Η Εταιρεία Συγγραφέων για τη διένεξη Εκδοτών – ΕΚΕΒΙ

0
448

«Χρειάζονται προσπάθειες σύγκλισης και συνεργασίας»

  Η Εταιρεία Συγγραφέων παρεμβαίνει

με ανακοίνωσή της, στη δριμύτατη αντιπαράθεση μεταξύ των Εκδοτών και του ΕΚΕΒΙ που ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα. (Βλ.  ΠΟΕΒ και ΣΕΒΑ πετούν το γάντι στο ΕΚΕΒΙ! ) και εκφράζει την ανησυχία της για την κλιμακούμενη ένταση.

 Η ανακοίνωση της Εταιρείας Συγγραφέων αναφέρεται, μεταξύ των άλλων στο σημείο της κοινής ανακοίνωσης ΠΟΕΒ και ΣΕΒΑ, στο οποίο οι εκδότες ζητούν από την κυβέρνηση που θα εκλεγεί στις 17 Ιουνίου «να καταργήσει ή έστω να περιορίσει το κρατικό αυτό απόστημα». Εκτιμά πως η προσφορά του ΕΚΕΒΙ στα 20 χρόνια λειτουργίας του είναι σε γενικές γραμμές θετική και συγκεκριμένα τονίζει: «Χωρίς να παραβλέπουμε τις παραλείψεις και τα λάθη σχεδιασμού και τακτικής του ΕΚΕΒΙ, κατά τη διάρκεια των είκοσι χρόνων λειτουργίας του, θεωρούμε σε γενικές γραμμές θετική την προσφορά του σε ό,τι αφορά την προσπάθεια εφαρμογής της πολιτικής  για το βιβλίο, έχοντας υπ’  όψη ότι την εθνική στρατηγική χαράσσει το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού».

Η Εταιρεία Συγγραφέων επισημαίνει τις θετικές δράσεις του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, όπως είναι η ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ, το Παρατηρητήριο του έντυπου και του ψηφιακού βιβλίου, οι ημερίδες για τα πνευματικά δικαιώματα, η οργάνωση συνεδρίων και επετειακών εκδηλώσεων, οι  παρουσιάσεις  συγγραφέων σε βιβλιοπωλεία κλπ και εισηγείται την επικράτηση πνεύματος «ομοθυμίας και ανοιχτής διάθεσης».

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΝΕΞΗ ΕΚΔΟΤΩΝ –ΕΚΕΒΙ

 Η  Εταιρεία Συγγραφέων με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθεί τις τελευταίες ημέρες να κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα στους εκδότες και στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου,  με αφορμή την 9η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης και την άρνηση μερίδας Αθηναίων εκδοτών να συμμετάσχουν σ’ αυτήν. Στην  τελευταία πρόσφατη κοινή ανακοίνωσή τους μάλιστα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών και ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθήνας, ζητούν από την κυβέρνηση που θα εκλεγεί στις 17 Ιουνίου  «να καταργήσει η έστω να περιορίσει το κρατικό αυτό απόστημα». Οι λόγοι που προβάλλουν τα συνδικαλιστικά όργανα των εκδοτών είναι κυρίως ότι το ΕΚΕΒΙ δεν στήριξε τους εκδότες και δεν ωφέλησε τον κλάδο. Σ΄ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η αντίθεσή τους προς την Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, για την οποία είχαν αντιρρήσεις από την αρχή, με βασικότερη το ότι διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη.

Η Εταιρεία Συγγραφέων διάβασε προσεκτικά την ανακοίνωση των συνδικαλιστικών οργάνων των εκδοτών  και έχει να παρατηρήσει ότι το  Εθνικό Κέντρο Βιβλίου μιας χώρας σε καμιά περίπτωση δεν υφίσταται για να ικανοποιεί σχεδόν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ τους εκδότες, όπως καταφανώς θεωρεί μια μερίδα τους. Ένας εθνικός φορέας του βιβλίου, κατά την άποψή μας, πρέπει να υπολογίζει και τους συγγραφείς , χωρίς τους οποίους δεν θα υπήρχαν  εκδότες, όπως επίσης τους βιβλιοπώλες  και τους αναγνώστες. Δεν είναι δυνατό να διαγράψουμε δράσεις του, όπως η ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ, το Παρατηρητήριο του έντυπου και του ψηφιακού βιβλίου, οι ημερίδες για τα πνευματικά δικαιώματα, η οργάνωση συνεδρίων και επετειακών εκδηλώσεων, οι  παρουσιάσεις  συγγραφέων σε βιβλιοπωλεία της ελληνικής ενδοχώρας αλλά και η στήριξη εκδοτών και συγγραφέων μας σε άλλες χώρες.

Χωρίς να παραβλέπουμε τις παραλείψεις και τα λάθη σχεδιασμού και τακτικής του ΕΚΕΒΙ, κατά τη διάρκεια των είκοσι χρόνων λειτουργίας του, θεωρούμε σε γενικές γραμμές θετική την προσφορά του σε ό,τι αφορά την προσπάθεια εφαρμογής της πολιτικής  για το βιβλίο, έχοντας υπ΄ όψη ότι την εθνική στρατηγική χαράσσει το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού. Μια τέτοια πολιτική και στρατηγική δεν μπορεί κατά τη γνώμη μας να έχει αποκλειστικό της γνώμονα την οικονομική ενίσχυση, αλλά την παρέμβαση σε θέματα κοινωνικής παιδείας: στη διεύρυνση λ.χ. της αναγνωστικής κοινότητας και της φιλαναγνωσίας στο εσωτερικό και στη συμβολή της προώθησης του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό. Τα στοιχεία που διαθέτουμε άλλωστε  αυτό μας δείχνουν.

Σε καιρούς τόσο δύσκολους και ιδιαίτερα  ασαφείς και ίσως δυσοίωνους ως προς την τελική τους έκβαση, όπως αυτοί που περνούμε, εκείνο που προέχει δεν είναι οι προσπάθειες αλληλοεξόντωσης ή εξεύρεσης αποδιοπομπαίων τράγων για τα όντως οξύτατα οικονομικά προβλήματα  όλου του φάσματος παραγωγής και διάθεσης του ελληνικού βιβλίου. `Ο,τι χρειάζεται είναι οι προσπάθειες σύγκλισης και συνεργασίας, σ΄ ένα πνεύμα κατά το δυνατόν ομοθυμίας και ανοιχτής διάθεσης.

 

info@bookbar.gr

 

Σχετικά Θέματα

ΠΟΕΒ και ΣΕΒΑ πετούν το γάντι στο ΕΚΕΒΙ!