Μάκης Τσίτας: – Ο σύμβουλος του βασιλιά

0
891

 

 

Ο σύμβουλος που ήξερε μια και μόνο λέξη…..

ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

 

Γράφει η Ελένη Σαραντίτη

 Υπεράφθονοι βασιλιάδες ζουν και άρχουν στα παραμύθια: Δίκαιοι και σωστοί, σοφοί και ταπεινοί, γεμάτοι αγάπη για τη χώρα και τους πολίτες ή ψυχροί και αδιάφοροι για τα προβλήματα του λαού και του βασιλείου που τους έλαχε να κυβερνούν. Κάποτε είναι και τυραννικοί.

Συνήθως παίρνουν την εξουσία με κληρονομική διαδοχή, παρακολουθήσαμε τελευταίως τη λαμπρή στέψη του Άγγλου βασιλιά, α, ναι, ασφαλώς και τώρα δεν μας έλειψαν,  αλλά –καλύτερα- ας στραφούμε στους εστεμμένους των παραμυθιών…

Στο παραμύθι του Μάκη Τσίτα    με τίτλο «Ο σύμβουλος του βασιλιά» που μόλις κυκλοφόρησε, ο βασιλιάς της άγνωστης μας χώρας μάλλον δείχνει συνετός, συζητήσιμος και προσγειωμένος.

Γνωρίζει πώς να επιλέγει σωστούς και έμπειρους συμβούλους και συνεργάτες, οι οποίοι διακρίνονται για την αγάπη τους στο λαό και την πίστη στο βασιλιά.(Διαβάστε επίσης: Ο Πινόκιο είχε ιταλικό ταμπεραμέντο)

Ο παλιός ευνοούμενος σύμβουλος του άνακτα ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος κι ακόμα πολυτιμότερος σύμβουλος. Συγκροτημένος. Με γνώσεις. Και σοφία. Αλμεδόρ το όνομα του και απολάμβανε το σεβασμό και τον θαυμασμό των υπηκόων μα και του ίδιου του βασιλιά…

Δυστυχώς πάνω που έκλεινε έναν αιώνα καλής και χρηστής ζωής, τον κάλεσε ο Επουράνιος κοντά του και πλέον ο βασιλιάς έπεσε σε μαύρη απελπισία. Έχασε φίλο, σύμβουλο, πηγή γνώσεων, τέλος πάντων, ένα άτομο αγαπημένο και αναντικατάστατο.

Ωστόσο τα προβλήματα τρέχουν, τρέχει κι ο βασιλιάς και δεν σώνει δίχως τον Αλμεδόρ. Τι να έκανε; Πρόστρεξε στον λαό:

«Αγαπητοί μου συμπολίτες, σας μάζεψα σήμερα εδώ για να σας ανακοινώσω ότι μετά από σκέψη πολλών ημερών, αποφάσισα να πούμε ναι στην πρόταση που μας έκανε ο νέος βασιλιάς της γειτονικής μας χώρας, να πάρει αυτός όλο το σιτάρι και όλα τα μήλα που θα βγάλουμε φέτος. Έχει βρει τον τρόπο να τα πουλήσει αλλού πιο ακριβά από εμάς, οπότε θα βγάλουμε περισσότερα χρήματα…..». Είπε κι άλλα υποσχετικά πλην ζήτησε τη γνώμη του λαού του.

«Συμφωνείτε με αυτό που σκέφτηκα;»

Και σύσσωμος ο λαός απάντησε: «Ναι».

Αγαλλίασε ο βασιλιάς: Και η απόφαση ήταν σωστή και ο κόσμος όλος την ενέκρινε. Ομοφώνως μάλιστα, σκεπτόταν έως να ακουστεί ένα βροντερό «Όχι!»

«Όχι;» απόρησε ο βασιλιάς.  

 «Όχι» ξανάπε ατάραχος ένας άγνωστος άντρας – ξένος έμοιαζε και άρχισαν όλοι να τον περιεργάζονται.

Στην ερώτηση του βασιλιά αν εμπιστεύεται τον γείτονα βασιλιά, ο ψιλόλιγνος ξένος απάντησε λακωνικά με ένα «Όχι».

