«Τολμήστε» : Διακήρυξη από 32 προσωπικότητες του Πολιτισμού και της Επιστήμης

0
757

Έκκληση στον πολιτικό κόσμο για το μέλλον της χώρας

Την αγωνία τους για τη δραματική κατάσταση του τόπου εκφράζουν με διακήρυξή τους 32 προσωπικότητες  των γραμμάτων, των τεχνών και της ακαδημαϊκής – επιστημονικής κοινότητας. Στο κείμενο της διακήρυξης καλούν όλο τον πολιτικό κόσμο να αλλάξει νοοτροπία, να παραμερίσει τις ιδιοτέλειες και να «αναλάβει επιτέλους στο ακέραιο τις ευθύνες του».

Οι υπογράφοντες κάνουν λόγο για «φωνές λαϊκισμού και ανευθυνότητας» που κυριαρχούν στο δημόσιο λόγο  «κρύβοντας από τους περισσότερους Έλληνες, τη σοβαρότητα της κατάστασης και προτείνοντας λύσεις καταστροφικές, ανεδαφικές ή εξωπραγματικές σε στιγμή κρίσης.»

Ο τόπος χρειάζεται μια ηγεσία ευθύνης

Οι πνευματικοί άνθρωποι ζητούν από όλο τον πολιτικό κόσμο, τόσο την κυβέρνηση όσο και την αξιωματική αντιπολίτευση «να μιλήσουν με ειλικρίνεια στους Έλληνες πολίτες για τους κινδύνους που απειλούν τη χώρα, για τον αγώνα και τις θυσίες που απαιτεί η σωτηρία και η ανάκτηση της αξιοπρέπειάς της και να εργαστούν σκληρά και συστηματικά για τη νέα στροφή.» Όπως τονίζουν : «Ο τόπος χρειάζεται μια ηγεσία ευθύνης και εθνικής ανασυγκρότησης που, σε συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους μας, θα κάνει τα απαραίτητα για τη σωτηρία.»

Στη διακήρυξη υπάρχουν σαφείς αιχμές για κομματική ιδιοτέλεια εκ μέρους κάποιων παραγόντων της δημόσιας ζωής. Όπως επισημαίνει: «Όσοι αγνοούν προκλητικά τα σημεία των καιρών και επιδεικνύοντας ασυγχώρητη ιδιοτέλεια, επιμένουν να επενδύουν στην κατάρρευση με οδηγό το δικό τους προσωπικό ή κομματικό συμφέρον, θα χρεωθούν στο ακέραιο την καταστροφή της χώρας.

Οι  32 Έλληνες διανοούμενοι εκτιμούν ότι «Υπάρχει ακόμη καιρός να σωθούμε, αν αυτοί που εκπροσωπούν τον λαό και παίρνουν τις αποφάσεις για λογαριασμό του, όπου κι αν βρίσκονται, είτε στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση, είτε σε άλλους συλλογικούς φορείς ή όργανα, τολμήσουν να κάνουν το καθήκον τους.»

Σε ιδιαίτερα δραματικό τόνο το κλείσιμο της διακήρυξης, καταλήγει ως εξής: «Οι κατακτήσεις της σημερινής Ελλάδας στηρίχθηκαν σε κόπους και θυσίες γενεών. Δεν έχουμε δικαίωμα, πολιτικοί και πολίτες, να τις εγκαταλείψουμε ούτε να αφήσουμε κανέναν να τις καταστρέψει. Δεν έχουμε δικαίωμα να υποθηκεύσουμε το μέλλον και τα όνειρα των νέων και των επερχόμενων γενεών.»

Οι υπογράφοντες

Από το χώρο των Γραμμάτων και Τεχνών: Θανάσης Βαλτινός, Κική Δημουλά, Απόστολος Δοξιάδης, Τάκης Θεοδωρόπουλος, Αθηνά Κακούρη, Μένης Κουμανταρέας, Γιάννης Κουνέλης, Πέτρος Μάρκαρης, Τάσος Μπουλμέτης, Βασίλης Παπαβασιλείου, Διονύσης Σαββόπουλος, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Αλέκος Φασιανός.

Από την ακαδημαϊκή –επιστημονική κοινότητα : Νίκος Αλιβιζάτος, Νάσος Βαγενάς, Γιάννης Βούλγαρης, Γιώργης Γιατρομανωλάκης, Αγγελος Δεληβοριάς, Γιώργος Δερτιλής, Αρίστος Δοξιάδης, Ορέστης Καλογήρου, Στάθης Καλύβας, Βάσω Κιντή, Ανδρέας Κούρκουλας, Νίκος Μουζέλης, Χαράλαμπος Μ. Μουτσόπουλος, Γιώργος Παγουλάτος, Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, Παύλος Σούρλας, Γιάννης Στουρνάρας, Σταύρος Τσακυράκης, Χαρίδημος Τσούκας.

 

info@bookbar.gr