Η ΕΝΕΛΒΙ αντιδρά στο κλείσιμο του ΕΚΕΒΙ

0
663

Επιστολή στον Πρωθυπουργό |

Απαράδεκτος ο χειρισμός του όλου θέματος” |

Απαράδεκτο θεωρεί το χειρισμό του όλου θέματος για το ΕΚΕΒΙ
enelbi-ekebi-displayαπό την πλευρά της πολιτείας η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου – ΕΝΕΛΒΙ. Η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου – ΕΝΕΛΒΙ, που είναι σήμερα το ισχυρότερο σωματείο του εκδοτικού χώρου, εκπροσωπώντας το 80% της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής, στην ανοικτή επιστολή που απέστειλε στον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά εκφράζει την βαθύτατη ανησυχία του για τις εξελίξεις και επισημαίνει: ότι η κατάργηση του ΕΚΕΒΙ θα σημάνει ότι το έργο του θα αναλάβουν οι γραφειοκρατικές υπηρεσίες του υπουργείου ενώ τονίζει πως η ενέργεια αυτή δείχενι “πλήρη απουσία ενδιαφέροντος της Πολιτείας για τον Πολιτισμό και την μόρφωση του ελληνικού λαού. Συγκεκριμένα σημειώνει: “Θεωρούμε απαράδεκτο τον όλο χειρισμό του θέματος. Χωρίς η Πολιτεία να συνεργαστεί με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, πνευματικούς δημιουργούς, εκδότες, βιβλιοπώλες, αναγνώστες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, εκπαιδευτικούς, γονείς, προχωρεί στην κατάργηση του ΕΚΕΒΙ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το έργο του θα το αναλάβουν οι γραφειοκρατικές υπηρεσίες ενός υπουργείου. Ήδη αυτός ο τρόπος χειρισμού είναι ένα δείγμα της απρόσωπης και ψυχρής γραφειοκρατίας που θα αντιμετωπίσουμε. Έχουμε άμεση εμπειρία αυτής της γραφειοκρατίας από την «παρουσία της» στις διεθνείς εκθέσεις του βιβλίου, από το γεγονός ότι απαξιοί να απαντήσει σε έγγραφά μας και διαβήματά μας. Αυτή η ενέργεια δείχνει την πλήρη απουσία ενδιαφέροντος της Πολιτείας για τον πολιτισμό και τη μόρφωση του ελληνικού λαού. Εμείς υπενθυμίζουμε σε αυτούς που έχουν σκοπό να πάρουν μια τέτοια απόφαση ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας οφείλεται κυρίως στην έλλειψη πολιτισμού και παιδείας.”

Στην επιστολή της προς τον πρωθυπουργό η ΕΝΕΛΒΙ επισημαίνει ότι το ΕΚΕΒΙ παρά τις όποιες αδυναμίες του, είχε όλα αυτά τα χρόνια άμεση επαφή με τον κλάδο των επαγγελματιών του βιβλίου (Εκδότες, βιβλιοπωλες) και εργάστηκε χωρίς τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις των δημοσίων υπηρεσιών, χωρίς πολιτικές ή κομματικές προκαταλήψεις , έδωσε την ευκαιρία για καθημερινή επαφή και τονίζει : “Το ΕΚΕΒΙ, στα χρόνια της λειτουργίας του, έχει χαράξει μια διακριτή πολιτική για το βιβλίο. Εκσυγχρόνισε την καταγραφή του τοπίου στον εκδοτικό χώρο, στήριξε την αλυσίδα της βιβλιοπαραγωγής, κατάφερε να σπάσει την απομόνωση των Ελλήνων δημιουργών εγκαθιστώντας διαύλους επικοινωνίας και διάλογο με το εξωτερικό”.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το κείμενο “υπεράσπισης του ΕΚΕΒΙ” υπογράφουν εκδότες που κατά καιρούς είχαν έλθει σε αντιπαράθεση με τη Διοίκηση για συγκεκριμένες επιλογές του, είναι όμως προφανές ότι από το σημείο αυτό μέχρι την πλήρη κατάργηση που με ανοίκειο τρόπο θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση, υπάρχει τεράστια διαφορά. Η επιστολή της ΕΝΕΛΒΙ απαριθμεί τα θετικά τα οποία έχει προαφέρει το ΕΚΕΒΙ στο χώρο του βιβλίου, επισημαίνοντας ανάμεσά τους τη βιβλιογραφική βάση ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ, τη διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (με πόρους του ΕΣΠΑ), την Έκθεση Παιδικπύ και Εφηβικού Βιβλίου στην Αθήνα, τη διοργάνωση ελληνικής συμμετοχής στις Διεθνείς Εκθέσεις Φρανκφούρητς και Μπολόνιας, την προβολής της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής στο εξωτερικό με το πρόγραμμα “Φράσις” για την επιχορήγηση μεταφράσεων ελληνικών έργων σε ξένες γλώσσες, τις Λίσχες Ανάγνωσης. Τη δημιουργία του Παρατηρητηρίου του Βιβλίου με στοιχεία για την παραγωγή και κίνηση του ελληνικού βιβλίου, για τις νέες εξελίξεις, την τεχνολογία κλπ.

