Ben Macintyre, Επιχείρηση Κιμάς

0
1304

Όταν η  λογοτεχνία εμπνέει τηνπραγματική κατασκοπεία!

Μια πραγματική ιστορία

ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΤΙΤΥΠΑ !

Η Επιχείρηση Κιμάς είναι η πραγματική ιστορία της πιο απίστευτης παραπλάνησης που σχεδιάστηκε ποτέ από τους κατασκόπους του Τσόρτσιλ – ένα σκανδαλώδες ψέμα που ταξίδεψε μέχρι το γραφείο του Χίτλερ. Μια υπόθεση που αποδεικνύει ότι κάποιες από τις λεγόμενες «ιστορίες συνομωσίας» μερικές φορές δεν απέχουν και πολύ από την πραγματικότητα….

 Είναι Απρίλης του 1943 και ένας ψαράς εντοπίζει ένα πτώμα να επιπλέει στις ακτές της Ισπανίας. Σύντομα διαπιστώνεται ότι πρόκειται για Βρετανό ταγματάρχη, που φέρει πάνω του άκρως απόρρητα συμμαχικά σχέδια εισβολής.

 Μόνο που ο ταγματάρχης αυτός δεν υπήρξε ποτέ… Το πτώμα ανήκε σε έναν πεθαμένο άστεγο και όλα τα έγγραφα είναι πλαστά

 Αυτή η καλοστημένη παγίδα, δόλωμα για τους Ναζί, εξαπάτησε τους επικεφαλής της γερμανικής αντικατασκοπείας, έστειλε τα γερμανικά στρατεύματα να βολοδέρνουν σε λάθος κατευθύνσεις, και έσωσε χιλιάδες ζωές πείθοντας τους Γερμανούς ότι, αντί για τη Σικελία, τα συμμαχικά στρατεύματα σκόπευαν να εισβάλουν στην Ελλάδα…

 

 

 

Ο Ιαν Φλέμινγκ και ο Τζέιμς Μποντ εμπνέουν τουςπραγματικούς κατασκόπους

Η αρχική ιδέα για την παγίδα ανήκε στον Σμηναγό Τσαρλς Κολμόλντλεϊ (Charles Cholmondeley) του τμήματος B1(a) της MI5. Ο Κολμόλντλεϊ συνέλαβε την ιδέα της ρίψης ενός πτώματος με αλεξίπτωτο (που θα είχε τάχα μισανοίξει) μαζί με έναν ασύρματο, μέσω του οποίο θα διαβιβάζονταν οι εσφαλμένες πληροφορίες στους Γερμανούς. Σύμφωνα με τον ιστορικό Μπεν Μακιντάιρ (Ben Macintyre), η ιδέα αυτή προερχόταν από ένα υπόμνημα που είχε συντάξει το 1939 ο Σερ Ίαν Φλέμινγκ,  μετέπειτα συγγραφέας των μυθιστορημάτων του Τζέιμς Μποντ.  Ο Φλέμινγκ με τη σειρά του υποστήριξε ότι την ιδέα είχε πάρει από ένα μυθιστόρημα της δεκαετίας του ’30 του Μπέιζιλ Τόμσον (Basil Thomson). Όμως την ιδέα υιοθέτησε αργότερα η Επιτροπή των Είκοσι.

Σύμφωνα με την περιγραφή του Πλωτάρχη του βρετανικού ναυτικού Γιούεν Μόνταγκιου (Ewen Montagu), που συμμετείχε στην Επιτροπή των Είκοσι και ήταν μέλος της αντικατασκοπείας, το αρχικό σχέδιο του Κολμόλντλεϊ μετατράπηκε σε ένα πιο πρακτικό σχήμα: Οι δυο μαζί, ο Μόνταγκιου και ο Κολμόλντλεϊ, τροποποίησαν και τελειοποίησαν το αρχικό σχέδιο. Αρχικά επανήλθε η ιδέα της ρίψης του πτώματος με αλεξίπτωτο, όπως είχε προτείνει ο Κολμόλντλεϊ. Επειδή όμως οι Γερμανοί γνώριζαν την πολιτική των συμμάχων για την μη μεταφορά διαβαθμισμένων εγγράφων πάνω από εχθρικό έδαφος, προκρίθηκε η ιδέα της υποτιθέμενης πτώσης αεροσκάφους. Αυτό θα εξηγούσε τόσο την πολυήμερη παραμονή του πτώματος στο νερό όσο και την ύπαρξη εγγράφων επάνω του. Το μόνο που έλειπε πλέον ήταν μια κωδική ονομασία για την επιχείρηση. Ο Μόνταγκιου την ονόμασε “Κιμάς” (Mincemeat), επειδή απλούστατα ο κωδικός είχε χρησιμοποιηθεί παλιά και ήταν και πάλι διαθέσιμος στην λίστα αναμονής.

