηση υπήρξε η Μικρασιατική καταστροφή του 1922 και ο ξεριζωμός του ελληνισμού. Στο έργο του αποτυπώνεται η μελαγχολία για τη μοίρα του ελληνισμού, η νοσταλγία του απόδημου Έλληνα και η πικρία για τις χαμένες πατρίδες.

Το 1963 η φήμη του ξεπέρασε τα εθνικά σύνορα και υπήρξε ο πρώτος Έλληνας που τιμήθηκε  με το Βραβείο Νόμπελ  Λογοτεχνίας από τη Σουηδική Ακαδημία. Το 1967, όταν η δικτατορία των συνταγματαρχών κατέλυσε το σύνταγμα και τη Δημοκρατία στην Ελλάδα, ο Γιώργος Σεφέρης εκδηλώθηκε εναντίον της τόσο με τα γραπτά όσο και με τις δημόσιες δηλώσεις του. Ιστορική έχει μείνει η δήλωσή του κατά της χούντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC όπου μιλούσε για την τραγωδία στην οποία είχε οδηγηθεί τη χώρα. Ο πρώτος μεταφραστής των έργων του στα αγγλικά ήταν ο ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης.

Πέθανε στις 20 Σεπτεμβρίου 1971 και η κηδεία του εξελίχθηκε σε σιωπηρή διαμαρτυρία κατά της δικτατορίας.

Στην εκδήλωση με τίτλο «Ημερίδα Μνήμης και Τιμής στον ποιητή Γιώργο Σεφέρη»  οι εισηγητές θα αναφερθούν σε πλευρές του πολύπλευρου έργου του και στην επίδραση που είχε στην ελληνική ποιητική δημιουργία.

Ανάμεσα στους εισηγητές θα είναι ο Νάσος Βαγενάς , ποιητής καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα «Η ποιητική γενιά του ‘30», ο Αλέξης Ζήρας κριτικός λογοτεχνίας Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων με θέμα «Ο Γιώργος Σεφέρης ως δοκιμιογράφος» και ο Δημοσθένης Δαββέτας, συγγραφέας, εικαστικός καθηγητής Πανεπιστημίων Creapole και Strate College του Παρισιού με θέμα «Σεφέρης Κουνέλης: Ένας ποιητικός και εικαστικός διάλογος».

Το πρόγραμμα της ημερίδας αναλυτικά

http://www.doukas.gr/app/webroot/fckfile/image/News/NEW/ekdiloseis/PROGRAMMA_SEFERIS.pdf  

 

H ιστορική δήλωση του Γιώργου Σεφέρη κατά της δικτατορίας στο BBC

28 Μαρτίου 1969

 «Αυτή η ανωμαλία πρέπει να σταματήσει. Είναι εθνική επιταγή»

 «Πάει καιρός που πήρα την απόφαση να κρατηθώ έξω από τα πολιτικά του τόπου. Προσπάθησα άλλοτε να το εξηγήσω. Αυτό δε σημαίνει διόλου πως μου είναι αδιάφορη η πολιτική ζωή μας. Έτσι, από τα χρόνια εκείνα, ως τώρα τελευταία, έπαψα κατά κανόνα να αγγίζω τέτοια θέματα. εξάλλου τα όσα δημοσίεψα ως τις αρχές του 1967 και η κατοπινή στάση μου – δεν έχω δημοσιέψει τίποτα στην Ελλάδα από τότε που φιμώθηκε η ελευθερία – έδειχναν, μου φαίνεται, αρκετά καθαρά τη σκέψη μου. 

Μολαταύτα, μήνες τώρα, αισθάνομαι μέσα μου και γύρω μου, ολοένα πιο επιτακτικά, το χρέος να πω ένα λόγο για τη σημερινή κατάστασή μας. Με όλη τη δυνατή συντομία, να τι θα έλεγα:  

Κλείνουν δυο χρόνια που μας έχει επιβληθεί ένα καθεστώς ολωσδιόλου αντίθετο με τα ιδεώδη για τα οποία πολέμησε ο κόσμος μας και τόσο περίλαμπρα ο λαός μας στον τελευταίο παγκόσμιο πόλεμο. Είναι μια κατάσταση υποχρεωτικής νάρκης, όπου όσες πνευματικές αξίες κατορθώσαμε να κρατήσουμε ζωντανές, με πόνους και με κόπους, πάνε κι αυτές να καταποντιστούν μέσα στα ελώδη στεκούμενα νερά. Δε θα μου ήταν δύσκολο να καταλάβω πως τέτοιες ζημιές δε λογαριάζουν πάρα πολύ για ορισμένους ανθρώπους. 

Δυστυχώς δεν πρόκειται μόνον γι’ αυτό τον κίνδυνο. Όλοι πια το διδάχτηκαν και το ξέρουν πως στις δικτατορικές καταστάσεις η αρχή μπορεί να μοιάζει εύκολη, όμως η τραγωδία περιμένει αναπότρεπτη στο τέλος. Το δράμα αυτού του τέλους μας βασανίζει, συνειδητά ή ασυνείδητα, όπως στους παμπάλαιους χορούς του Αισχύλου. `Όσο μένει η ανωμαλία, τόσο προχωρεί το κακό. 

Είμαι ένας άνθρωπος χωρίς κανένα απολύτως πολιτικό δεσμό και, μπορώ να το πω, μιλώ χωρίς φόβο και χωρίς πάθος. Βλέπω μπροστά μου τον γκρεμό όπου μας οδηγεί η καταπίεση που κάλυψε τον τόπο. Αυτή η ανωμαλία πρέπει να σταματήσει. Είναι εθνική επιταγή.  

Τώρα ξαναγυρίζω στη σιωπή μου. Παρακαλώ το Θεό να μη με φέρει άλλη φορά σε παρόμοια ανάγκη να ξαναμιλήσω.»

 

 INFO

Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Θέατρο του Πολιτιστικού και Αθλητικού Κέντρου Δαΐς

Μεσογείων 151, Μαρούσι

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την εκδήλωση μπορείτε να απευθυνθείτε στην κ. Νατάσσα Τούντα στο τηλέφωνο 210-6186000 ή στην ιστοσελίδα http://gseferis.wordpress.com