ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ: ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ 2011: Καλή Χρονιά!!!!!

0
860

 «ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ»

Συλλογικό

 

«Ένα τσιγάρο ζήτησα/δε ζήτησα παρέα/ κουράστηκα, βαρέθηκα/ τα λόγια τα ωραία» λένε οι όμορφοι στίχοι του Θοδωρή Γκόνη στο γνωστό τραγούδι που ερμηνεύει ο Παντελής Θαλασσινός και ο αντικαπνιστικός νόμος αναδείχτηκε σε ένα από τα πιο φλέγοντα θέματα τη χρονιά που πέρασε. Αντικαπνιστές εναντίον καπνιστών και… ξεκάθαρη, μέχρι στιγμής, νίκη των πρώτων….

Αυτό το επίκαιρο και… μαχητικό ημερολόγιο θα σας κάνει να συνειδητοποιήσετε ότι η διαμάχη δεν είναι και τόσο καινούργια αλλά πολύ παλιά. Κρατάει αιώνες!… Και δεν μυρίζει ακριβώς καπνό, αλλά… μπαρούτι!

Από το πρώτο αντικαπνιστικό διάταγμα στην Ελλάδα το 1856 μέχρι σήμερα, η «ελευθερία» των καπνιστών, υπήρξε τελικά… προσωρινή! Στις σελίδες του ημερολογίου μπορείτε να δείτε την «ολέθρια» σχέση του καπνού με τη Λογοτεχνία και την Τέχνη. Από το τελευταίο τσιγάρο του Λοΐζου μέχρι τους πίνακες του Πικάσο και από τον καπνό στους στίχους του Πεσόα, του Καρούζου και του Κίπλινγκ μέχρι τον αξεπέραστο ορισμό του Όσκαρ Ουάϊλντ: «Το τσιγάρο είναι τέλειος τύπος, της τέλειας απόλαυσης. Είναι εξαίσιο και σε αφήνει ανικανοποίητο. Τι άλλο μπορεί να επιθυμήσει κανείς;»….

 

Εκδόσεις ΙΑΝΟΣ

Διαστάσεις:11Χ16, Σελ. 136, Τιμή €10

 

 

«Κρίση είναι… θα περάσει!»

ΚΥΡ

 

Σαν το παλιό καλό κρασί το πολιτικό, σαρκαστικό και δηκτικό σκίτσο του Κυρ, είναι φέτος πιο επίκαιρο από ποτέ… Συνεπής στο ετήσιο ραντεβού με τους αναγνώστες του ο ευρηματικός σκιτσογράφος, σχολιάζει τον πολιτικό και κοινωνικό βίο των Νεοελλήνων που βρίσκονται σε κρίση και … μόνιμη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης! Για 365 μέρες, το πενάκι του Κυρ φέρνει το γέλιο για δημόσια πρόσωπα που μας προκαλούν κατάθλιψη και κλείνει συνωμοτικά το μάτι στα αιώνια ελαττώματα της φυλής…

 

Εκδόσεις Καστανιώτη

Σχήμα: 21Χ23, Σελ.152, Τιμή € 20

 

 

«Προσωπικό Ημερολόγιο Ανεκδοτολόγιο 2011»

Γιάννης Σερβετάς

 

 

Χιουμοριστικό, οργιαστικό και απρόβλεπτο το φετινό ημερολόγιο του Γιάννη Σερβετά που ξαναχτυπά για να πει τα…. κάλαντα! Και τελικά λέει τα δικά του…. Από προβλέψεις για φυσικές και … αφύσικες καταστροφές του Νοστράδαμου, μέχρι δηλώσεις της Ευγενίας Μανωλίδου! Που είναι περίπου το ίδιο… Πλήρης καταγραφή όλων των παγκόσμιων ημερών, αλησμόνητες ατάκες επωνύμων και ανωνύμων, ανέκδοτα και πολλές σπαρταριστές ιστορίες καθημερινής τρέλας. Ένα ημερολόγιο χορταστικό και πλούσιο σε λιπαρά, για να σας «κρατήσει» όλο το χρόνο!…

 

Εκδόσεις Ιανός

Σελ. 400, Τιμή € 20

 

«Κωνσταντινούπολη, Μικρασία, Πόντος»

