Ναι στις Οθόνες ΟΤΑΝ κάνουν καλό!

0
540

 

 

Τέλος Εποχής της Ψηφιακής Αφέλειας

 

Εκπαιδεύοντας τους ψηφιακούς πολίτες του μέλλοντος

 

ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Οι σημερινοί γονείς, σε αντίθεση με το παρελθόν, είμαστε επιφορτισμένοι με την ευθύνη να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας σε δυο κόσμους. Ο ένας είναι ο πραγματικός και άλλος είναι ο ψηφιακός κόσμος, με τον οποίο μάλιστα τα παιδιά μας εξοικειώνονται πολύ νωρίτερα από ότι με τον πραγματικό.

Γράφει η Ελπίδα Πασαμιχάλη

Παρότι λοιπόν κατανοούμε απόλυτα ότι οφείλουμε να εκπαιδεύσουμε και να προστατέψουμε τα παιδιά μας για τον πραγματικό κόσμο, ελάχιστα έχουμε συνειδητοποιήσει ότι οφείλουμε να τα εκπαιδεύσουμε και για τον άλλο παράλληλο κόσμο τον ψηφιακό.

Ενώ από την ώρα που θα γεννηθούν τα πηγαίνουμε στον παιδίατρο, τους βάζουμε αντηλιακό, επιμένουμε να φορούν κράνος, τα μαθαίνουμε να είναι ευγενικά με τα άλλα παιδιά και να λένε «παρακαλώ» όταν ζητούν και «ευχαριστώ» όταν τους δίνουν κάτι, τα αφήνουμε παντελώς απροετοίμαστα στην γνωριμία τους με τον ψηφιακό κόσμο με τον οποίο μάλιστα έρχονται σε επαφή σχεδόν από την βρεφική ηλικία.

Ούτε η καλύτερη νταντά ούτε ο μπαμπούλας….

Το κινητό είναι η πιο εύκολη και άμεση λύση, για κάποιους η …καλύτερη και ανέξοδη νταντά, όταν το παιδί είναι ανήσυχο, όταν βαριέται, όταν γκρινιάζει, όταν κλαίει. Έχω δει γονείς να δίνουν σε βρέφη το κινητό στα μικρά διαλλείματα των μαθημάτων κολύμβησης, σε νήπια στην αναμονή στις σχολές μπαλέτου και φυσικά στις οικογενειακές εξόδους. Μετά απορούμε για ποιο λόγο το παιδί είναι κολλημένο με τις ώρες στην οθόνη, γιατί δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στον  πραγματικό κόσμο, γιατί δεν διαβάζει τα μαθήματά του, γιατί δεν είναι δημιουργικό.

Και φυσικά ενώ του έχουμε πει ότι πρέπει να περπατάει στο πεζοδρόμιο, όταν βρίσκεται σε πραγματικό δρόμο,  δεν του έχουμε πει τίποτα για τις καμπάνιες παραπληροφόρησης, για τον κυνερνοεκφοβισμό, για τις απάτες, για την εκμετάλλευση των προσωπικών δεδομένων, όταν βρίσκεται στο διαδίκτυο. Πιθανότατα διότι και εμείς οι ίδιοι είμαστε ανυποψίαστοι ή ελάχιστα πληροφορημένοι για όλα αυτά.

Το βιβλίο Ναι στις οθόνες όταν κάνουν καλό, (εκδόσεις Μεταίχμιο) προκάλεσε το ενδιαφέρον μου από την πρώτη στιγμή που το είδα. Διότι δεν δαιμονοποιεί ούτε αποκηρύσσει την τεχνολογία, η οποία άλλωστε είναι πλέον αναπόσπαστο μέρος της κοινωνικής, επαγγελματικής, εμπορικής και πνευματικής ζωής των ανθρώπων αλλά δίνει σαφείς και πρακτικές συμβουλές για το πως θα ξεναγήσουμε και θα εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας να κινηθούν με ασφάλεια και ενσυναίσθηση στο σύμπαν του διαδικτύου. Πώς να γίνουν συνειδητοποιημένοι ψηφιακοί πολίτες. Διότι περί αυτού πρόκειται.

Συγγραφέας του βιβλίου είναι ο Richard Culatta που υπήρξε επικεφαλής του Γραφείου Καινοτομίας στο Ρόουντ Άιλαντ και είχε διοριστεί από τον πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα διευθυντής του Γραφείου Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας (Υπουργείο Παιδείας) αναλαμβάνοντας την υλοποίηση του σχεδίου για τον τεχνολογικό μετασχηματισμό των αμερικανικών σχολείων και την άμβλυνση της ανισότητας των ευκαιριών. Με αυτή την ιδιότητα έχει επισκεφθεί πλήθος σχολείων στις ΗΠΑ, έχει παρακολουθήσει και καταγράψει μια σειρά από αξιοσημείωτες διακυμάνσεις που παρουσιάζει η συμπεριφορά των παιδιών στη σχέση τους με το διαδίκτυο και τα συμπεράσματά του παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Στο σημείο αυτό αξίζει να θυμηθούμε ότι στις ΗΠΑ και σε πολλές άλλες χώρες της Δύσης η τεχνολογία επικρατεί στην κοινωνική αλλά και σχολική ζωή πολύ νωρίτερα από ό,τι στη χώρα μας. Έτσι, ενώ στην Ελλάδα είμαστε ακόμη στην εποχή της ωραιοποίησης, της σαγήνης και του έρωτα, αποσβολωμένοι μπροστά σε αυτό τον νέο ψηφιακό κόσμο, εκεί έχουν περάσει στην εποχή της αμφισβήτησης, της καχυποψίας, των αμφιβολιών και της αποκαθήλωσης αυτού του «θαύματος».

