Γιώργος Σαραντάρης, ο άνθρωπος, ο ποιητής, ο διανοούμενος

0
1064

Γιώργος Ν. Παπαθανασόπουλος

 

Ποιητής, φιλόσοφος και δοκιμιογράφος της γενιάς του ’30 ο Γιώργος Σαραντάρης, η λογοτεχνική αξία του οποίου αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο, βιογραφείται στο βιβλίο αυτό από τον καταξιωμένο δημοσιογράφο Γιώργο Ν. Παπαθανασόπουλο. Πρόκειται για δημοσιογραφική έρευνα που έχει ως θέμα τον σημαντικό ποιητή και ιδιοφυή διανοούμενο, ο οποίος θυσιάστηκε στον ελληνοϊταλικό πόλεμο, πριν από εβδομήντα  χρόνια, σε ηλικία μόλις 33 ετών. Μέσα σ’ αυτά τα λίγα χρόνια της ζωής και της δημιουργίας του ο Γιώργος Σαραντάρης άφησε πλούσιο και αξιόλογο έργο, που με την πάροδο του χρόνου όλο και περισσότερο αναγνωρίζεται.

 

Όπως αναφέρει στον πρόλογο του βιβλίου ο Γιώργος Ν. Παπαθανασόπουλος  «δούλεψε» γι’ αυτό του το βιβλίο ως δημοσιογράφος, όπως εκείνος νιώθει το λειτούργημα του: αξιοποίησε τις πηγές του, αναζήτησε στοιχεία στην Ελλάδα και στην Ιταλία, όπου ο ποιητής έζησε έως τα 23 του χρόνια, συζήτησε με ανθρώπους που γνώρισαν τον ποιητή, επισκέφθηκε τους τόπους, όπου εκείνος έζησε και έγραψε. Με ένα λόγο προσπάθησε να τον «προσεγγίσει» όσο γινόταν περισσότερο και να του «πάρει μια ζωντανή και αντιπροσωπευτική για τη ζωή και το έργο του συνέντευξη».

 

Μέσα στις σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης μπορεί να διαβάσει για τη σχέση του Σαραντάρη με τον Νίκο Γαβριήλ Πεντζίκη, τη Ζωή Καρέλλη, τον Τάκη Βαρβιτσιώτη, τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, τον Κωνσταντίνο Δεσποτόπουλο, τον Οδυσσέα Ελύτη και άλλους σημαντικούς λογίους της δεκαετίας του 1930. Επίσης μέσα από ανέκδοτες ιδιόγραφες σημειώσεις του Σαραντάρη μπορεί ο αναγνώστης να διαπιστώσει τον θαυμασμό και την αγάπη του προς τον Ντοστογιέφσκι, προς τον Διονύσιο Σολωμό και προς τον Σπυρίδωνα Ζαμπέλιο. Τέλος θα δει το πώς, μέσα από ένα διαφορετικό δρόμο από εκείνο που ακολούθησε ο Ντοστογιέφσκι, οδηγήθηκε στην αγάπη του προς τον Ιησού Χριστό και στο πώς αντιμετωπίζει το έργο σημαντικών συγγραφέων και φιλοσόφων της Δύσης, όπως οι Σαίξπηρ και Νίτσε.

 

Ο Γιώργος Σαραντάρης (1908 -1941) υπήρξε γόνος  οικογένειας Ελλήνων εμπόρων που διέμεναν στην Ιταλία και είχε την ευκαιρία να ανατραφεί σε ένα αστικό και σχετικά προοδευτικό, σε σχέση με τα ελληνικά δεδομένα, περιβάλλον. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια στην Ιταλία όπου έζησε από το 1910 έως το 1931. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ωστόσο, τον κέρδισε η ποίηση. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Γιώργος Σαραντάρης εμφορούμενος από συναισθήματα φιλοπατρίας συμμετείχε στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο, στην πρώτη γραμμή του Αλβανικού Μετώπου, όπου αρρώστησε από τύφο. Πέθανε ύστερα από την επιστροφή του στην Αθήνα το 1941.

 

info@bookbar.gr

 

Εκδόσεις Έκπληξη 2011

Σελ. 398