Ιλιάδα Καλαμαρά – Ναφθαλίνη

0
544

 

Μια ….«ναφθαλίνη» με άρωμα φαντασίας 

 

Ένα βιβλίο γραμμένο με τρυφερότητα, πολλή φαντασία, φρεσκάδα, καλό γούστο και γαλλικό άρωμα! Και μην φανταστείτε ότι το άρωμα αυτό έχει σχέση με τη «Ναφθαλίνη». Όχι. Αυτή υπάρχει μόνο στον τίτλο. Το άρωμα που μας συνεπαίρνει καθώς ξεφυλλίζουμε τις σελίδες, είναι φίνο, γλυκό και θυμίζει εσπεριδοειδή, κέδρο και γαλλικό κονιάκ.

Γράφει η Ελπίδα Πασαμιχάλη

Όλα αυτά τα ευγενή αρώματα, αναδύονται από ένα παλαιοπωλείο που βρίσκεται στη γαλλική συνοικία του Λονδίνου και μοιάζει με μια φιλόξενη όαση, μια χώρα των θαυμάτων. Και το όνομα του παλαιοπωλείου δίνει και τον τίτλο Ναφθαλίνη στο βιβλίο της Ιλιάδας Καλαμαρά, από τις εκδόσεις Υδροπλάνο.

Ιδιοκτήτης του παλαιοπωλείου είναι ο Μεσιέ Οτέιγ, ένας ευγενέστατος ηλικιωμένος κύριος, που ζει μοναχικά ανάμεσα στις σπάνιες και αυθεντικές αντίκες που έχει το μαγαζί και κατοικεί στο φωτεινό διαμέρισμα με τις πολλές γλάστρες που βρίσκεται από πάνω.

Όμως το διαμέρισμα έχει και σοφίτα. Μια μεγάλη περιποιημένη σοφίτα, με ξύλινη σκεπή την  οποία ο Μεσιέ Οτέιγ έχει παραχωρήσει αφιλοκερδώς σε μια φίλη του, που λέγεται Περσεφόνη ή αλλιώς Μις Πένι και κατάγεται από την Ελλάδα!

Και στο σημείο αυτό αρχίζουν οι εκπλήξεις. Όχι, η Περσεφόνη δεν είναι μια νεαρή φοιτητριούλα, ούτε ένας κρυφός έρωτας του Μεσιέ Οτέιγ. Ή μάλλον ναι, η Μις Πένι είναι ένας κρυφός έρωτας του Μεσιέ Οτέιγ, μόνο που δεν είναι άνθρωπος! Είναι μια πανέμορφη ολόλευκη γάτα με μπλε μάτια, που εμφανίστηκε ένα βράδυ στο παλαιοπωλείο ζητώντας καταφύγιο από τη βροχή.

«Ομορφούλα, πως βρέθηκες εδώ; Από που έρχεσαι;» την είχε ρωτήσει ο Μεσιέ Οτέιγ καθώς της άνοιγε την πόρτα, για να  βρει την απάντηση στο καρτελάκι που είχε στο λαιμό της και έγραφε το όνομά της με ελληνικά γράμματα.

Από τότε η Περσεφόνη ή Μις Πένι κατοικεί στη σοφίτα του παλαιοπωλείου και σύντομα θα αποκαλύψει ότι μπορεί να μην είναι άνθρωπος, όμως μπορεί να μιλάει σαν άνθρωπος!  Με ό,τι και αν σημαίνει αυτό.

Στους κατοίκους της σοφίτας, έρχονται να προστεθούν και άλλα ζωάκια, φίλοι της Μις Πένι. Ο Ρούντι, ένας φοβισμένος ποντικούλης που σιγά – σιγά παίρνει θάρρος, ο γιος του ο Τοτό, ένα μωρό ποντικάκι και ο Πρόσπερο ένα υπέροχο παραδείσιο πουλί, που μπορεί να ταξιδεύει στο χρόνο.

Το χάρισμα του Πρόσπερο και τα αντικείμενα του παλαιοπωλείου,  γίνονται η αφορμή για συναρπαστικά ταξίδια στο χρόνο που γοητεύουν τόσο τους μικρούς όσο και τους μεγάλους αναγνώστες του βιβλίου.

Ένα λουλούδι από μάρμαρο, γίνεται η αφορμή για ένα ταξίδι στην αρχαία Αθήνα του Περικλή, τότε που ο μεγάλος Φειδίας φιλοτεχνούσε τα Γλυπτά του Παρθενώνα και ερωτεύθηκε παράφορα την πανέμορφη αυλήτρια, που σήμερα βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο με τον νόστο της επιστροφής στην πατρίδα και τον φωτεινό αττικό ουρανό.

Μια πένα με φτερό και ένα δερματόδετο ημερολόγιο γίνονται η αφορμή για ένα ταξίδι στην Προβηγκία, όπου μια όμορφη κοπέλα, γνωρίζει τον μεγαλοφυή ζωγράφο Βίνσεντ βαν Γκόγκ και μεταφέρει στον αναγνώστη την πικρή ζωή του, αφού έζησε απαξιωμένος από κοινό και τεχνοκριτικούς και η τεράστια αξία του έργου του αναγνωρίσθηκε μετά θάνατον.

Ένα ομπρελίνο με δαντέλα στις άκρες γίνεται η αφορμή για να ανακαλύψει η Μις Πένι το δικό της ξεχωριστό χάρισμα να ταξιδεύει στο χρόνο. Έτσι η γλυκιά παρέα των ζώων μαθαίνει για την βασανισμένη παιδική ηλικία του Μεσιέ Οτέιγ στο Παρίσι και στο Λονδίνο που σφυροκοπούσαν με ανελέητους βομβαρδισμούς οι ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Πόλεμος που μας παίρνει αυτά που αγαπάμε, όπως πήρε από τον Μεσιέ Οτέιγ τη μητέρα του και την καλύτερή του φίλη.

Η Ιλιάδα Καλαμαρά, με πλούσιο έργο στην εικονογράφηση παιδικής λογοτεχνίας, σε αυτό το νέο της βιβλίο ζωγραφίζει τις εικόνες με τις λέξεις. Μια ιστορία ευφάνταστη, τρυφερή και ποιοτική, γραμμένη με ρυθμό, που έλκει τον αναγνώστη και τον γεμίζει με πλούσια συναισθήματα. Τον διδάσκει ότι πίσω από τακτοποιημένη και καλογυαλισμένη βιτρίνα της ζωής των ανθρώπων, πολύ συχνά κρύβονται συγκινητικές ιστορίες και  πραγματικοί ήρωες, που είναι πολύ ανώτεροι από τους σούπερ ήρωες των καρτούν.

 

INFO

Ναφθαλίνη

Ιλιάδα Καλαμαρά

Εκδόσεις Υδροπλάνο

Σελ. 212.Τιμή € 13,90