Έρευνες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αρχίζουν να αποκαλύπτουν ότι η υπερψηφιοποίηση στην εκπαίδευση και η εισαγωγή των  tablets από το νηπιαγωγείο στερούν από βασικές δεξιότητες τα παιδιά και επιμένουν στην επιστροφή στα βιβλία, ενώ στην Αμερική γίνονται πλέον μπεστ σελλερ βιβλία που σοκάρουν αναλύοντας τους κινδύνους της τεχνολογίας στους νέους.

Βιβλία  όπως Η πιο ηλίθια γενιά, ή Ο μπαμπούλας βρίσκεται στη τσέπη του παιδιού σου ή Πως η ψηφιακή εποχή αποβλακώνει την νεολαία και βάζει σε κίνδυνο το μέλλον μας σημειώνουν πολύ μεγάλες πωλήσεις και σηματοδοτούν την έναρξη μιας εποχής επανελέγχου του θαυμαστού ψηφιακού κόσμου που δημιουργήσαμε.

Ο Richard Culatta με το βιβλίο του δεν έρχεται να αναιρέσει όλους αυτούς τους κινδύνους που αναδύονται, ούτε στους προβληματισμούς των κοινωνιών σε σχέση με τον ψηφιακό κόσμο, τις επιπτώσεις των οποίων διακρίνουμε και εμείς οι ίδιοι οι γονείς στη συμπεριφορά των παιδιών μας. Αντιθέτως. Ένα μεγάλο μέρος του βιβλίου είναι αφιερωμένο ακριβώς σε αυτούς τους κινδύνους, με άφθονα συγκεκριμένα παραδείγματα είτε από την προσωπική του εμπειρία είτε από πολλές περιπτώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας και απασχόλησαν την κοινή γνώμη.

Το βιβλίο διαφωτίζει ακόμη περισσότερο τους πολίτες και φυσικά τους γονείς για τις αθέατες πλευρές χειραγώγησης και αποπροσανατολισμού που κρύβει ο ψηφιακός κόσμος για τους ανυποψίαστους χρήστες και πολύ περισσότερο τα παιδιά.

Από την Cambridge Analytica  στους ψηφιακούς αλγορίθμους  

  • Μιλά για την διαβόητη πλέον Cambridge Analytica την εταιρεία που κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα 280 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook και να επηρεάσει τα αποτελέσματα εκλογών σε παγκόσμια κλίμακα, παραβιάζοντας τους κανόνες της ίδιας της δημοκρατίας.
  • Μιλά για την ευκολία με την οποία οι αλγόριθμοι του διαδικτύου δίνουν τη δυνατότητα στις εταιρείες, με βάση τα ψηφιακά μας ίχνη, να αποκτήσουν πανεύκολα πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα τα δικά μας και των παιδιών μας με σκοπό να διαφημίσουν και να προωθήσουν τα προϊόντα τους.
  • Μιλά για τη διασύνδεση «αθώων» ιστοσελίδων με άλλες ακατάλληλου περιεχομένου.
  • Μιλά για την εθιστική λειτουργία μιας πλειάδας videogames και πολλά άλλα.
  • Μιλά για μια ψηφιακή δυστοπία στην οποία τείνει να εξελιχθεί ο εικονικός μας παράδεισος.

Ωστόσο ο Richard Culatta στο βιβλίο του αντιμετωπίζει το παγκόσμιο αυτό πρόβλημα με ρεαλισμό. Αντιλαμβάνεται απόλυτα ότι αυτή η χιονοστιβάδα είναι αδύνατο να σταματήσει  και φυσικά δεν παραγνωρίζει ούτε υποτιμά  τα τεράστια οφέλη που προσφέρει στον σύγχρονο άνθρωπο η ψηφιακή επανάσταση.

 Άμεση πρόσβαση στην πληροφορία, την επικοινωνία, στην αγορά, στην εργασία και στη γνώση συνθέτουν έναν κόσμο που ούτε η επιστημονική φαντασία δεν μπορούσε να οραματιστεί.

Προτείνει λοιπόν συγκεκριμένες στρατηγικές για το πως θα διδάξουμε στα παιδιά μας να επωφελούνται από την τεχνολογία για να εμπλουτίσουν τη ζωή  και τις γνώσεις τους, πώς να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο αποφεύγοντας τις παγίδες που το μετατρέπουν σε πραγματικό ναρκοπέδιο. Δεν κάνει κήρυγμα, προτείνει λύσεις.

