Ο χάρτης της κρίσης, Το τέλος της αυταπάτης

0
743

Συλλογικό

 

Ένα από τα λίγα βιβλία που εξετάζουν τη σφοδρή οικονομική κρίση της χώρας με τρόπο διεξοδικό και συγκροτημένο.

Εννέα διακεκριμένοι θεωρητικοί με ισάριθμα κείμενα διερευνούν τις αιτίες και τις συνέπειες της κρίσης σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Από την πολιτική ζωή και την οικονομία μέχρι την κοινωνική πολιτική και το διεθνές περιβάλλον. Κοινό σημείο στους προβληματισμούς και στις απόψεις τους είναι πως το Μνημόνιο δεν αποτελεί μονόδρομο αλλά αντίθετα θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε αδιέξοδο. Απόψεις που τεκμηριώνουν αντίλογο στις κυρίαρχες τάσεις και μπορούν να δώσουν υλικό για έναν γόνιμο προβληματισμό και διάλογο για την πορεία των πραγμάτων.

Τα κείμενα υπογράφουν οι Λεωνίδας Βατικιώτης, Κώστας Βεργόπουλος, Μενέλαος Γκίβαλος, Μάκης Ζέρβας, Γιάννης Κουζής, Κώστας Λαπαβίτσας, Σταύρος Μαυρουδέας, Πέτρος Παπακωνσταντίνου και Γιάννης Τόλιος.

Συγκεκριμένα:

Ο Κώστας Βεργόπουλος με θέμα «Ελληνική κρίση και προοδευτική πολιτική» μιλά για διασυρμό της Ελλάδας και επικρίνει την περιοριστική πολιτική που εφαρμόζεται. Τονίζει ότι «ο μοναδικός δρόμος για να αποπληρωθούν τα ελλείμματα και να μειωθεί το χρέος είναι εκείνος που διασφαλίζει την ανάκαμψη της οικονομίας και την αύξηση του εισοδήματος».


Ο Λεωνίδας Βατικιώτης με θέμα «Σαράντα άδοξα χρόνια: η μετάσταση στην Ελλάδα μιας χρόνιας και δομικής κρίσης» εξετάζει το υπόβαθρο της τρέχουσας κρίσης, τις γεωπολιτικές της συνέπειες και τις ζοφερές προοπτικές που διανοίγονται για την υπέρβασή της.


Ο Μενέλαος Γκίβαλος
με θέμα «Παγκοσμιοποίηση – οικονομική κρίση – πολιτική: σχέσεις αντινομίας και σύγκρουσης» διερευνά τις επιπτώσεις που έχουν οι πρόσφατες ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό σύστημα, όπου διαπιστώνεται η συνεχής αμφισβήτηση των δημοκρατικών θεσμών και δικαιωμάτων.

Ο Μάκης Ζέρβας με θέμα «Οικονομική κρίση και περιβάλλον» διερευνά τις επιπτώσεις της κρίσης στην οικολογική ισορροπία. Ειδικότερα υποστηρίζεται ότι οι περικοπές δημοσίων δαπανών και οι ιδιωτικοποιήσεις μεταξύ άλλων θα οδηγήσουν σε παροξυσμό τα ήδη οξυμένα περιβαλλοντικά προβλήματα.


Ο Γιάννης Κουζής με θέμα «Η πορεία της νεοφιλελεύθερης απορύθμισης της εργασίας και το άλλοθι της κρίσης» παρουσιάζει τις δραματικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις τα τελευταία χρόνια, οι οποίες επιταχύνθηκαν με το Μνημόνιο. Αλλαγές που προκαλούν γενικευμένη ανασφάλεια.


Ο Κώστας Λαπαβίτσας με θέμα «Η δομική κρίση της περιφέρειας της ευρωζώνης» επισημαίνει τον καταστρεπτικό ρόλο της Γερμανίας στο πλαίσιο της νομισματικής ένωσης, καθώς τα δικά της πλεονάσματα φέρουν την ευθύνη για τα ελλείμματα των περιφερειακών χωρών και την κρίση.


Ο Σταύρος Μαυρουδέας με θέμα «Ανάπτυξη και κρίσεις: Η ταραγμένη διαδρομή του ελληνικού καπιταλισμού» εντάσσει τη δημοσιονομική κρίση στην ιστορική πορεία του ελληνικού καπιταλισμού. Αναδεικνύει δε τις ιστορικές αλλά και τις πιο πρόσφατες αντιφάσεις που οδήγησαν στη σημερινή έκρηξη.


Ο Πέτρος Παπακωνσταντίνου με θέμα «Αν όχι τώρα, πότε; Η κρίση του καπιταλισμού και η Αριστερά της κρίσης» αναφέρεται στις πολιτικές προκλήσεις που θέτει η κρίση για την Αριστερά, καθώς η Ελλάδα μπορεί να αποδειχθεί ο αδύναμος κρίκος.


Ο Γιάννης Τόλιος με θέμα «Οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις της κρίσης στην Ελλάδα: προϋποθέσεις προοδευτικής εξόδου» δείχνει τα συγκεκριμένα ταξικά συμφέροντα, εντός και εκτός Ελλάδας, που εξυπηρετεί το Μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

 

info@bookbar.gr

 

 

Εκδόσεις ΤΟΠΟΣ

Σελ.288, Τιμή € 16,90