Τέλος η ΕΝΕΛΒΙ καταθέτει προς τον Πρωιθυπουργό και τους συναρμόδιους φορείς τις δικές της προτάσεις για την εύρυθμη λειτουργία του ΕΚΕΒΙ επισημαίνοντας το ζήτημα της ηγεσίας του και παρουσιάζοντας έξι προτάσεις κάποιες από τις οποίες είναι πραγματικά πολύ ουσιαστικές και χρειάζεται να μελετηθούν και να ληφθούν υπ΄όψη.

info@bookbar.gr

 

 

 ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΝΕΛΒΙ

 Αθήνα, 14 Ιανουαρίου 2013

 

Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά

 

Κοινοποίηση:

Υπουργό ΠΑΙΘΠΑ κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο

Υφυπουργό ΠΑΙΘΠΑ κ. Θεόδωρο Παπαθεοδώρου

Αναπληρωτή Υπουργό ΠΑΙΘΠΑ κ. Κωνσταντίνο Τζαβάρα

 

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Πληροφορούμαστε με έκπληξη από δημοσιεύματα του Τύπου την απόφαση του αρμόδιου υπουργείου για κατάργηση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων του στη Διεύθυνση Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου είναι ένα σωματείο που εκπροσωπεί το 80% της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο Διοικητικό Συμβούλιο συμμετέχουν οι πρόεδροι των εξής επιχειρήσεων: Εκδόσεις Ψυχογιός, Εκδόσεις Διόπτρα, Εκδόσεις Πατάκη, Εκδόσεις Μίνωας και Εκδόσεις-Βιβλιοπωλείο IANOS. Μοναδικό μέλημα του σωματείου είναι η προώθηση του βιβλίου και του πολιτισμού στη χώρα μας. Για το λόγο αυτό ανησυχούμε βαθύτατα για τις εξελίξεις.

Το ΕΚΕΒΙ υπήρξε στα 19 χρόνια της λειτουργίας του ο φορέας και ο άξονας της κρατικής πολιτικής στον τομέα του βιβλίου. Τις όποιες αδυναμίες και δυσλειτουργίες εμφάνισε τις γνωρίζουμε όλοι και οφείλουμε να βοηθήσουμε να διορθωθούν. Η ΕΝΕΛΒΙ θα σταθεί στο πλευρό του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, προκειμένου να βοηθήσει το ΕΚΕΒΙ στην αρτιότερη οργάνωσή του και στον εξορθολογισμό των οικονομικών του.

