Επιστροφή στη Σμύρνη: Έκθεση και Ημερίδα

0
1044

90 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

 1922- 2012. Ενενήντα χρόνια, έχουν περάσει

από τον ματωμένο Σεπτέμβρη του 1922, μια από τις πιο οδυνηρές επετείους της σύγχρονης ιστορίας μας. Kαταστροφή της Σμύρνης. Μια επέτειος τόσο επώδυνη και θλιβερή που χρειάστηκε να περάσει σχεδόν ένας αιώνας για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε νοερά σε εκείνη, να τη θυμηθούμε και να μιλήσουμε.

 Με τίτλο “Επιστροφή στη Σμύρνη” και αφορμή τα 90 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου -Ευταξία, η Ένωσις Σ,υρναίων και οι Εκδόσεις Κέδρος διοργανώνουν έκθεση και ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012 στις 18.30. Η έκθεση παρουσιάζει σκίτσα της Σταυρούλας Βελισσαροπούλου εμπνευσμένα από την ομώνυμη μυθιστορηματική τριλογία “Επιστροφή στη Σμύρνη” του Ευάγγελου Μαυρουδή που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

 Επιστροφή στη Σμύρνη, η τριλογία

 Η τριλογία του Ευάγγελου Μαυρουδή με τίτλο “Επιστροφή στη Σμύρνη” κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κέδρος το 2010 και 2011 και γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία. Ο λόγος ήταν τόσο το θέμα αυτό καθεαυτό όσο και το πλούσιο ιστορικό του υλικό αλλά και ο τρόπος που το διαχειρίστηκε ο ιατρός -συγγραφέας. Η αφήγηγηση που ξεκινά από τα τέλη του 19ου αιώνα και φτάνει μέχρι τις μέρες μας, δεν περιορίζεται στη Σμύρνη αλλά περιλαμβάνει και άλλες πόλεις- σταθμούς για τις πολιτικές εξελίξεις που καθόρισαν την έκβαση των γεγονότων, όπως η Κωνσταντινούπολη, η Άγκυρα, το Παρίσι, το Λονδίνο, η Αθήνα αλλά και η Τραπεζούντα, η Προύσα, το Εσκί Σεχίρ κ.ά.

 Ακόμη ένα πλεονέκτημα της δομής του βιβλίου είναι πως ο μίτος της αφήγησης δεν έχει αμιγώς ελληνοκεντρικό χαρακτήρα, αλλά υφαίνεται ανάμεσα σε μια ελληνική οικογένεια και μια αλλοεθνή, των οποίων η σχέση φιλίας και εκτίμησης δοκιμάζεται από τους δυσμενείς καιρούς και τις αποφάσεις των ισχυρών της γης, αλλά καταφέρνει να αντέξει.

Κεντρικά πρόσωπα είναι δύο γιατροί της Σμύρνης, ο Πλάτων Πηλείδης και ο Χουσνί Μενεξελής. Ο νεαρός Πλάτων, κατά πολύ νεότερος από τον Χουσνί, θα γίνει παρά τη θέλησή του μάρτυρας του άδικου φόνου του πατέρα του συναδέλφου του. Στη συνέχεια θα κρυφτεί στην Ελλάδα όπου θα σπουδάσει γιατρός και όταν ξαναγυρίσει στη Σμύρνη θα συναντηθεί με τα άλλα μέλη της οικογένειας του Χουσνί. Θα σώσει τον γιό του τον Αλή κατά τη διάρκεια του 1ου Βαλκανικού πολέμου, ενώ η κόρη του Χουσνί, η Μαριγιά, θα τον ερωτευθεί. Οι απόγονοί τους, που θα ζήσουν τη βία, τη διχόνοια, τις καταστροφές του πολέμου και τον τραγικό ξεριζωμό, θα ανακαλύψουν πόσο διάτρητη και τρωτή ήταν η μέχρι χθες συμπαγής τους ταυτότητα.

Με πλοηγό την αναζήτηση της ταυτότητας των ηρώων, ξεδιπλώνεται η Ελληνοτουρκική ιστορία από το 1897 ώς το 1922. Η ανθρώπινη μοίρα και η εθνική διαδρομή, η ιστορία, όπως αποτυπώνεται  από τα διπλωματικά γραφεία, στα κοσμικά σαλόνια και στις λαϊκές γειτονιές.

Παράλληλα με τους μυθιστορηματικούς πρωταγωνιστές, παρελαύνουν και οι πραγματικοί πρωταγωνιστές των γεγονότων της εποχής. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Μουσταφά Κεμάλ, οι βασιλείς της Ελλάδας και οι σουλτάνοι της οθωμανικής αυτοκρατορίας, πολιτικοί, στρατιωτικοί, άνθρωποι των γραμμάτων καλλιτέχνες, συνθέτοντας ανάγλυφα την κοινωνική μορφολογία μιας εποχής που υπήρξε σταθμός για τις επόμενες.

 

Η ΗΜΕΡΙΔΑ

 

Στην ημερίδα που πραγματοποιείται την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012, τα θέματα που θα συζητηθούν είναι:

Kερδισμένες Μάχες, Χαμένος Πόλεμος:Ζητήματα Στρατηγικής και Τακτικής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Μικρασιατική Εκστρατεία 1919-1922

 

 

ΟΜΙΛΗΤΕΣ


Γεώργιος Λιάκουρης, αντιστράτηγος ε.α., «Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εδάφους»
Ιωάννης Παλούμπης, αντιναύαρχος ε.α., «Οι αεροπορικές επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών. Μικρή αναφορά στις επιχειρήσεις του Πολεμικού Ναυτικού κατά την περίοδο 1919-1922», Αριστείδης Διαμαντής, πλοίαρχος (ΥΓ)


«To Υγειονομικό κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία 1919-1922»
Θα συντονίσει: ο αντιστράτηγος ε.α. Ευάγγελος Τσίρκας, πρόεδρος της Ενώσεως Σμυρναίων


Χαιρετισμός από εκπρόσωπο των εκδόσεων Κέδρος

Ομιλητές:
Αντώνιος Βογιατζής, πρόεδρος του Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία
Αγλαΐα Αρχοντίδου-Αργύρη, διευθύντρια του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών
Ερασμία-Λουίζα Σταυροπούλου-Αλεξίου, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών


Ξενάγηση στο χώρο της έκθεσης

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΕΩΣ
Επιστροφή στη Σμύρνη
Έκθεση σκίτσων της Σταυρούλας Βελισσαροπούλου από την ομώνυμη τριλογία του Ευάγγελου Μαυρουδή που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος

 

INFO

 Τόπος: Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία, Παπαρρηγοπούλου 5-7, Πλατεία Κλαυθμώνος, Αθήνα

Ημερομηνία: 26 Σεπτεμβρίου – 8 Οκτωβρίου 2012, Ωράριο λειτουργίας: ΔΕΥΤΕΡΑ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9:00-16:00, ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 10:00-15:00, ΤΡΙΤΗ ΚΛΕΙΣΤΑ

 

 

info@bookbar.gr

 

  • Τα σκίτσα που συνοδεύουν το κείμενο είναι της Σταυρούλας Βελισσαροπούλου

 

 Σχετικά links

 Μικρασιατική Καταστροφή

 Καταστροφή της Σμύρνης

 Η επιστροφή στη Σμύρνη (το βιβλίο)