Όταν η σκέψη ξεπερνά τη …μυθοπλασία!

0
1007

Μελέτες, βιογραφίες, δοκίμια, αυτοβιογραφίες  επί του πιεστηρίου

Βιογραφίες, αυτοβιογραφίες, μελέτες, δοκίμια, λεξικά βρίσκονται υπό έκδοση εν όψει της χειμερινής περιόδου.

 

 

Βιβλία σκέψης, που σήμερα τα χρειαζόμαστε περισσότερο ίσως  από οποιαδήποτε άλλη φορά, βιβλία φιλοσοφίας, αλλά και βιβλία που η φιλοσοφία συναντά το χιούμορ, που στις μέρες μας είναι πια είδος …πρώτης ανάγκης.

                        Της Ελπίδας Πασαμιχάλη

Alain de Botton, Κορνήλιος Καστοριάδης,  Πλούταρχος, Ρίτσαρντ Καπισίνσκι, Στιγκ Λάρσον, Heinrich A. Winkler, Χαρούκι Μουρακάμι , Ουμπέρτο Έκο είναι κάποιοι από τους συγγραφείς και στοχαστές ,βιβλία των οποίων θα κυκλοφορήσουν, ενώ πολλά και …πικρά χαμόγελα αναμένεται να προκαλέσει το νέο και …θανατηφόρο λεξικάκι του Νίκου Πλατή!

«Μια εβδομάδα στο αεροδρόμιο» ήταν αρκετή για τον Alain de Botton ώστε να συγγράψει ένα νέο στοχαστικό κείμενο για τη φύση του ταξιδιού, της εργασίας, των σχέσεων και της καθημερινότητας στο χώρο που μας απογειώνει και μας …προσγειώνει!  Στο νέο του φιλοσοφικό πόνημα με τον τίτλο «Μια εβδομάδα στο αεροδρόμιο» που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πατάκη, σε μετάφραση Αντώνη Καλοκύρη, ο Αλαίν ντε Μποττόν, σε συνεργασία με τον φημισμένο φωτορεπόρτερ Richard Baker,  εξερευνά τους εργαζόμενους και τους ταξιδιώτες καθώς και τη μυστηριώδη μας αδημονία να εγκαταλείψουμε εξ ορισμού τον συγκεκριμένο «μη τόπο»!

Το νέο βιβλίο του Αλαίν ντε Μποττόν προέκυψε  όταν, το καλοκαίρι του 2009. προσκλήθηκε από τους ιδιοκτήτες του Χίθροου, να γίνει ο πρώτος φιλοξενούμενος συγγραφέας στην ιστορία του. Μίλησε με ταξιδιώτες από όλο τον πλανήτη, στελέχη του αεροδρομίου, χειριστές αποσκευών ακόμη και πιλότους. Το αποτέλεσμα των συζητήσεων και οι προβληματισμοί του καταγράφονται στο νέο βιβλίο που αναμένεται πρωτότυπο και συναρπαστικό.

Ο τρίτος τόμος της «Ελληνικής  ιδιαιτερότητας» του Κορνήλιου Καστοριάδη αναμένεται να κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Κριτική. Αυτός ο τόμος, που συμπληρώνει τους δύο προηγούμενους, αφιερώνεται στο έργο του Θουκυδίδη. Διεισδυτικός και βαθυστόχαστος μελετητής της αρχαίας Ελλάδας ο σπουδαίος στοχαστής, ανακαλύπτει στο έργο του Θουκυδίδη έναν κόσμο που μοιάζει με τον δικό μας. Ένα κόσμο όπου επικρατεί αποκλειστικά η ισχύς, ενώ η αντιπαλότητα ανάμεσα στα κέντρα εξουσίας οδηγεί σε ανοικτή διαμάχη. 