Το σημαντικό εν προκειμένω είναι να μην απαξιώσουμε τα θετικά που κόμισε στον χώρο και το έργο που επιτελεί. Αναφέρουμε ενδεικτικά:

  • τη λειτουργία της βιβλιογραφικής βάσης (ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ), σημείο αναφοράς για τον κλάδο του βιβλίου. Σε περίπτωση που η ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ πάψει να λειτουργεί, θα εξαφανιστεί η τεκμηρίωση της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής, η οποία είναι απαραίτητη για την επιβίωση του κλάδου μας, αλλά και για την ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού (από τον απλό αναγνώστη μέχρι τον εκπαιδευτικό, τον πανεπιστημιακό, τον επαγγελματία που αναζητεί εξειδικευμένες πληροφορίες).

  • τη διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Ας ληφθεί υπόψη ότι αυτή η έκθεση κατόρθωσε να γίνει με τους πόρους του ΕΣΠΑ, τους οποίους μόνο το ΕΚΕΒΙ μπόρεσε να εξασφαλίσει, ως αυτόνομος οργανισμός. Πρέπει ιδιαίτερα να τονιστεί η ιδιαίτερη επιτυχία αυτής της έκθεσης, που έδωσε ένα σημαντικό τόνο στην πνευματική ζωή της συμπρωτεύουσας.

  • τη διοργάνωση της Έκθεσης Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου στην Αθήνα, την οποία κανένας συνδικαλιστικός φορέας του χώρου του βιβλίου δεν θα είχε τη δυνατότητα να οργανώσει λόγω πολυδιάσπασης, αλλά και έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού.

  • τη διοργάνωση της ελληνικής συμμετοχής στις διεθνείς εκθέσεις, και ιδιαίτερα στις Διεθνείς Εκθέσεις Φρανκφούρτης και Μπολόνιας. Υπήρξε μεγάλη διαφορά στη λειτουργία των εκθέσεων αυτών από τότε που ανέλαβε τη διεύθυνσή τους αποκλειστικά το ΕΚΕΒΙ.

  • την προβολή της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής στο εξωτερικό και το πρόγραμμα «Φράσις» για την επιχορήγηση μεταφράσεων ελληνικών έργων σε ξένες γλώσσες. Όλες οι χώρες, και ειδικότερα οι μικρές πληθυσμιακά, προσπαθούν κεντρικά να προωθήσουν τον πολιτισμό και τη γλώσσα τους σε όποιο μέρος του πλανήτη είναι εφικτό με τον καλύτερο τρόπο. Σας υπενθυμίζουμε μόνο τα τεράστια κεφάλαια που δαπανά η γείτων Τουρκία για την προώθηση της τουρκικής λογοτεχνίας και πολιτισμού είτε μέσω των βιβλίων της είτε μέσω των σίριαλ που έχουν κατακλύσει όλη την Ευρώπη.

  • την οργάνωση Λεσχών Ανάγνωσης σε όλη την επικράτεια προκειμένου να υποστηριχθεί η φιλαναγνωσία.

  • την οργάνωση επισκέψεων συγγραφέων στα σχολεία.

  • τη διοργάνωση ημερίδων για εκπαιδευτικούς, οι οποίες λειτούργησαν ως σεμινάρια μετεκπαίδευσης στον τομέα του πολιτισμού και προαγωγής των ικανοτήτων τους για τη σωστή διδασκαλία της γλώσσας μας και της λογοτεχνίας μας.

  • τη δημιουργία του Παρατηρητηρίου Βιβλίου είτε φυσικού είτε ψηφιακού προκειμένου να ενημερώνεται όλος ο κλάδος με στατιστικές και άλλα στοιχεία για την παραγωγή και κίνηση του ελληνικού βιβλίου και για τις νέες εξελίξεις στην τεχνολογία και τις τάσεις της διεθνούς παραγωγής βιβλίου.