Πέτρος Στ. Μεχτίδης

Ατμοσφαιρικές φωτογραφίες και σπάνιο αρχειακό υλικό σε ένα ημερολόγιο- λεύκωμα, αφιερωμένο στις χαμένες πατρίδες. Η ζωή και οι δραστηριότητες των Ελλήνων που έζησαν εκεί, με φωτογραφίες, κείμενα και ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Αναφορές στα ήθη, τα έθιμα, τη μυθολογία, τις προλήψεις και την ιστορία των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, της Μικράς Ασίας και του Πόντου. Κείμενα περιηγητών και συνταγές, ποιήματα και τραγούδια, λογοτεχνικές περιγραφές, συνθέτουν ένα αξιόλογο ανθολόγιο.

 

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σελ. 312, Τιμή € 17,70

 

«Σοφία»

PAULO COELHO

 

Για εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο, ο Paulo Coelho, δεν είναι μόνο ένας επιτυχημένος συγγραφέας, αλλά και ένας μάγος ιδεών. Οι απόψεις και η φιλοσοφία του για τη ζωή αγγίζουν το ευρύ κοινό και λειτουργούν με τρόπο… αγχολυτικό και παρηγορητικό. Το ημερολόγιο αυτό απανθίζει και παρουσιάζει γνωστά και άγνωστα αποφθέγματα του Βραζιλιάνου συγγραφέα, τα οποία εικονογραφεί η Κολομβιανή εικονογράφος Καταλίνα Εστράντα.

 

 

Εκδόσεις Λιβάνη

Μτφρ. Μάτα Σαλογιάννη

Σελ. 365, Τιμή € 16

 

«Μια παλιά φωτογραφία»

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

 

Δεν είναι μία ούτε δύο αλλά πενήντα τρεις Ελληνίδες συγγραφείς, που συμμετέχουν στο φετινό λογοτεχνικό ημερολόγιο των Εκδόσεων Κέδρος. Μια παλιά φωτογραφία γίνεται η αφορμή για την έμπνευση, για την ανάμνηση, για το σχόλιο, για το συναίσθημα. Διότι ο φακός

εκτός από εικόνες αιχμαλωτίζει και μνήμες. Μικρές ή μεγάλες στιγμές ζωής. ‘Άλλες

ασπρόμαυρες, άλλες έγχρωμες, άλλες λαμπερές, άλλες ξεθωριασμένες. Μία φωτογραφία, πολλές συγκινήσεις…

 

Εκδόσεις Κέδρος

 

 

«Πρόκληση και Αφύπνιση, Ατζέντα 2011»

Κώστας Λεφάκης

 

Από τις πιο αναγνωρισμένες αστρολογικές υπογραφές ο Κώστας Λεφάκης συνδυάζει τις ατομικές προβλέψεις με τις κοινωνιολογικές. Στην Ατζέντα του 2011, που σηματοδοτεί την αρχή της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα, ο Κώστας Λεφάκης μιλά για τις νέες θέσεις των ουρανίων σωμάτων και εξηγεί τους αστρολογικούς λόγους της παγκόσμιας κρίσης. Μιλά επίσης για την μετά την κρίση εποχή, όταν τίποτα δεν θα είναι ίδιο με το χθες.

 

Εκδόσεις Λιβάνη

Σελ. 296, Τιμή € 15

 

 

«Ερωτικές σελίδες»

Ειρήνη Χριστοπούλου

 

 

Μεγάλες προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών γράφουν για τον έρωτα. Επιστολές, στίχοι, αποσπάσματα κειμένων με θέμα το πιο δυνατό ανθρώπινο συναίσθημα, γραμμένες από ανθρώπους που προπορεύτηκαν της εποχής τους και την σφράγισαν. Ανάμεσά τους οι : Σαίξπηρ, Μαγιακόφσκι, Μότσαρτ, Φλωμπέρ, Ρίλκε, Πιέρ και Μαρία Κιουρί, Σαρτρ και Μπωβουάρ, Τέντ Χιούζ, Τρούμαν Καπότε, Κώστας Καρυωτάκης.

 

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σελ. 264, Τιμή € 12.10

 

Κείμενο: Ελπίδα Πασαμιχάλη

 

Info@bookbar.gr

CELLAR Older Entries