 

Αναζητώντας το …πτώμα

Όσο για τον νεκρό, που θα υποδυόταν μετά θάνατο, το ρόλο του ταγματάρχη τα «λαγωνικά» της ΜΙ5 ανέλαβαν να τον εντοπίσουν. Ο Μόνταγκιου κατάφερε να βρει έναν διάσημο παθολόγο, τον Σερ Μπέρναρντ Σπίλσμπερι (Sir Bernard Spilsbury) και μαζί άρχισαν να αναζητούν το πτώμα που θα παρείχε τα εχέγγυα της επιτυχίας της επιχείρησης. Με διακριτικότητα εντόπισαν ένα πτώμα ανδρός 30 ετών που είχε πεθάνει σε νοσοκομείο του Λονδίνου από πνευμονία. Ενημερώθηκε η οικογένεια του, της ζητήθηκε η άδεια και της επισημάνθηκε η επιτακτική ανάγκης τήρησης κάθε μυστικότητας. Το πτώμα πλησίαζε πολύ τις προδιαγραφές της επιχείρησης χάρις στην σημαντική ποσότητα υγρού που βρίσκονταν στους πνεύμονές του. Η οικογένεια δέχτηκε θέτοντας ως όρο να μην αποκαλυφθεί ποτέ η ταυτότητα του πτώματος.

Η απίστευτη αυτή ιστορία είχε γίνει και παλαιότερα βιβλίο και αργότερα ταινία με τον τίτλο “The Man Who Never Was” (ελληνική απόδοση Ο άνθρωπος που δεν υπήρξε ποτέ). Τώρα ο Ben Macintyre, συγγραφέας – ερευνητής,  χρησιμοποιώντας έγγραφα, επιστολές, ημερολόγια, φωτογραφίες και πρόσφατα αποχαρακτηρισμένα αρχεία της υπηρεσίας αντικατασκοπείας του Ναυτικού και , έχοντας μιλήσει με συγγενείς και γνωστούς των πρωταγωνιστών, διηγείται για πρώτη φορά με πληρότητα αυτή τη μεγάλη ίντριγκα που άλλαξε την πορεία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Μπεν Μακιντάιρ είναι αρθρογράφος και βοηθός συντάκτης των Times του Λονδίνου και έχει εργαστεί ως ανταποκριτής της εφημερίδας στη Νέα Υόρκη, το Παρίσι και την Ουάσιγκτον.  Έχει γράψει άλλα επτά βιβλία, ανάμεσα στα οποία το best –seller “Agent Zigzag” της ιστορίας του διπλού πράκτορασε καιρό πολέμου Έντι Τσάπμαν που, μεταξύ των άλλων ήταν υποψήφιο για το Βραβείο Βιογραφίας Costa.

 

info@bookbar.gr

 

INFO

Επιχείρηση Κιμάς

Ben Macintyre

Μετάφραση: Φώτης Σκουλαρίκης

Εκδόσεις Κλειδάριθμος 2012

Σελ.  592, Τιμή € 19,90

 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Ο πόλεμος, που βρισκόταν πια στον τέταρτο χρόνο του, δεν είχε ακουμπήσει και πολύ αυτό το τμήμα της Ισπανίας. Κάποιες φορές ο Χοσέ είχε συναντήσει στο νερό παράξενα εκβράσματα ναυαγίων, κομμάτια καρβουνιασμένου ξύλου, κηλίδες πετρελαίου, και άλλα συντρίμμια που μαρτυρούσαν για μάχες κάπου μακριά στη θάλασσα… Είχε φτάσει το μέσο του πρωινού όταν ο Χοσέ παρατήρησε μια «άμορφη μάζα» πάνω από την επιφάνεια του νερού…. Ήταν ένα σώμα, που έπλεε μπρούμυτα και κρατιόταν στην επιφάνεια από ένα κίτρινο σωσίβιο, με αόρατο το κάτω μέρος του κορμού. Φαινόταν να είναι ντυμένο με στολή…

…Δύο μήνες νωρίτερα, σε ένα μικρό καπνισμένο υπόγειο δωμάτιο κάτω από το κτίριο του ναυαρχείου στο Ουάιτχολ, δύο άντρες προβληματίζονταν με έναν γρίφο δικής τους επινόησης: πώς να δημιουργήσουν ένα άτομο από το πουθενά, έναν άνδρα που δεν υπήρξε ποτέ.

 

ΠΩΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ!

Επιχείρηση Κιμάς, Ben Macintyre, Εκδόσεις Κλειδάριθμος 2012

 

  • Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και πατήστε  «Αποστολή»
  • Ο Διαγωνισμός ισχύει μέχρι 31 Ιουλίου 2012
  • Αν είστε κάτοικος εκτός Αθηνών, γράψτε και την ταχυδρομική σας διεύθυνση για να σας σταλεί.

 

[gravityform id=”4″ name=”Φόρμα Συμμετοχής” ajax=”true”]

 

  • Μετά τη λήξη του διαγωνισμού τα ονόματα των νικητών θα αναρτηθούν στο Book Bar.
  • Οι τυχεροί θα παραλάβουν το αντίτυπο τους με την ταυτότητα τους από το  Βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Κλειδάριθμος, στη Στοά του Βιβλίου, Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, μετά τη λήξη του διαγωνισμού.
  • Τρεις τυχεροί θα πάρουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου

 

Καλή τύχη!!!!

 

  • Δεν μπορεί να γίνει αποστολή στο εξωτερικό.
  • Παρακαλούμε να συμπληρώνετε τα στοιχεία σας (όνομα –διεύθυνση) με ελληνικούς χαρακτήρες για να αποφεύγονται τα λάθη