Ένα άγνωστο και …σκανδαλωδώς επίκαιρο έργο του Πλούταρχου πρόκειται να κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Νεφέλη, σε μετάφραση και σχόλια Πολυξένης Παπαπάνου.  Και μόνο ο τίτλος «Οι συμφορές του δανεισμού»  κάνει την  επικαιρότητά του προφανή, πολύ περισσότερο το περιεχόμενο. Πρόκειται  για ένα κείμενο που ανήκει στα Ηθικά του Πλουτάρχου, στο οποίο, ο συνήθως μειλίχιος και χαμηλών τόνων συγγραφέας, κατακεραυνώνει το φαινόμενο του αλόγιστου δανεισμού, τόσο από την πλευρά των οφειλετών, τόσο και από την πλευρά της απληστίας των πιστωτών. Το πάθος του κειμένου και η ρητορεία του, είχαν οδηγήσει κατ’ αρχήν τους μελετητές να αμφισβητήσουν την πατρότητα του έργου και στη συνέχεια να το θεωρήσουν νεανική ρητορική άσκηση. Πρόσφατες έρευνες όμως απέδειξαν ότι το έργο ανήκει στην ώριμη περίοδο του Πλούταρχου και μάλιστα ότι πρόκειται για ομιλία γραμμένη το νωρίτερο το 92μ.Χ., αν όχι αργότερα. Πιθανολογείται μάλιστα ότι εκφωνήθηκε στην Αθήνα, η οποία, όπως και άλλες ελληνικές πόλεις, μαστιζόταν από τις συνέπειες της υπερχρέωσης, σε εγχώριους αλλά και ξένους πιστωτές, κυρίως Ιταλούς. Ο Πλούταρχος φωτίζοντας με οξυδέρκεια ένα μείζον πρόβλημα της εποχής του, αγγίζει και το σημερινό άνθρωπο σε μια εποχή που η υπερχρέωση ταλανίζει τις περισσότερες χώρες του πλανήτη.

Στον ανέπαφο από τον δανεισμό και την κρίση κόσμο των μαθηματικών ιδεών ξεναγεί ένα νέο , πολύ σημαντικό βιβλίο που αναφέρεται στα Στοιχεία του Ευκλείδη, το αρχαιότερο σωζόμενο ολοκληρωμένο επιστημονικό σύγγραμμα. Συγγραφέας του ο διακεκριμένος μαθηματικός Beppo Levi που, μεταξύ των άλλων, έχει συνδέσει το όνομά του με τα ολοκληρώματα μονότονων ακολουθιών συναρτήσεων και το γνωστό λήμμα. Το βιβλίο του «Διαβάζοντας τον Ευκλείδη» που θα κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Πατάκη σε μετάφραση Ανδρέα Μιχαηλίδη και πρόλογο του Τεύκρου Μιχαηλίδη, είναι ένας πολύτιμος οδηγός για την ανάγνωση των Στοιχείων 2.300 χρόνια μετά τη συγγραφή τους και αντλεί από αυτά πολλές καινοτόμες ιδέες.

Νέο βιβλίο με κείμενα και από τον Ουμπέρτο Έκο.  Το βιβλίο «Δημιουργώντας τον εχθρό» που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Ψυχογιός συγκεντρώνει θεματικά κείμενα του Ιταλού στοχαστή για μια σειρά διαχρονικά αλλά και επίκαιρα ζητήματα. Δείτε περισσότερα στο link:  Ουμπέρτο Έκο επί …τρία!

Συνταρακτικά στοιχεία για τη δράση των Βρετανικών Μυστικών Υπηρεσιών την Ελλάδα και για γνωστές προσωπικότητες της πολιτικής ζωής αναμένεται να φέρει στη δημοσιότητα το βιβλίο «Ο Άγγλος Πρόξενος» με υπότιτλο «Ο Πλωτάρχης Noell C. Ross και οι Βρετανικές Μυστικές Υπηρεσίες. Ελλάδα –Μέση Ανατολή (1939 – 1944)» του Πέτρου Μακρή –Στάικου, από τις Εκδόσεις Ωκεανίδα. Το βιβλίο μιλά για τη ζωή και την πολύπλευρη δράση του άγνωστου Βρετανού Φιλέλληνα  Noell C. Ross, της γενιάς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που θεωρείται ισάξιος με τους  C.M. Woodhouse, Nicholas Hammond και Patrick Leigh Fermor.

Προσγειωμένο στην ελληνική πραγματικότητα και στη δραματική κρίση που περνά η χώρα, αναμένεται το βιβλίο του Νότη Μαρία, «Το Μνημόνιο της Χρεοκοπίας και ο άλλος δρόμος» από τις Εκδόσεις Λιβάνη. Με οικονομικούς αλλά και πολιτικούς όρους το βιβλίο αναλύει τα όσα βιώνουμε από τον Οκτώβριο του 2009 με την εκλογή της κυβέρνησης Παπανδρέου, μέχρι και τις τελευταίες αποφάσεις του Ιουλίου του 2011 των ηγετών της Ευρωζώνης, οι οποίες οδήγησαν τη χώρα μας σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας. Αναλύονται επίσης τόσο το Μεσοπρόθεσμο όσο και ο Εφαρμοστικός Νόμος, που αποτέλεσαν άλλωστε και τη βασική προϋπόθεση για τη νέα δανειοδότηση της Ελλάδας.