 Αυτό όμως που είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα είναι η άμεση επαφή που είχε το ΕΚΕΒΙ όλα αυτά τα χρόνια και με τον κλάδο των επαγγελματιών του βιβλίου (εκδότες, βιβλιοπώλες) και με την εκπαιδευτική οικογένεια (εκπαιδευτικούς, σχολεία, γονείς κτλ.). Εργάστηκε όλα αυτά τα χρόνια χωρίς τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις των δημοσίων υπηρεσιών, χωρίς πολιτικές ή κομματικές προκαταλήψεις, δίνοντας την ευκαιρία για καθημερινή επαφή, για ανταλλαγές απόψεων, για μια πραγματικά ζωντανή, φιλική και αποδοτική συνεργασία.

Το ΕΚΕΒΙ, στα χρόνια της λειτουργίας του, έχει χαράξει μια διακριτή πολιτική για το βιβλίο. Εκσυγχρόνισε την καταγραφή του τοπίου στον εκδοτικό χώρο, στήριξε την αλυσίδα της βιβλιοπαραγωγής, κατάφερε να σπάσει την απομόνωση των Ελλήνων δημιουργών εγκαθιστώντας διαύλους επικοινωνίας και διάλογο με το εξωτερικό.

Η δική μας πρόταση είναι σαφής:

Ας στελεχωθεί το ΕΚΕΒΙ με ανθρώπους με όραμα, ικανούς να εκπονήσουν και να υλοποιήσουν ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο, ανθρώπους που – πάνω απ’ όλα – θα έχουν το πάθος και τη φιλοδοξία να υπηρετήσουν τη διάδοση του βιβλίου, της ανάγνωσης και της ελληνικής γλώσσας εντός και εκτός της ελληνικής επικράτειας.

Με τέτοιους ανθρώπους επικεφαλής, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου θα έχει την καθολική υποστήριξη και θα επιτελέσει τον κομβικό του ρόλο στην προώθηση του βιβλίου και του πολιτισμού στη χώρα μας.

 Προτάσεις:

  1. Μείωση προσωπικού για όσο διάστημα η χώρα μας έχει τα γνωστά οικονομικά προβλήματα. Στο πλαίσιο αυτής της ενέργειας μπορεί να καταβληθεί προσπάθεια για αποδοτικότερη λειτουργία των στελεχών του ΕΚΕΒΙ. Επίσης ο κλάδος του βιβλίου, εκδότες και βιβλιοπώλες, μπορούμε να προσφέρουμε οργανωτική ή οποιαδήποτε άλλη βοήθεια.

  2. Αν και συνδικαλιστικό σωματείο, προτείνουμε να αποφευχθεί ο διορισμός ανθρώπων που θα υποδείξουν τα συνδικαλιστικά σωματεία ως εκπροσώπους στο Δ.Σ., οι οποίοι ίσως να μεταφέρουν μια συντεχνιακή νοοτροπία παλαιού τύπου μέσα στο ΕΚΕΒΙ. Να επιλεγούν με μοναδικό κριτήριο την επάρκεια για το έργο που οφείλουν να προσφέρουν και τη διάθεσή τους να δουλέψουν εθελοντικά.

  3. Πιθανή μετεγκατάσταση του ΕΚΕΒΙ σε άλλο κτίριο του Δημοσίου με περιορισμό των εξόδων λειτουργίας του, ίσως ακόμα και σε χώρο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

  4. Ανάληψη του ISBN από το ΕΚΕΒΙ. Η Εθνική Βιβλιοθήκη δεν έχει κανένα λόγο να διαχειρίζεται την παροχή ISBN, ενώ οι εκδότες θα όφειλαν μια ελάχιστη ετήσια συνδρομή για την παροχή ISBN. Έτσι θα βρεθούν νέοι πόροι για το έργο του ΕΚΕΒΙ που δεν θα επιβαρύνουν το σύνολο των Ελλήνων.

  5. Η καταβολή στο ΕΚΕΒΙ από τον ΟΣΔΕΛ του 20% των εσόδων του, το οποίο ουδέποτε κατεβλήθη παρά τη σχετική υποχρέωση, με αποτέλεσμα μάλιστα να παραμένουν στις τράπεζες ποσά ανεκμετάλλευτα.

