Στέφανος Δάνδολος – Όταν θα δεις τη θάλασσα

0
1542

Έρωτας στη θάλασσα της χρεωκοπίας/

ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ/

Το Οτέλ ντ’ Αγκλετέρ της πλατείας Συντάγματος, το Γκράντ Οτέλ ντ’ Ατέν της οδού Σταδίου, το Εμπορικό του Ρήγα στον Ευαγγελισμό αλλά και το Βουλεβάρτο της οδού Πανεπιστημίου, εμβληματικά σημεία μιας ξεχασμένης Αθήνας του παρελθόντος που αγνοούμε την ύπαρξη της, αναδύονται ολοζώντανα στα μάτια του σημερινού αναγνώστη μέσα από τις σελίδες του βιβλίου Όταν θα δεις της θάλασσα (Εκδόσεις Ψυχογιός). Όμως το νέο βιβλίο του Στέφανου Δάνδολου είναι πολύ παραπάνω από ένα  νοσταλγικό οδοιπορικό στην Αθήνα του χθες. Είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι στο παρελθόν της Ελλάδας  που  μας οδηγεί στην βαθύτερη κατανόηση του σήμερα.

Της Ελπίδας Πασαμιχάλη

Στην μακρινή και καθόλου αθώα παιδική ηλικία αυτής της χώρας, στα τέλη του 19ου αιώνα, ο έρωτας γίνεται το «βαγόνι» που μας  οδηγεί σε ένα «ξέφωτο» απρόβλεπτα οικείο. Πολιτικό παρασκήνιο, πάθη ίντριγκες δολοπλοκίες, μπίζνες και δάνεια, το καρότο της εξουσίας και το μαστίγιο της εξάρτησης από τους ξένους. Στην Ελλάδα του 1886 του Τρικούπη και του Δηλιγιάννη, Άγγλοι, Γάλλοι, Γερμανοί επιχειρηματίες και διπλωμάτες καριέρας κινούν με περισσή δεξιοτεχνία τα υπόγεια νήματα της εξουσίας και συναγωνίζονται για της απόκτηση πολιτικής επιρροής ως εντολοδόχοι των κρατών τους. Την ίδια στιγμή οι εγχώριοι πολιτευτές, φλερτάρουν απροκάλυπτα με τους πολυπόθητους  ξένους  «προστάτες», υφαίνοντας πόντο – πόντο το πέπλο  της εξάρτησης και της αόρατης διαχρονικής διαπλοκής.  «Και στις αρένες του κόσμου μάνα μου Ελλάς/ το ίδιο ψέμα πάντα κουβαλάς» όπως έγραφε ο Νίκος Γκάτσος.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται….

Είναι η εποχή που ο Χαρίλαος Τρικούπης έχει επιστρέψει στην εξουσία λίγο καιρό μετά τον ναυτικό αποκλεισμό που είχαν επιβάλλει οι ξένες δυνάμεις στην Ελλάδα εξαιτίας  των χειρισμών του Θεόδωρου Δηλιγιάννη στην  υπό κατάρρευση τότε Οθωμανική αυτοκρατορία. Είναι η εποχή που ξεκινά ο  υπέρογκος εξωτερικός δανεισμός της Ελλάδας, με δυσμενείς όρους,  μια ωρολογιακή βόμβα που «έσκασε» στα χέρια του Τρικούπη λίγα χρόνια αργότερα, το 1893, με την πτώχευση της χώρας και το «δυστυχώς επτωχεύσαμεν» που πιθανότατα δεν ειπώθηκε ποτέ. Λίγα χρόνια αργότερα πάνω από το λίκνο της χρεωκοπημένης Ελλάδας , ο Δηλιγιάννης και ο Τρικούπης θα συνεχίζουν να αλληλοκατηγορούνται  περί του Τις πταίει, ενώ το παλάτι και ο Βασιλιάς ήταν ο πραγματικός ρυθμιστής και υπεύθυνος  για τις εξελίξεις. Ένα σκηνικό που, με εξαίρεση το ρόλο του βασιλιά, παρουσιάζει εξωφρενικές ομοιότητες με τη σημερινή πολιτική συγκυρία.  

