Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ και η Google!

0
2380

176η επέτειος γέννησης του Μαρκ Τουαίην

Τα 176α γενέθλια του Μάρκ Τουαίην, δημιουργού του θρυλικού Τομ Σόγιερ γιορτάζει σήμερα η Google! Όλοι χρήστες του Google σήμερα, είδαν στην αρχική του σελίδα, ένα doodle με την αλησμόνητη σκηνή από τα βάψιμο του φράχτη, μια από τις πιο δυνατές συγκινήσεις του περίφημου βιβλίου «Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ».

Ποιο παιδί δεν γοητεύθηκε από τον μικρό σκανταλιάρη, αλανιάρη, πανέξυπνο, ευρηματικό  αλλά και ευγενικό Τομ Σόγιερ , που λάτρευε την περιπέτεια και τους δρόμους και με τα κατορθώματά του έφερνε συνέχεια μπελάδες στη φιλήσυχη θεία του και στη γειτονιά; Ποιο παιδί δεν θα ήθελε να ζήσει, έστω για λίγο, σαν αυτόν;

Από τις πιο συναρπαστικές  στιγμές του υπέροχου αυτού βιβλίου, η σκηνή του φράχτη, τον οποίο ο άτακτος Τομ υποχρεώθηκε να βάψει, ως τιμωρία από τη θεία Πόλυ γιατί λέρωσε τα ρούχα του σε μια πάλη με ένα αγόρι από το Σαιν Λούις. Ποιο παιδί δεν συμμερίστηκε την αγωνία του αν θα τα καταφέρει; Αυτός ένα μικρό αγόρι να βάψει μόνος του …κοτζάμ φράχτη; Και όμως….

Αυτή ακριβώς τη σκηνή, από τις πιο δημοφιλείς του βιβλίου, επέλεξε να αναπαραστήσει σήμερα η Google παρουσιάζοντας τον Τομ και τον φίλο του Μπεν όχι μόνο να ασπρίζουν το φράχτη, αλλά και να ζωγραφίζουν επάνω το λογότυπο της “Google” με τα πινέλα τους! Σαν να μην έφταναν όλα τα βάσανά της, η θεία Πόλυ …εκτοξεύεται στην ψηφιακή εποχή!!!

Ο Μαρκ Τουαίην είναι από τις πιο εμβληματικές μορφές της αμερικανικής και γενικότερα τη; αγγλοσαξονικής λογοτεχνίας. Γεννήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 1835 στο πόλη της Φλόριντα, Μιζούρι. Έγραψε τον Τομ Σόγιερ το 1876 και την συνέχειά του “Οι περιπέτειες Huckleberry Finn”, το 1885. Τα δύο μυθιστορήματα είναι τα πιο διάσημα έργα του και συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πιο αγαπημένα και διαχρονικά παραμύθια της παγκόσμιας παιδικής λογοτεχνίας.

Στο πρόσωπο του Τομ Σόγιερ κατόρθωσε να δημιουργήσει έναν παιδικό ήρωα απολύτως αντικομφορμιστικό, ατίθασο και μποέμ, που ποτέ δεν ακολουθούσε τις συμβουλές των μεγάλων και η συμπεριφορά του θα μπορούσε να προκαλέσει νευρικό κλονισμό σε όλους τους παιδαγωγούς, θείους, γονείς και κηδεμόνες που θα προσπαθούσαν να τον περιορίσουν. Ο Τόμ Σόγιερ δεν ήταν ένα παιδαγωγικό πρότυπο για μίμηση ήταν όμως ένα σύμβολο ελευθερίας.

 Το πραγματικό όνομα του Μαρκ ΤουέΪν, ήταν Σάμιουελ Λάνγκχορν Κλέμενς. Υιοθέτησε το ψευδώνυμο μια χιουμοριστική ταξιδιωτική εντύπωση, το 1863. Πριν γίνει μυθιστοριογράφος, κέρδιζε χρήματα δίνοντας διαλέξεις σατιρικού περιεχομένου. Πριν γίνει συγγραφέας υπήρξε πιλότος σε ποταμόπλοια στο Μισισιπή. Προσπάθησε κατά καιρούς να ασχοληθεί επιχειρηματικά με την τυπογραφία, κάτι που τον οδήγησε σε οικονομική καταστροφή.

Ανάμεσα στα πιο γνωστά έργα του είναι: Οι περιπέτειες του Τομ Σώγιερ (1876), Ο Πρίγκιπας και ο Φτωχός (1881) και Ένας Γιάνκης του Κονέκτικατ στην αυλή του βασιλιά Αρθούρου (1889). Οι περιπέτειες του Χάκλμπερι Φιν – κατά πολλούς το πιο γνωστό βιβλίο του.

info@bookbar.gr

 

Σχετικά links

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B1%CF%81%CE%BA_%CE%A4%CE%BF%CF%85%CE%B1%CE%AF%CE%B7%CE%BD