Δεν δυσαρεστήθηκε ο βασιλιάς διότι ουσιαστικώς κι ο ίδιος δεν τον είχε και σε μεγάλη εκτίμηση, μάλιστα, γυρνώντας προς τον απορημένο λαό, έδωσε δίκιο στον παράξενο ξένο· και τι σύμπτωση, σε λίγες μέρες διαδόθηκε ότι ο βασιλιάς στον οποίο θα εμπιστεύονταν τη σοδειά τους ήταν άτομο ανέντιμο.

Έπειτα από λίγο καιρό παρουσιάστηκε κάποιο άλλο πρόβλημα και ο βασιλιάς κάλεσε ξανά τον ξένο:

«Τι γνώμη έχεις, να εμπιστευτώ την κατασκευή της γέφυρας στον τεχνικό που μου σύστησαν;»

Και ο ξένος, σκέφτηκε, σκέφτηκε, και «Όχι» είπε.

Πλέον ο βασιλιάς εκτίμησε τόσο πολύ τον ξένο ώστε τον έκανε σύμβουλό του και τον ονόμασε Σοφό!

Με τούτα και μ’ εκείνα περνούσε ο καιρός, ο Σοφός συμβούλευε το βασιλιά, βέβαια, η συμβουλή που του έδινε ήταν μόνο μια λέξη, το γνωστό «Όχι» μα αυτό αρκούσε.

Πολύ μάλιστα καθώς ο βασιλιάς έγινε κοσμαγάπητος και πολύ το χαιρόταν το γεγονός. Ειρήνη βασίλευε στο βασίλειο αλλά υπήρχαν διάφορες εργασίες κρατικές που έπρεπε να διεκπεραιωθούν, προβλήματα να λυθούν, προτάσεις να συμφωνηθούν, και όταν ο βασιλιάς καλούσε τον Σοφό, τι παράξενο!, εκείνος απαντούσε Όχι! Σε όλα όχι…

Και στη συνάντηση με τον αυτοκράτορα της Πράσινης Χώρας ο βασιλιάς, κατόπιν συμβουλής του Σοφού, αρνήθηκε να παραστεί, και αρνήθηκε συνεργασίες, συμβούλια, προτάσεις, συμμετοχές. Το ‘Όχι του ξένου συμβούλου- φράχτης. Δέσμευση. Ώσπου:

«Τι συμβαίνει μ’ εσένα; Θέλω εξηγήσεις» απαίτησε ο Μεγαλειότατος.

«Όχι!»

«… Μίλα τώρα…»

«Όχι!»

«Δε φοβάσαι;»

«Όχι!»

Υπήρξαν ερωτήσεις, εκπλήξεις, απογοητεύσεις, ρωτήθηκε, ξαναρωτήθηκε, «Όχι!» «Όχι!» «Όχι»

«Πώς σε λένε;»

«Όχι».

Τον έδιωξαν από τον τόπο. Δεν τους άξιζε. Δεν γνώριζε τίποτα πέρα από το όχι.

Είπαν πως στο εξής θα προσέχουν. Θα σκέπτονται και οι ίδιοι.

Μα και ο εύπιστος και καλός βασιλιάς τους.

«Το δισάκι του στον ώμο…» για την πατρίδα ο Σύμβουλος του βασιλιά.

«Θα σε ξαναδούμε;» ρωτήθηκε από πολλούς.

«Όχι!» απάντησε και προχώρησε.

Με δυο λόγια συμβαίνει να κρεμάμε τις ελπίδες μας σε ανθρώπους που δεν το αξίζουν ή που η δική μας οπτική είναι περιορισμένη.

Το βιβλίο απευθύνεται σε πολύ μικρά παιδιά, είναι δε ένα καλό, αγαθό παραμύθι με εικόνες του παρελθόντος (μήπως όχι του μακρινού).

Σαν τα παλιά, σοφά παραμύθια. Σύντομο και κατανοητό για τους μικρούς, συμβολικό για εκείνους που αγαπούν τα παραμύθια, με έναν ήχο από παλιούς, αγαπημένους μύθους.

