Ο Μπάμπης και οι απεργίες

0
745

 

Οι πολιτικοί και οι …Μπάμπηδες φταίνε για όλα!

 

Γράφει ο Νίκος Μουλίνος

 

Και κάθε βράδυ, ο Μπάμπης, παντοφλίτσες, ρόμπα μακριά, κάνα ουίσκι, τίποτα από ξηρούς καρπούς, στο άνετο, αλλά …προβληματισμένος, «ακούει» τα νέα στην τηλεόραση.

– Πάμε καλά ! τον διαβεβαιώνουν οι δημοσιογράφοι και όλοι οι ειδικοί παραθυρο -αναλυτές.


Αλλά , ο Μπάμπης, αυτό το «πάμε καλά» δεν το εισπράττει ! Πάει στη λαϊκή και τα πράγματα έχουν κάτι από sex πολυετούς συζυγικής συνύπαρξης. Από περιορισμένο έως μηδενικό. Σε βόλτα, στο κέντρο, διαπιστώνει κι άλλα «κλειστά», που όμως η κυβέρνηση τα έχει στην απόξω και σχεδόν αδιαφορεί. Πήγε και στο ΗΜΙΩΡΟ, στη καφετερία, που μαζεύονται οι φίλοι. Κατεβασμένα μούτρα, αμίλητοι , απορημένοι και ο καθένας πληρώνει το ποτό του… Λάκισε φαίνεται το κουβαρνταλίκι !


Ο Μπάμπης στην αρχή είχε προτιμήσει την εκδοχή του «λεφτά υπάρχουν» – γιατί στο πίσω μέρος του κεφαλιού του, είχε στήσει το σενάριο «κάτι θα πάρουμε κι εμείς!» Έλα, όμως, που ψάξανε και λεφτά, , δεν βρέθηκαν!…. Μετά έζησε ξανά την Οδύσσεια. Παντού πήγαμε, αλλά όλες οι πόρτες κλειστές και οι αγορές σαν γκόμενες …αποκαταστημένες..

Και πάλι δεν ανησύχησε «τα έχει η πολιτική αυτά» σκέφτηκε καθισμένος στο καναπέ του.


Η μεγάλη ώρα ήρθε από το… νησί. Εκεί άκουσε για το Μνημόνιο που θα μας δανείσει , αλλά…

Αυτό το «αλλά», στην αρχή τον ξένισε. Κατόπιν τον αναστάτωσε. Μετά άρχισε να δυσκολεύεται και λίγο αργότερα, που τα «κοψίματα» πέφτανε σαν σε στομαχικές διαταραχές, έγινε επιφυλακτικός.

Πιέστηκε κομμάτι, όταν του είπαν πως τα φάγανε μαζί.. Δηλαδή οι πολιτικοί και οι ….Μπάμπηδες! Όχι οι βιομήχανοι, ούτε οι πολυεθνικές ή οι τραπεζίτες. Γι αυτούς δεν άκουσε τσιμουδιά… Οι πολιτικοί και οι Μπάμπηδες φταίνε για όλα!….


– Πάμε καλά ! ακούει τους τύπους που επιμένουν σαν από αντίλαλο

– Και πως πάμε καλά αφού έχουμε τόσες απεργίες ; ρωτάει

Του απαντούν αμέσως οι τηλεοπτικοί:

– Κύριε Μπάμπη, πρέπει να μάθεις ότι, αυτοί που σήμερα απεργούν είναι οι βολεμένοι !Αυτοί, που με τους μισθούς τους, ρήμαξαν τις ΔΕΚΟ! Δεν είναι απλά οι υψηλόμισθοι, αλλά …οι  βασιλόμισθοι ! Ξέρεις πόσα παίρνει ένας οδηγός ; ένας τεχνίτης, μια καθαρίστρια; Ειδικά αυτοί που δουλεύουν στα μέσα μεταφοράς;

Πήγαινε μια βόλτα στην Εκάλη, στη Βουλιαγμένη, στη Μύκονο να δεις πόσοι μένουν από αυτούς εκεί και θα καταλάβεις!