Η ιστορία επαναλαμβάνεται. H χρεωμένη Ελλάδα του 1886 εκσυγχρονίζεται, παίρνοντας καινούργια δανεικά. Αναδιοργανώνονται οι κρατικές δομές, η αστυνομία, η αγροφυλακή, η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, αποφασίζεται η αποξήρανση της λίμνης Κωπαΐδας και η δημιουργία σιδηροδρομικού δικτύου. Ακόμη και η κατασκευή της  Γέφυρας  Ρίου –Αντιρίου αποφασίζεται τότε, αλλά θα υλοποιηθεί πολλά χρόνια αργότερα, πάλι όμως με τον ίδιο δανεικό τρόπο….

Η ισχύς και η τραγική ειρωνεία

Ανάμεσα στους ισχυρούς ξένους αξιωματούχους που κινούν τα νήματα του ελληνικού πολιτικού παρασκηνίου είναι και ο 50άρης Εγγλέζος διπλωμάτης σερ Τόμας Έργουιν. Η μυστική αποστολή του στην Ελλάδα έχει  βαρύνουσα σημασία και καθοδηγείται απευθείας από τον Βρετανό πρωθυπουργό Σόλσμπερι. Στόχος του να διασφαλίσει ότι νέα κυβέρνηση  θα πάρει και το νέο της δάνειο από την πονηρή Αλβιόνα και όχι από κάποια άλλη εκ των μεγάλων δυνάμεων που περικυκλώνουν σαν γύπες την χρεωμένη Ελλάδα που ψυχορραγεί. Χρησιμοποιώντας τις ισχυρές διασυνδέσεις του, ο σερ Τόμας Έργουιν δεν θα διστάσει να επιστρατεύσει τη σκευωρία, την ίντριγκα και τη διασπορά ψευδών ειδήσεων με συνεργάτες τα πρόθυμα ΜΜΕ της εποχής.

 Όλοι όμως έχουν την αχίλλειο πτέρνα τους και η αχίλλειος πτέρνα του μεθοδικού  και φλεγματικού σερ Τόμας είναι η πανέμορφη Ελληνίδα σύζυγός του Μαργαρίτα, μια ανήσυχη κοπέλα που έχει τα μισά του χρόνια, η οποία αισθάνεται ότι ασφυκτιά σε έναν γάμο χωρίς κανένα συναίσθημα  και αναζητεί ψυχική διέξοδο στις σελίδες της Μαντάμ Μποβαρύ του Φλωμπέρ και στα ανάρμοστα για τις γυναίκες του κύκλου της, πρώτα σκιρτήματα του φεμινιστικού κινήματος. Και από μια  τραγική ειρωνεία, ένα καπρίτσιο της τύχης θα είναι αυτός ο ίδιος ο σερ Τόμας Έργουιν που θα προκαλέσει την πτώση του, όταν μια από τις πολλαπλές  διασυνδέσεις του θα γίνει ι ο μοιραίος του αντίζηλος. 

Ένας ρομαντικός και μοιραίος έρωτας

Διακεκριμένος Βρετανός τοπογράφος ο Τσαρλς Φάραντεϊ προσκαλείται στην Ελλάδα από την κυβέρνηση Τρικούπη και μετά από θερμές συστάσεις του σερ Τόμας Έργουιν, προκειμένου να σχεδιάσει  και να υλοποιήσει ένα από τα εμβληματικά έργα της εποχής, τη σιδηροδρομική γραμμή  Πελοποννήσου. Και αποδεικνύεται ο αντίθετος πόλος και το αντίπαλο δέος για τον σερ Τόμας. Αντισυμβατικός, παθιασμένος, θυελλώδης, πολυμαθής, ευαίσθητος και εκκεντρικός συνθέτει την ιδανική μορφή του ρομαντικού εραστή. Ανάμεσα στη Μαργαρίτα Έργουιν και στον Τσαρλς Φάραντέϊ θα γεννηθεί ένας  αναπόφευκτος, φλογερός, αδιέξοδος  και μοιραίος έρωτας, προικισμένος με όλα τα θέλγητρα της ρομαντικής λογοτεχνίας.  

