Σεμινάριο Αφήγησης και Δραματοποίησης Παραμυθιών

0
1848

Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης/

Αν η συγγραφή ενός παραμυθιού που μπορεί να αγγίξει την παιδική ψυχή, είναι μια τέχνη ευγενική που προϋποθέτει έμπνευση, αθωότητα και ευαισθησία, η αφήγηση ενός παραμυθιού με τρόπο που να αγγίξει και να συναρπάσει τον μικρό ακροατή είναι μια τεχνική που προϋποθέτει γνώση, εξάσκηση και ενθουσιασμό.. Αυτό το γνωρίζουν όλοι όσοι έχουν αφηγηθεί ιστορίες στα παιδιά τους, δηλαδή όλοι οι γονείς. Ακόμη και το πιο εμπνευσμένο παραμύθι μπορεί να αφήσει αδιάφορο ένα παιδί, αν  δεν το αφηγηθούμε με τον σωστό τρόπο, ενώ αντίθετα μπορεί μια κοινότυπη ιστορία να το γοητεύσει, επειδή την αφηγηθήκαμε με ωραίο τρόπο.

Με βάση αυτή τη διαπίστωση το επιμορφωτικό Σεμινάριο αφήγησης και Δραματοποίησης Παραμυθιών που διοργανώνει το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, το Σάββατο 4 Μαρτίου 2017 στις 17.00, έχει να προσφέρει πολλά, τόσο σε γονείς όσο και σε εκπαιδευτικούς. Την επιμόρφωση στο συγκεκριμένο Σεμινάριο έχει αναλάβει ένας «δικός μας» άνθρωπος, η Πωλίνα Γουρδέα, επικοινωνιολόγος, ηθοποιός, μαμά και συνεργάτιδα του Book Bar.

 Ο σχεδιασμός του σεμιναρίου αυτού έχει ως βάση την αφήγηση ιστοριών. Ξεκινώντας από το Παραμύθι και αναφερόμενοι στην αφήγησή του αναγνωρίζουμε τον ασφαλέστερο τρόπο περιήγησης της ανθρώπινης αγωνίας. Ο στόχος είναι να γίνει η αφήγηση ενδιαφέρουσα και ν’ αγγίξει την παιδική ψυχή.

Επίσης, θα  γίνει ανάλυση της μορφολογίας του παραμυθιού ώστε να γίνει αντιληπτός ο ρόλος των σταδίων εξέλιξης μιας ιστορίας.

Το  σεμινάριο αυτό θα επικεντρωθεί στους εξής τομείς:

  • Τα βασικά δομικά στοιχεία του παραμυθιού
  • Η έννοια και το νόημα των συμβόλων
  • Πως κάνουμε μια αφήγηση ενδιαφέρουσα
  • Πως δραματοποιούμε με απλούς τρόπους μια ιστορία
  • Διαδραστικότητα

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η δημιουργία μιας διαδραστικής αφήγησης σε συνδυασμό με τη γνώση της πλοκής μιας ιστορίας. Επιπλέον, το ζητούμενο αυτού του εργαστηριακού τύπου σεμιναρίου είναι η εύρεση νέων τρόπων θεατρικού παιχνιδιού (μέσω της απελευθέρωσης της φαντασίας), ώστε να εξοικειωθούμε και να εξερευνήσουμε τον κόσμο των παραμυθιών και τις δυνατότητες των εκφραστικών μας μέσων.

Όπως σημειώνει η Πωλίνα Γουρδέα «Στον ταραγμένο και συγκρουσιακό σύγχρονο κόσμο η θέση του παραμυθιού οφείλει να είναι αυτή που διασφαλίζει την πνευματική και συναισθηματική καλλιέργεια των παιδιών, μέσω της εξωσχολικής πνευματικής τροφής που οδηγεί στη διεύρυνση των φαντασιακών οριζόντων και στην αναγνώριση των ορίων του κόσμου μας. Οι παραμυθένιες ιστορίες γοητεύουν, γιατί πραγματεύονται με τρόπο ποιητικό προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουν τα παιδιά στην τρυφερή τους ηλικία. Όπως αναφέρει ο Ρώσος λαογράφος Βλαντιμίρ Προπ, τα παραμύθια βαθμιαία μεταμορφώνονται. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι τα μόνα σταθερά στοιχεία είναι οι λειτουργίες των δρώντων προσώπων και οι ρόλοι των δρώντων προσώπων. Η δράση λοιπόν, αποτελεί αναπόφευκτο κομμάτι στην εξέλιξη του χαρακτήρα και στην υπέρβαση των εμποδίων και των σταδίων που έχουν ως στόχο το ξετύλιγμα της πλοκής» .

info@bookbar.gr

INFO

Ημερομηνία Διεξαγωγής: Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

Τόπος Διεξαγωγής: Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, Τριπόδων 23, Πλάκα

Ώρες Διεξαγωγής: 17:00 – 20:00

Επιμορφώτρια: Πωλίνα Γουρδέα, Επικοινωνιολόγος, Ηθοποιός

 Δίδακτρα: 20€, Φοιτητές, Κάτοχοι κάρτας ανεργίας: 15€

Παρέχονται:

  • Βιβλιογραφία
  • Φάκελος
  • Βεβαίωση

Πληροφορίες/Εγγραφές:

 

Σύντομο Βιογραφικό

Η Πωλίνα Γουρδέα είναι σκηνοθέτις και ηθοποιός. Αποφοίτησε με άριστα από το τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές πολιτιστικής διαχείρισης στο ίδιο Πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο των οποίων γύρισε την πρώτη της ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Ο δαίμονας» (επίβλεψη: Γιάγκος Ανδρεάδης). Στη συνέχεια αποφοίτησε από τη Σχολή Θεάτρου «Δήλος». Κριτικές και συνεντεύξεις της έχουν δημοσιευτεί στα ηλεκτρονικά περιοδικά Bookbar, Bibliotheque και Vakxikon. .