SOPA/PIPA: Θύελλα παγκόσμιων αντιδράσεων για τη Λογοκρισία στο Διαδίκτυο

0
1265

Μαύρες σημαίες σε ιστοσελίδες  και ιστολόγια

Google: “End Piracy, Not Liberty”

Wikipedia: “Imagine a World Without Free Knowledge”   

Συγκλονιστικά γεγονότα  συνέβησαν

 στο χώρο του διαδικτύου τις προηγούμενες μέρες!  Μαύρες σημαίες αναρτήθηκαν στις μεγάλες ιστοσελίδες και στα εργαλεία αναζήτησης του Internet, ενώ εκατομμύρια πολίτες σε ολόκληρο τον πλανήτη εξέφρασαν τις διαμαρτυρίες αλλά και την ανησυχία τους για το μέλλον του διαδικτύου. Τα γεγονότα αυτά πέρασαν από το ελληνικό χώρο μάλλον απαρατήρητα, εν μέρει λόγω της γενικής απεργίας στα ΜΜΕ, αλλά είναι βέβαιο ότι στο μέλλον θα μας απασχολήσουν.   

Της Ελπίδας Πασαμιχάλη

Πράγματι, την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου, η αγγλική έκδοση της Wikipedia εμφανίστηκε με μαύρη σημαία στο   background  και ανακοίνωσε ότι θα «μαυρίσει» για 24 ώρες! Δίπλα από το λογότυπο της υπήρχε ο δραματικός τίτλος Imagine a World Without Free Knowledge  (σ. σ. Φανταστείτε ένα Κόσμο Χωρίς Ελεύθερη Γνώση) και στο κείμενο που ακολουθούσε σημείωνε: «Για πάνω από μια δεκαετία έχουμε δαπανήσει εκατομμύρια ώρες για να οικοδομήσουμε την μεγαλύτερη Εγκυκλοπαίδεια της ανθρώπινης Ιστορίας. Όμως αυτή ακριβώς την εποχή το Κογκρέσο των ΗΠΑ  εισηγείται ένα νομοσχέδιο που καταφέρει θανατηφόρο χτύπημα στο ελεύθερο και ανοικτό Internet. Σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη, για  24 ώρες μαυρίζουμε την Wikipedia».

‘Όμως οι «μαύρες σημαίες» δεν αναρτήθηκαν μόνο στην Wikipedia αλλά και στα Craigslist,     Reddit,    Boing Boing και OReilly Radar  όπως επίσης και στους μεγάλους Browser  Google, Mozilla, Wired.com και WordPress  που όλα είχαν πένθιμα σήματα διαμαρτυρίας για τα νέα νομοσχέδια που ετοιμάζεται να ψηφίσει το αμερικανικό Κογκρέσο και η Γερουσία. Ενδεικτικό ανάμεσά τους ήταν το σύνθημα του Google που αναπαρήγαγε στο προσωπικό του προφίλ ο Larry Page , CEO του Google και έγραφε: «End Piracy, Not Liberty».

SOPA /PIPA : Μαύρες σημαίες για τη Μαύρη Λίστα

Τη θύελλα των αντιδράσεων, στην οποία συμμετείχαν και τα κοινωνικά δίκτυα  όπως το Facebook και το Tweeter, έχουν προκαλέσει δύο νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί για ψήφιση  σε κάθε ένα από τα δύο νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ, το Κογκρέσο και τη Γερουσία. Αν τελικά κάποιο από τα δύο νομοσχέδια ψηφιστεί θα θέσει τη βάση για έναν πανίσχυρο μηχανισμό διαδικτυακής λογοκρισίας, που θα αλλάξει τη μορφή του διαδικτύου όχι μόνο στην Αμερική αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη. Πρόκειται για τα νομοσχέδια SOPA και  PIPA, τα οποία εξελίχθηκαν στους πιο «δημοφιλείς» κωδικούς του διαδικτύου τις τελευταίες μέρες, από το πλήθος των σχετικών αναρτήσεων και από τα εκατομμύρια των χρηστών που έσπευδαν να ενημερωθούν περί τίνος πρόκειται.

