Παγκόσμιο Κίνημα για την Ποίηση

0
869

Οι Ποιητές ενώνουν τις φωνές τους

Σε αυτούς τους σκοτεινούς καιρούς της παγκόσμιας κρίσης και της ύφεσης η φωνή των Ποιητών υψώνεται και αξίζει να ακουστεί. «Οι καιροί στάθηκαν πάντα χαλεποί και η Ποίηση πάντα λειτουργούσε» είχε πει ο Οδυσσέας Ελύτης στο λόγο του στη Σουηδική Ακαδημία το  1979 όταν τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ. ‘Έτσι λοιπόν το περασμένο Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011, 100.000 ποιητές από όλο τον κόσμο ένωσαν τις φωνές τους σε ένα ισχυρό παγκόσμιο κίνημα ποίησης, με όραμα την αλλαγή και την απελευθέρωση των δημιουργικών δυνατοτήτων των ανθρώπων. Από τη Νέα Υόρκη και τον Καναδά μέχρι το Βερολίνο και το Ιράκ οι ποιητές ένωσαν τις φωνές τους για έναν κόσμο ευαισθησίας και αλληλεγγύης.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από το Μεντεγίν της Κολομβίας από 70 διευθυντές λογοτεχνικών φεστιβάλ παγκοσμίως και εξαπλώθηκε γρήγορα με χιλιάδες εκδηλώσεις σε περισσότερες από 500 πόλεις, σε περισσότερες από 110 χώρες ανά τον κόσμο. Έτσι γεννήθηκε το Παγκόσμιο Κίνημα  για την ποίηση. Ένα ειρηνικό, δημιουργικό κίνημα που μέσω της τέχνης αγωνίζεται για έναν κόσμο χωρίς πολέμους, πείνα και δυστυχία, χωρίς βασανιστήρια και διώξεις, για έναν κόσμο με ελπίδα και οράματα.

Η Αθήνα συμμετείχε στις εκδηλώσεις και τίμησε ξεχωριστά αυτή τη μέρα,  δίνοντας την ευκαιρία για την πρώτη δημόσια εμφάνιση του Κύκλου των Ποιητών, σε μία μοναδική βραδιά ποίησης στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

 Μεγάλες μορφές της σύγχρονης ελληνικής ποίησης έδωσαν το «παρών», όπως ο Γιάννης Δάλλας και ο Τίτος Πατρίκιος, μαζί με σπουδαίους και καταξιωμένους ποιητές. Ανάμεσά τους οι Γιώργος Χρονάς, Ντίνος Σιώτης, ο Γιώργος Χουλιάρας,  Δημήτρης Καλοκύρης, Πάνος Καπώνης, Χρίστος Παπαγεωργίου, Κώστας Καναβούρη, Γιώργος Μπλάνα, Ηλίας Γκρής, Κωστής Τριανταφύλλου, Νίκη Χαλκιαδάκη, αλλά και εκπρόσωποι από τη νέα γενιά όπως την Πέννυ Μηλιά, τους  Βασίλη Τσιρώνη και Βασίλη Σπυρόπουλο. Οι ποιητές απήγγειλαν δημοσιευμένα και ανέκδοτα ποιήματά τους, παρουσία δεκάδων συναδέλφων τους και εραστών της τέχνης, σε μία μοναδική βραδιά για την πόλη. Ξεχωριστή στιγμή της βραδιάς ήταν όταν ο Μιχαήλ Μήτρας, μετέφερε τον χαιρετισμό του Νάνου Βαλαωρίτη και απάγγειλε το ποίημα του «Κινδυνεύουμε» από τη συλλογή «Άνθη Θερμοκηπίου».

Εκ μέρους της διοικούσας επιτροπής του Κύκλου των Ποιητών, ο Ντίνος Σιώτης δήλωσε: «Αυτή η ημέρα δίνει την ευκαιρία σε χιλιάδες ποιητές να εκφράσουν το πανανθρώπινο συναίσθημα για αλλαγή. Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που περνάει κρίση. Η κρίση είναι περισσότερο ηθική και αυτό θέλει να επισημάνουν η ποίηση και οι ποιητές: Ότι υπάρχει ανάγκη να υπάρξει μια αναδιάρθρωση των πάντων και να πάψει η γη να κατατρύχεται από πολέμους, βία, βασανιστήρια, διώξεις λιμοκτονίες. Γιατί, εάν επικρατήσει η ηθική και η λογική, θα υπάρξει μια ισορροπία στον πλανήτη και δε θα οδηγούμαστε στην καταστροφή».

«Η ποίηση λειτουργεί σιγά σιγά και στοχευμένα. Η δύναμη της ποίησης είναι τεράστια, απλώς δε λειτουργεί με τους ίδιους κωδικούς που λειτουργούν τα κοινωνικά ή τα πολιτικά φαινόμενα» και πρόσθεσε ότι: «Η ποίηση είναι ένα είδος θετικού σαρακιού. Εισάγει νέες μεταφορές, νέες μετωνυμίες, νέες όψεις της πραγματικότητας στην πνευματικότητα των ανθρώπων και από εκεί που κανείς δεν το περιμένει, βρίσκεται μπροστά σε μία πραγματικότητα που κανείς δεν το περιμένει», δήλωσε ο Γιώργος Μπλάνας, επίσης μέλος της διοικούσας επιτροπής του Κύκλου των Ποιητών.
Παράλληλες εκδηλώσεις του Κύκλου Ποιητών πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και τον Βόλο.

                                    Info@bookbar.gr