  6. Αποτροπή του ΟΣΔΕΛ να απαξιώσει τη ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ. Η διοίκηση του ΟΣΔΕΛ έχει ξεκινήσει εδώ και 2 έτη την προσπάθεια να υποκαταστήσει τη ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ για λόγους που η παρούσα διοίκησή του δεν μπορεί (ή δεν θέλει) να εξηγήσει. Δεν είναι λογικό να ασχολούνται δύο οργανισμοί με το ίδιο αντικείμενο, δεν είναι ρεαλιστικό να δοθεί στον ΟΣΔΕΛ η λειτουργία της ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ. Ο ΟΣΔΕΛ με το απαράδεκτο καταστατικό λειτουργίας του σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί εγγύηση για την καλή λειτουργία της ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ. Θεωρούμε ότι η κατάργηση του ΕΚΕΒΙ θα οδηγήσει στον μαρασμό της ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι περαιτέρω προσπάθεια για καλύτερη λειτουργία της ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ. Εμείς, εκδότες και βιβλιοπώλες, είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε με το ΕΚΕΒΙ στενότερα στο θέμα αυτό.

 Καταλήγοντας, θεωρούμε απαράδεκτο τον όλο χειρισμό του θέματος. Χωρίς η Πολιτεία να συνεργαστεί με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, πνευματικούς δημιουργούς, εκδότες, βιβλιοπώλες, αναγνώστες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, εκπαιδευτικούς, γονείς, προχωρεί στην κατάργηση του ΕΚΕΒΙ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το έργο του θα το αναλάβουν οι γραφειοκρατικές υπηρεσίες ενός υπουργείου. Ήδη αυτός ο τρόπος χειρισμού είναι ένα δείγμα της απρόσωπης και ψυχρής γραφειοκρατίας που θα αντιμετωπίσουμε. Έχουμε άμεση εμπειρία αυτής της γραφειοκρατίας από την «παρουσία της» στις διεθνείς εκθέσεις του βιβλίου, από το γεγονός ότι απαξιοί να απαντήσει σε έγγραφά μας και διαβήματά μας. Αυτή η ενέργεια δείχνει την πλήρη απουσία ενδιαφέροντος της Πολιτείας για τον πολιτισμό και τη μόρφωση του ελληνικού λαού. Εμείς υπενθυμίζουμε σε αυτούς που έχουν σκοπό να πάρουν μια τέτοια απόφαση ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας οφείλεται κυρίως στην έλλειψη πολιτισμού και παιδείας. Ας φροντίσουν λοιπόν οι υπεύθυνοι να πάρουν τις σωστές αποφάσεις.

 Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι μέλη της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου είναι οι ακόλουθες επιχειρήσεις: Εκδόσεις Σαββάλας, Εκδόσεις Trait d’Union, Βιβλιοπωλείον της «Εστίας», Βιβλιοτοπία-Star Books, Εκδόσεις Άγρα, Εκδόσεις Καλέντη-Blueberry, Εκδόσεις Καστανιώτη, Εκδόσεις Κέδρος, Εκδόσεις Λιβάνη, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, Εκδόσεις Σταμούλη, Εκδόσεις Ψυχογιός, Εκδόσεις Ωκεανίδα, Εκδοτικός Οίκος Άγκυρα, Ευριπίδης Βιβλία, Ιανός, Εκδόσεις Διόπτρα, Μεταίχμιο Εκδοτική, Εκδόσεις Μίνωας, Παπασωτηρίου και Σία, Παπασωτηρίου, Εκδόσεις Πατάκη, Πρωτοπορία, Σύγχρονοι Ορίζοντες, Εκδόσεις Γκοβόστη, Εκδόσεις Χαρλένικ, Εκδόσεις Ψύχαλου, Εκδόσεις Ζήτη.

 

Διατελούμε με εκτίμηση,

 

Αθανάσιος Ψυχογιός                                                                                                                                                                                  Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος

                  Πρόεδρος                                                                                                                                                                                                                                                   Γενικός Γραμματέας

 

enlevi-logo