Μπλοκάρισμα  με συνοπτικές διαδικασίες

Το SOPA (Stop Online Piracy Act) που θεωρείται και το πιο επικίνδυνο και αναμένεται να ψηφιστεί στις 15 Δεκεμβρίου, προβλέπει τη δημιουργία μιας «Μαύρης Λίστας» ιστοσελίδων από τις οποίες θα αποκόπτεται όποιος διαμένει στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οποιοσδήποτε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, θα έχει τη δυνατότητα με μια απλή εισαγγελική καταγγελία, να υποχρεώσει όλους τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους της χώρας, να διακόψουν εντελώς , να μπλοκάρουν, την πρόσβαση σε ιστοσελίδες που υποστηρίζεται ότι εμπλέκονται με παραβίαση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά και καταχωρητές ονομάτων χώρου (Domain names), παρόχους φιλοξενίας και άλλων υπηρεσιών, ώστε να διακόπτουν κάθε συνεργασία. Το γεγονός ότι αυτό το μπλοκάρισμα μπορεί να γίνει ουσιαστικά με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς να έχει προηγηθεί δικαστική απόφαση, μπορεί να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και να δημιουργήσει διαδικτυακό μεσαίωνα.

 Σύγκρουση μεταξύ παλαιών και νέων μέσων: Χόλυγουντ εναντίον Silicon Valley

 Η ταχεία διακοπή της πρόσβασης και χωρίς να θεωρείται απαραίτητη η προηγούμενη απόφαση δικαστηρίου, ανοίγει το δρόμο για αθέμιτο εμπορικό ανταγωνισμό, υπέρμετρη εμπορευματοποίηση του κυβερνοχώρου, ενώ θα αυξήσει υπερβολικά την ευθύνη και τα έξοδα λειτουργίας των μεσαζόντων του διαδικτύου, με συνέπειες για τον χρήστη. Επί της ουσίας θα μειωθεί η πολυφωνία, η καινοτομία και η ελευθερία της έκφρασης που έχουν κάνει το διαδίκτυο το πιο δημοφιλές μέσο, μετατρέποντάς το σε ένα μέσο που μόνο λίγοι και ισχυροί θα έχουν πρόσβαση. Αρκετοί σχολιαστές περιγράφουν το SOPA ως αντιπαράθεση μεταξύ των παλαιών και νέων μέσων, ως μια σύγκρουση μεταξύ του Χόλυγουντ και της Silicon Valley.  Ανάλογο είναι και το νομοσχέδιο PIPA (Protect Intellectual Property Act) που αυτή την περίοδο βρίσκεται στο τελικό στάδιο ψήφισής του από τη Γερουσία. Είναι επίσης μάλλον βέβαιο ότι αν τα νομοσχέδια αυτά, που έχουν ονομαστεί και ως αντίστοιχα με το ψηφιακό «Σινικό Τοίχος της Κίνας» ψηφιστούν στις ΗΠΑ , η ψήφιση παρόμοιων νόμων σε όλο τον κόσμο θα είναι απλώς θέμα χρόνου.

Mark Zuckerberg : «Ενημερωθείτε και πείτε στους πολιτικούς σας ότι οφείλουν να είναι υπερασπιστές του διαδικτύου»

Ο ιδρυτής και CEO του Facebook, Mark Zuckerberg στην ανακοίνωση που ανάρτησε στο προφίλ του γράφει: «Το διαδίκτυο είναι το πιο ανοικτό εργαλείο που έχουμε για τη δημιουργία μιας ανοικτής και συνδεδεμένης παγκόσμιας κοινότητας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε στενόμυαλους νόμους, να μπουν εμπόδιο στο δρόμο ανάπτυξης του διαδικτύου. Το Facebook αντιτίθεται με τους SOPA και PIPA και θα συνεχίσει να έρχεται σε αντίθεση με οποιαδήποτε νομοθεσία προσπαθεί να βλάψει το διαδίκτυο.

Ο κόσμος σήμερα χρειάζεται πολιτικούς αρχηγούς που να είναι υπέρ του διαδικτύου. Με πολλούς από αυτούς τους ανθρώπους έχουμε συνεργαστεί για πολλούς μήνες, εξετάζοντας καλύτερες εναλλακτικές προτάσεις από αυτές που προτείνονται σήμερα. Σας προτρέπω να ενημερωθείτε περισσότερο για όλα αυτά τα ζητήματα και να πείτε στους πολιτικούς σας ότι οφείλουν να είναι υπερασπιστές του διαδικτύου».

Κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης του SOPA στο Κογκρέσο εστάλησαν 1.000.000 e-mails διαμαρτυρίας, συγκεντρώθηκαν 250.000 υπογραφές ενώ συμμετείχαν πάνω από 6.000 ιστοσελίδες.

Ας ελπίσουμε ότι οι επόμενες γενιές των χρηστών δεν θα μιλάνε για «Μια κάποια χαμένη άνοιξη του Internet» που δεν πρόλαβαν να γνωρίσουν….

info@bookbar.gr

 

Σχετικά Links

Wikipedia SOPA/PIPA link

http://en.wikipedia.org/wiki/Stop_Online_Piracy_Act

https://www.facebook.com/FacebookDC?sk=app_329139750453932.