Ο Μπάμπης ρωτάει την Ιουλία, που μένει ο κουμπάρος του Βάσου του αδελφού της, που είναι  μηχανοτεχνίτης στα λεωφορεία, – «στη Λούτσα »,του απαντά εκείνη, και προσθέτει «θα πληρώσει κι αυτός φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας; σε ένα προκατασκευασμένο μένει ,γιατί ρωτάς ; »


– Πως θα πας αύριο στη δουλειά σου Μπάμπη , που οι κύριοι αυτοί απεργούν ; Σ’ αυτό ο Μπάμπης δυσκολεύεται. Κουνάει το κεφάλι πάνω – κάτω, σουφρώνει το πρόσωπο του και περιφέρει, προβληματισμένος,  το κάτω σαγόνι, πέρα – δώθε, «συμφωνών» ! Διότι, άμα δεν υπάρχουν συγκοινωνίες δεν μπορείς να πας στη δουλειά σου ή όπου αλλού είναι απαραίτητο να πας .


– Ναι δε λέω, αλλά πώς να γίνει τώρα; Η απεργία προβλέπεται και σαν δικαίωμα; Πώς να το κάνουμε ; ρωτάει δειλά και στενάχωρα ο Μπάμπης


Εκείνοι, όμως, δεν τον ακούνε και συνεχίζουν απερίσπαστοι

– Ξέρεις τι γίνεται με την απεργία των φαρμακοποιών και των αγροτών ; του ανάβουν καινούρια φωτιά πριν  προλάβει να σκεφτεί τι θα έπρεπε να γίνει

– Το ξέρεις Μπάμπη, ότι απεργούν και οι γιατροί ! τον ενημερώνει, στο καπάκι ο… ειδικός δημοσιογράφος


Ο Μπάμπης δεν έτυχε να αρρωστήσει τώρα τελευταία, αλλά , βλέπει τον Αυτιά και …ξέρει τι συμβαίνει στην υγεία! Παράδειγμα – ο κουμπάρος του, ο Νίκος, έκλεισε ραντεβού με τον νευρολόγο, κανονικά – έπειτα από 3 μήνες! Και τελικά το ραντεβού δεν έγινε, αφού ο κουμπάρος …πέθανε. Και σκέφτεται ο Μπάμπης «σαν να μη μας έφταναν όλα αυτά κάνουνε και απεργία ! Θα ζητάνε λεφτά, σίγουρα, ε ; »

– Ζητάνε διάλογο !


Ο Μπάμπης μαζεύεται, κοιτάζει αμίλητος στη τηλεόραση και, ξαφνικά, νοιώθει να φοβάται.

– Διάλογο είπατε ;

Του εξηγούν ότι το Μνημόνιο φταίει, που δεν γίνεται διάλογος . Έχει, βέβαια,  δημοκρατικές διαδικασίες ,αλλά με τη βασική προϋπόθεση να συμφωνείς μαζί του. Η κυβέρνηση έχει μεν ρόλο αλλά προς το παρόν ο ρόλος της δεν φαίνεται και κυρίως δεν «ακούγεται» ! Κατάλαβες Μπάμπη ;


Ο Μπάμπης ανοίγει το στόμα του σαν μπουκαπόρτα. Ύστερα τρίβει τα μάτια του , ξεβουλώνει τα αυτιά του, κουνάει το κεφάλι του πάνω – κάτω, κι απλώνεται στο καναπέ, μουρμουρίζοντας: « Αν δεν ήτανε οι φαρμακοποιοί, οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ, οι γιατροί του ΙΚΑ, οι δημόσιοι υπάλληλοι, παλιότερα οι φορτηγατζήδες, όσοι δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα, οι μικρομεσαίοι που φοροδιαφεύγουν, οι κομμωτές και οι κομμώτριες, και μερικοί άλλοι, ξέρεις πόσο καλά θα ζούσαμε, με τους υπόλοιπους; Όλους εκείνους που έχουν τα εργοστάσια τους, τα ξενοδοχεία τους, τις τράπεζες τους, τα δημόσια έργα και τις προμήθειες του δημοσίου, τις εφημερίδες και τα κανάλια, και που ΔΕΝ ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΠΟΤΕ; Γιατί δεν απεργούν όλοι αυτοί;»

Γιατί τάχα;

Επιμέλεια κειμένου, εικονογράφηση: Ελπίδα Πασαμιχάλη

info@bookbar.gr

Cellar Older Entries