Μελαγχολικά νούφαρα σε λίμνη ψευδαισθήσεων

Τέσσερα περίπου χρόνια μετά την έκδοση του σπουδαίου μυθιστορήματος Η χορεύτρια του διαβόλου    (Εκδόσεις Ψυχογιός)  ο Στέφανος Δάνδολος επιστρέφει με το χειμαρρώδες μυθιστόρημα  Όταν θα δεις τη θάλασσα, το οποίο τον καθιερώνει ως συγγραφέα υψηλών προδιαγραφών που σέβεται όσο λίγοι το κοινό του. Ένας συγγραφέας που οι ήρωες και πάνω από όλα οι ηρωίδες του δεν είναι “‘ανθρωποι της διπλανής πόρτας” ούτε αγοραίοι. Είναι ξεχωριστοί, ιδιαίτεροι και χαρακτηρίζονται από  ευαισθησία, ψυχική λεπτότητα και ρομαντισμό, έτσι που μοιάζουν με μελαγχολικά νούφαρα σε μια λίμνη διαφθοράς αλλά και ψευδαισθήσεων. Και  αποδεικνύει  για μια ακόμη φορά. πως  μπορεί να διευρύνει  μια δυνατή ερωτική ιστορία και να την μετατρέψει  σε ένα πολυπλόκαμο πολιτικό θρίλερ, από τα λίγα που έχουν γραφτεί για το ελληνικό ιστορικό παρελθόν και όλα αυτά χωρίς ούτε μια στιγμή το κείμενο να χάσει την ευαισθησία, την ποιητικότητα και το ρυθμό του.

Το Όταν θα δεις τη θάλασσα είναι ένα μυθιστόρημα που  αναφέρεται στο παρελθόν και το φωτίζει,  αλλά έχει το βλέμμα στραμμένο στο σήμερα. Διαλύει τις ψευδαισθήσεις. Σελίδα –σελίδα και καρέ- καρέ ξετυλίγονται όλοι οι σκοτεινοί  και αδίστακτοι μηχανισμοί που κινούν τα νήματα της διεθνούς πολιτικής, μπροστά στα οποία ο Μακιαβέλι μοιάζει ένας ευσεβής προσκυνητής. Το ρομαντικό «κλεινόν άστυ» αλλά και η ελληνική επαρχία στα τέλη του 19ου αιώνα , για τα οποία ο Στέφανος Δάνδολος δίνει έξοχες και ιστορικά  τεκμηριωμένες τοιχογραφίες, μοιάζουν «σαν να μην πέρασε μια μέρα» καθώς οι κοινοί θνητοί περιμένουν τότε όπως και τώρα να αποφασιστούν οι τύχες τους σε δωμάτια κεκλεισμένων των θυρών, είτε αυτά βρίσκονται στο Λονδίνο, είτε στο Βερολίνο, είτε στα βασιλικά ανάκτορα, είτε στις Βρυξέλλες.  Κι ύστερα έρχεται η θάλασσα,  αυτή η θάλασσα, ο χρόνος και η λήθη που τα διαγράφει όλα και ξαναρχίζουμε πάλι από την αρχή.

info@bookbar.gr

 

INFO

thalassa_dandolos_coverΌταν θα δεις τη θάλασσα

Στέφανος Δάνδολος

Εκδόσεις Ψυχογιός

Σελ. 616, Τιμή € 18,80

 

 

 

 

 Σχετικά θέματα

Στέφανος Δάνδολος – Το φαινόμενο Χίτλερ ασκούσε γοητεία στην αριστοκρατία / Συνέντευξη

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΗΡΩΣΗΣ

Τα Ονόματα των Τυχερών

Απόστολος Κουτσόκερας, Αττική

Νίκη Παπαγιάννη, Ιεράπετρα

ΠΩΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΑ ΑΝΤΙΤΥΠΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Όταν θα δεις τη θάλασσα, Στέφανος Δάνδολος, Εκδόσεις Ψυχογιός

 ΕΔΩ Συμπληρώστε τη Φόρμα Συμμετοχής

 Διαβάστε τους όρους συμμετοχής

  • Αν είστε κάτοικος εκτός Αθηνών, γράψτε και την ταχυδρομική σας διεύθυνση για να σας σταλεί και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.
  • Μετά τη λήξη του διαγωνισμού τα ονόματα των νικητών θα αναρτηθούν στο Book Bar.
  • Οι τυχεροί θα παραλάβουν το αντίτυπό τους από το βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Ψυχογιός, Εμμανουήλ Μπενάκη 13-15, Αθήνα – Εξάρχεια, από Δευτέρα έως Σάββατο 8.00 – 16.00 Τηλ. 2103640683
  • Δύο τυχεροί θα πάρουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου.
  • Δεν μπορεί να γίνει αποστολή στο εξωτερικό.
  • Παρακαλούμε να συμπληρώνετε τα στοιχεία σας (όνομα –διεύθυνση) με ελληνικούς χαρακτήρες  για να αποφεύγονται τα λάθη.
  • Ο Διαγωνισμός ισχύει έως και 27 Φεβρουαρίου 2017

Καλή τύχη!!!!