Οι εκδότες μιλούν για την κρίση : Άρης Λασκαράτος

0
1586

“Οι συνθήκες της αγοράς έχουν αλλάξει ριζικά”

aris-laskaratos-aiora-crisisΕπισημαίνοντας ότι τα δεδομένα του εκδοτικού χώρου έχουν αλλάξει ριζικά με την εκδήλωση της εκδοτικής κρίσης τα τρία τελευταία χρόνια, ο εκδότης Άρης Λασκαράτος, την αποδίδει στην υπερπροσφορά τίτλων και στη γιγάντωση του χώρου με τιις αλυσίδες βιβλιοπωλείων που δημιουργήθηκαν στα προ κρίσης χρόνια της “ευμάρειας”. Ο Άρης Λασκαράτος, εμπνευστής και δημιουργός του μικρού αλλά δραστήριου εκδοτικού οίκου Αιώρα, που χαρακτηρίζεται από ποιοτικές και ευρηματικές επιλογές στο εκδοτικό του πρόγραμμα, τονίζει ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ χρειάζεται δημιουργικότητα, επινοητικότητα και αντισυμβατική σκέψη.

Οι απαντήσεις του Άρης Λασκαράτου στις ερωτήσεις του Book Bar

Πότε άρχισε να εκδηλώνεται η κρίση στο χώρο των εκδόσεων;

Η κρίση άρχισε να φαίνεται από το 2009, που σημειώθηκε πτώση στη συνολική βιβλιοπαραγωγή. Από το 2011 και πολύ περισσότερο το 2012, είναι φανερό ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει ριζικά.

Πώς θα τη σκιαγραφούσατε; Ποιες θεωρείτε πως είναι οι κυριότερες αιτίες της;

Η γενική κρίση βρήκε την αγορά του βιβλίου διογκωμένη (υπερπροσφορά τίτλων, ένθετα και περιοδικά, διαφημίσεις, αλυσίδες βιβλιοπωλείων) χωρίς το στέρεο υπόβαθρο ενός μεγάλου και αναπτυσσόμενου αναγνωστικού κοινού.

Θα μπορούσατε να προσδιορίσετε σε ποια ποσοστά επί τοις % έχουν μειωθεί τα έσοδά σας από την εποχή που ξεκίνησε η κρίση;

Αυτό δεν είναι απλό να προσδιοριστεί με έναν αριθμό, η απάντηση είναι πολύ πιο σύνθετη. 


Θεωρείτε ότι στη σημερινή συγκυρία ο ανταγωνισμός των εκδοτικών οίκων έχει γίνει πιο σκληρός;

Ο ανταγωνισμός δεν έχει γίνει πιο σκληρός, οι συνθήκες όμως της αγοράς έχουν αλλάξει.

Έχετε παρατηρήσει κάποια αλλαγή στις αναγνωστικές προτιμήσεις του κοινού ως προς τη θεματολογία των βιβλίων; Αν ναι, προς ποια κατεύθυνση;

Το βέβαιο είναι ότι η κρίση “έφτιαξε έναν νέο πάγκο” στα βιβλιοπωλεία με οικονομικά βιβλία.

Σε ποια κατεύθυνση κινούνται οι ενέργειές σας για την αντιμετώπιση της κρίσης;

Συνεχίζουμε να εκδίδουμε τον ίδιο αριθμό βιβλίων κάθε χρόνο και δεν έχει γίνει μείωση προσωπικού. Προσπαθούμε να κάνουμε συνετή διαχείριση, να έχουμε καλή οργάνωση, να αυξάνουμε τη δημιουργικότητα και επινοητικότητά μας και να σκεφτόμαστε αντισυμβατικά (“έξω από το κουτί”).

Έχετε ξεκινήσει νέας μορφής πρωτοβουλίες για την προώθηση των βιβλίων και την προσέγγιση του κοινού; Ποιες είναι αυτές;

Θεωρούμε πολύ σημαντική την άμεση επαφή με το αναγνωστικό μας κοινό και κάναμε κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση: ανοίξαμε το βιβλιοπωλείο μας στις αρχές της κρίσης (Οκτώβριο 2010), εδώ και δύο χρόνια καθιερώσαμε το μηνιαίο ηλεκτρονικό newsletter και πριν λίγους μήνες δημιουργήσαμε σελίδα στο facebook για να είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τους φίλους και αναγνώστες μας. Όπως και πριν την κρίση συνεχίζουμε να κάνουμε δωροθεσίες και παρουσιάσεις βιβλίων. Προσπαθούμε να συμπιέζουμε τις τιμές, χωρίς έκπτωση στην ποιότητα.


Το e-book προσφέρει μια εναλλακτική πρόταση στην εποχή της κρίσης για την Ελλάδα; 

Το e-book είναι μια αναπόφευκτη και ενδιαφέρουσα πρόκληση για τον κόσμο του βιβλίου αλλά δεν αποτελεί πρόταση για την κρίση.

info@bookbar.gr  

 

Σχετικά Θέματα

Οι εκδότες μιλούν για την κρίση