 Η συμβολή και η αξία της ιστορίας για την κατανόηση της σημερινής πραγματικότητας στη Γερμανία, αναδεικνύεται στις σελίδες ενός πολύ σημαντικού βιβλίου με τίτλο «Βαϊμάρη, Η ανάπηρη Δημοκρατία (1918 -1933)» από τις Εκδόσεις Πόλις, σε μετάφραση Άντζης Σαλταμπάση.  Συγγραφέας  του είναι  ο Heinrich A. Winkler,  καθηγητής πολιτικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.   Η Δημοκρατία  της Βαϊμάρης (1918 -1933) ήταν το πρώτο δημοκρατικό πολίτευμα στην ιστορία της Γερμανίας.  Γεννήθηκε από την ήττα της αυτοκρατορικής Γερμανίας και έσβησε με την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία. Η Δημοκρατία της Βαϊμάρης, που αποτέλεσε έργο των μετριοπαθών πολιτικών δυνάμεων στη Γερμανία και συνάντησε την εχθρότητα των άκρων (ναζί, συντηρητικών, εθνικιστών, κομμουνιστών) κλήθηκε να διαχειριστεί μια πρωτοφανή οικονομική κρίση κάτω από ένα ασφυκτικό διεθνή έλεγχο. Το ερώτημα που θέτει ο συγγραφέας είναι κατά πόσο η πτώση της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης και η άνοδος του ναζισμού ήταν αναπόφευκτα.

Στη σύγχρονη εποχή και στην μεγάλη ψηφιακή επανάσταση που τώρα συνειδητοποιούμε τη σημασία της, «σερφάρει» το βιβλίο του Jeff Jarvis με τίτλο «Τι θα έκανε η Google από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. Δεξιοτέχνης του διαδικτύου και πρωτοπόρος blogger ο Jeff Jarvis αναλύει τη λειτουργία της Google και  διαπιστώνει ότι δεν είναι απλώς η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία στην ιστορία αλλά και ένας εντελώς νέος τρόπος σκέψης. Αναλύοντας το μηχανισμό της Google καταλήγει σε σαράντα σαφείς και εφαρμόσιμους κανόνες διοίκησης και ζωής σε αυτό. Πρόκειται για μια από τις πρώτες απόπειρες να στοιχειοθετηθεί η νέα κοσμοθεωρία της γενιάς του διαδικτύου με τις προκλήσεις, τις τεράστιες ευκαιρίες και τις απώλειες που προκαλεί. Είναι προφανές πως το διαδίκτυο δημιουργεί εντελώς νέα δεδομένα στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων και στη σκέψη των ανθρώπων ενώ η ανακάλυψη μόλις άρχισε.

Στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης και στην αυτοκρατορίας της Apple  «διεισδύει» και η πολυαναμενόμενη βιογραφία του Steve Jobs που θα κυκλοφορήσει παγκοσμίως στις 21 Νοεμβρίου και στην Ελλάδα από τις Εκδόσεις Ψυχογιός . Δείτε πολλά περισσότερα στο θέμα του Book Bar:  STEVE JOBS: Η επίσημη βιογραφία είναι γεγονός

Αντλώντας πλούσιο υλικό από τις έρευνες για την τριλογία Millennium, ο Στιγκ Λάρσον,  με μακρά θητεία στο χώρο της δημοσιογραφίας, παρουσιάζει τις σκοτεινές πλευρές της εποχής μας στο βιβλίο «Ρωγμές του σύγχρονου κόσμου»  των Εκδόσεων Ψυχογιός. Διεφθαρμένοι πυρήνες εξουσίας, ακροδεξιοί κύκλοι, αδίστακτα κυκλώματα του υποκόσμου, ρατσισμός, όλο αυτό το παρασκήνιο που τροφοδότησε τα βιβλία του, αναδύεται σε αυτό το βιβλίο και ο ίδιος γίνεται ο πρωταγωνιστής.