Αναλύει πέντε βασικές δεξιότητες που χρειάζεται να έχει κάθε υπεύθυνος ψηφιακός πολίτης.

  • Ισορροπία: να καταλαβαίνει πότε και πόσο είναι υγιές να χρησιμοποιεί την τεχνολογία.
  • Πληροφόρηση: να διακρίνει μεταξύ αληθινών και ψεύτικων πληροφοριών.
  • Συμπερίληψη: να φέρεται στους άλλους στο διαδίκτυο με σεβασμό και ευγένεια.
  • Συμμετοχή: να χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να ενισχύσει τις σχέσεις του στην οικογένεια αλλά και τους δεσμούς με την κοινότητα.
  • Εγρήγορση: να παρακολουθεί και να δημιουργεί ασφαλείς ψηφιακούς χώρους για τους άλλους.

 

Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου δίνει πολλές και συγκεκριμένες οδηγίες για τρόπους με τους οποίους μπορούμε να κάνουμε το διαδίκτυο έναν συναρπαστικό, εποικοδομητικό και ασφαλή χώρο για τα παιδιά μας. Σε όλες όμως τις περιπτώσεις απαραίτητη προϋπόθεση είναι και η δική μας  συμμετοχή.

Όπως δεν θα αφήσουμε ένα 5χρονο να περπατά μόνο του σε μια κεντρική λεωφόρο υψηλής ταχύτητας και κυκλοφορίας, έτσι δεν θα το αφήσουμε μόνο του και χωρίς επίβλεψη να περιπλανιέται στις πολυσύχναστες και υψηλών ταχυτήτων λεωφόρους του διαδικτύου.

Το βιβλίο του Richardd Culatta σηματοδοτεί την αναγκαιότητα να μπει ένα τέλος στην εποχή της ψηφιακής αφέλειας και περάσουμε στην εποχή της ψηφιακής γνώσης.

Επομένως ΝΑΙ στις οθόνες ΟΤΑΝ κάνουν καλό, αλλά ΟΧΙ στις οθόνες ΟΤΑΝ κάνουν κακό!

 

 

INFO

 

Ναι στις οθόνες όταν κάνουν καλό!

Richard Culatta

Μετάφραση: Χριστίνα Βαρλάμη, Κατερίνα Γουλέτη

Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Σελ. 336, Τιμή € 16,60

 

 

 

 

 

ΒΙΟ

Ο Richard Culatta είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Διεθνούς Εταιρείας για την Τεχνολογία στην Εκπαίδευση (ISTE), ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που υποστηρίζει τους διευθυντές εκπαίδευσης σε 127 χώρες. Επίσης, είναι ανώτερο στέλεχος στο GovLab του NYU και ειδικός σχεδιασμού στην Εταιρεία Καινοτομίας και Σχεδιασμού IDEO. Αφού υπηρέτησε ως επικεφαλής του Γραφείου Καινοτομίας στο Ρόουντ Άιλαντ , διορίστηκε από τον πρόεδρο Ομπάμα Διευθυντής του Γραφείου Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας (Υπουργείο Παιδείας), αναλαμβάνοντας την υλοποίηση του σχεδίου για τον τεχνολογικό μετασχηματισμό των αμερικανικών σχολείων και την άμβλυνση της ανισότητας ευκαιριών. Έχει πτυχίο ανθρωπιστικών σπουδών και εκπαιδευτικής τεχνολογίας από το Πανεπιστήμιο Μπρίγκαμ Γιανγκ. Ζει στη Βιρτζίνια με τη σύζυγό του και τα τέσσερα παιδιά τους.

ΠΗΓΗ: Εκδόσεις Μεταίχμιο

 

ΠΩΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΑ ΑΝΤΙΤΥΠΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

 Ναι στις οθόνες όταν κάνουν καλό, Richard Culatta, Εκδόσεις Μεταίχμιο

 

 ΕΔΩ Συμπληρώστε τη Φόρμα Συμμετοχής

 

Διαβάστε τους όρους συμμετοχής

  • Συμπληρώστε τη Φόρμα Συμμετοχής
  • Γράψτε το Ονοματεπώνυμο, την Ταχυδρομική σας διεύθυνση και ένα Κινητό τηλέφωνο επικοινωνίας.
  • Αν μένετε στην Αθήνα θα παραλάβετε το αντίτυπό σας από τον  ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ,Ιπποκράτους 118,  τηλ: 211 3003580, καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, με την Αστυνομική Ταυτότητα.
  • Αν είστε κάτοικος εκτός Αθηνών θα παραλάβετε το αντίτυπο Ταχυδρομικά.
  • Τρεις τυχεροί θα πάρουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου.
  • Δεν μπορεί να γίνει αποστολή στο εξωτερικό.
  • Παρακαλούμε να συμπληρώνετε τα στοιχεία σας (όνομα – επώνυμο – διεύθυνση) με ελληνικούς χαρακτήρες.
  • Τα στοιχεία που έχουν γραφτεί σε Greeklish, ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται στην κλήρωση.
  • Μετά τη λήξη του διαγωνισμού τα ονόματα των νικητών θα αναρτηθούν στο Book Bar.

 Καλή τύχη!!!