Ο Μάκης Τσίτας  , παρότι διέπρεψε στη λογοτεχνία για ενήλικες, ποτέ δε λησμόνησε τις ιστορίες για μικρούς. Σε αυτές ο σκοπός του ακούγεται και πάει σαν των παλιών παραμυθάδων.

Διευθύνει το site για το βιβλίο και τον πολιτισμό Diastixo.gr  Έχει εκδώσει 24 βιβλία για παιδιά και 4 για ενήλικες. Εκτός των άλλων (σημαντικών) βραβείων έλαβε και το βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014 για το εξαιρετικό μυθιστόρημα του «Μάρτυς μου ο Θεός» το οποίο κυκλοφορεί σε 12 ευρωπαϊκές γλώσσες. Έργα του στο θέατρο σκηνοθέτησαν οι Ρούλα Πατεράκη, Έρση Βασιλικιώτη κ. ά. αξιόλογοι σκηνοθέτες, ενώ στίχους του μελοποίησαν οι Γιώργος Σταυριανός, Τάκης Σούκας, Τατιάνα Ζωγράφου κ.ά.-

Η εικονογράφος Μαιρηλία Φωτιάδου που  έδωσε χάρη και φτερά στην ιστορία, σπούδασε Αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ και χαίρεται όταν εικονογραφεί παραμύθια. Η αλήθεια είναι ότι οι εικόνες της έχουν το ύφος και τη μαγεία του παραμυθιού.

 

INFO

Ο σύμβουλος του βασιλιά

Μάκης Τσίτας

Εικονογράφηση: Μαιρηλία Φωτιάδου

Σειρά «Μικρές Καληνύχτες»

Ηλικία: Από 3 ετών

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σελ. 32

Τιμή € 6.00-

ISBN: 978-618-03-3562-0

 

 

Η Ελένη Σαραντίτη   είναι συγγραφέας και κριτικός βιβλίου

Άλλα κείμενα

Αδελφοί Φαν – Η μεγάλη απόδραση από την τελειότητα

 Ελένη Παπανδρέου – Οι Ώρες

 Λίλη Λαμπρέλλη – Εσύ τι λες πολύτιμο πως είναι;

  Χανς Κρίστιαν Άντερσεν – Στο σπίτι του μεγαλύτερου παραμυθά

 

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΗΡΩΣΗΣ

Τα Ονόματα των Τυχερών

Χαράλαμπος Σιδέρης, Αττική

Νικολέττα Τσεβρεμίδου, Αθήνα

 

ΠΩΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΑ ΑΝΤΙΤΥΠΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Ο σύμβουλος του βασιλιά, Μάκης Τσίτας, Εκδόσεις Μεταίχμιο

 

ΕΔΩ Συμπληρώστε τη Φόρμα Συμμετοχής  

 

Διαβάστε τους όρους συμμετοχής

  • Συμπληρώστε τη Φόρμα Συμμετοχής
  • Γράψτε το Ονοματεπώνυμο, την Ταχυδρομική σας διεύθυνση και ένα Κινητό τηλέφωνο επικοινωνίας.
  • Αν μένετε στην Αθήνα θα παραλάβετε το αντίτυπό σας από τον  ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ,Ιπποκράτους 118,  τηλ: 211 3003580, καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, με την Αστυνομική Ταυτότητα.
  • Αν είστε κάτοικος εκτός Αθηνών θα παραλάβετε το αντίτυπο Ταχυδρομικά.
  • Δύο τυχεροί θα πάρουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου.
  • Δεν μπορεί να γίνει αποστολή στο εξωτερικό.
  • Παρακαλούμε να συμπληρώνετε τα στοιχεία σας (όνομα – επώνυμο – διεύθυνση) με ελληνικούς χαρακτήρες.
  • Τα στοιχεία που έχουν γραφτεί σε Greeklish, ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται στην κλήρωση.
  • Μετά τη λήξη του διαγωνισμού τα ονόματα των νικητών θα αναρτηθούν στο Book Bar.

 Καλή τύχη!!!