Η έννοια της ετερότητας, του Άλλου που επαναπροσδιορίζεται στην παγκοσμιοποιημένη εποχή μας γίνεται το θέμα μελέτης τεσσάρων διαλέξεων του Ρίσαρντ  Καπισίνσκι με τίτλο «Ο Άλλος», που θα κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση Αλεξάνδρας Ιωαννίδου. Ο Καπισίνσκι διαχωρίζει τους Ευρωπαίους, τους ανθρώπους της Δύσης, τους λευκούς, από εκείνους που αποκαλεί «οι Άλλοι» – δηλαδή τους μη Ευρωπαίους ή τους μη λευκούς, έχοντας πλήρη συνείδηση ότι για τους δεύτερους οι πρώτοι είναι εξίσου «Άλλοι». Ακόμη ένα ενδιαφέρον ταξίδι με όχημα τη φιλοσοφία, την Ιστορία, την ανθρωπολογία και οδηγούς τον Ηρόδοτο, τον Μαλινόφσκι και τον Λεβινάς.  

Ένα διαφορετικό και σαφώς αυτοβιογραφικό βιβλίο του ευγενούς Χαρούκι Μουρακάμι, πρόκειται να κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Ωκεανίδα, με τίτλο «Για τι πράγμα μιλάω, όταν μιλάω για το τρέξιμο». Αυτοβιογραφικά στοιχεία έχουν όλα τα βιβλία του δημοφιλούς Ιάπωνα συγγραφέα, αυτό όμως ξεχωρίζει. Το 1982, αφού πούλησε το τζαζ μπαρ του για ν’ αφοσιωθεί στο γράψιμο, ο Χαρούκι Μουρακάμι, αποφάσισε ν’ αρχίσει να τρέχει για να κρατιέται σε φόρμα και να έχει την αντοχή να γράφει μέχρι τα βαθιά γεράματα. Ένα χρόνο αργότερα ολοκλήρωσε μόνος του τη διαδρομή από την Αθήνα στο Μαραθώνα και τώρα, ύστερα από δεκάδες παρόμοιες κούρσες, εκτός από τα τρίαθλα και μια πληθώρα βιβλίων, αναλογίζεται την επίδραση που είχε αυτό το άθλημα τη ζωή του και ακόμα περισσότερο στο γράψιμο του. Μιλώντας για την τετράμηνη προετοιμασία του για τον Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης του 2005, μέσα από κοπιαστικά προγράμματα προπόνησης, ο Μουρακάμι μιλά τελικά για την εμπειρία της απώλειας και για την επίπονη και συναρπαστική περιπέτεια της γραφής.

 Σε μια εποχή που βρισκόμαστε όλοι στα πρόθυρα εθνικής κατάθλιψης, χρεοκοπίας και εν τέλει …αυτοκτονίας, το νέο, επίκαιρο και …θανατηφόρο Λεξικό του Νίκου Πλατή είναι ότι πρέπει για να χαμογελάσουμε και να …υποκύψουμε στο μοιραίο! Το PRESTO O TARDI / το λεξικάκι που παίζει με το θάνατο» είναι ένα ακόμη ιδιαίτερο θεματικό λεξικό με την υπογραφή του Νίκου Πλατή. Ο ιδιότυπος συγγραφέας, λεξικογράφος  και …σεσημασμένος δράστης βιβλίων όπως το «Μπαχαρικό Λεξικό», «Κάμα Τσούχτρα», «Ουαλικό Λεξικό του Σεξ» «Αθωνικό Λεξικό» και άλλων, προσεγγίζει το θάνατο με τον πιο τρυφερό, χιουμοριστικό, πρωτότυπο και εν τέλει αιρετικό τρόπο. Με εκατοντάδες λήμματα και σπάνιες εικόνες (αρκετές από τις οποίες είναι τετράχρωμες), ο Νίκος Πλατής, με …συνεργό τον Επίκουρο, λεξικογραφεί το θάνατο από το Άλφα μέχρι το Ωμέγα. Από το Αθάνατο νερό, μέχρι την Ψυχή για να καταλήξει με τον …ψαλμό «Ως όναρ»! ‘Ένα Λεξικό για να …συγχωρεθούν οι αμαρτίες μας!….  (Δείτε την προδημοσίευση του Book Bar: PRESTO O TARDI/ το λεξικάκι που …παίζει με τον θάνατο!” )

info@bookbar.gr