Στις 2 Ιουνίου μεταφέρεται η συναυλία του Γιάννη Αγγελάκα στην Ταινιοθήκη

0
653

Αφιέρωμα στον Νίκο Νικολαΐδη

Για τις 2 Ιουνίου μεταφέρεται, λόγω καιρού, η προγραμματισμένη για την Παρασκευή 27 Μαΐου, συναυλία του Γιάννη Αγγελάκα, στον θερινό κινηματογράφο της Ταινιοθήκης στο πλαίσιο του αφιερώματος στον «ασυμβίβαστο» του ελληνικού σινεμά, Νίκο Νικολαΐδη.
Καλλιτέχνες και συγκροτήματα που έχουν επενδύσει με τη μουσική τους ταινίες του Νίκου Νικολαΐδη είτε γράφουν νέες συνθέσεις ειδικά για το αφιέρωμα έχουν προσκληθεί στον θερινό κινηματογράφο της Ακαδημίας.

Ανάμεσά τους οι: Γιάννης Αγγελάκας και The Boy. Ειδικός καλεσμένος θα είναι ο Γιώργος Χατζηνάσιος, ο οποίος θα παίξει στο πιάνο τις συνθέσεις, με τις οποίες είχε επενδύσει τις ταινίες Γλυκιά Συμμορία και Πρωινή Περίπολος.
Όπως σας έχει ήδη ενημερώσει το Book Bar, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος διοργανώνει από τις 26 Μαΐου έως την 1η Ιουνίου ένα πολύπλευρο αφιέρωμα στον κινηματογράφο του Νίκου Νικολαΐδη.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει το σύνολο του έργου του, έκθεση ζωγραφικής με έργα εμπνευσμένα από τις ταινίες και τα βιβλία που έγραψε ο σκηνοθέτης και συναυλία με την μουσική των ταινιών του.

Εγκαίνια με καταρρακτώδη βροχή

Η καταρρακτώδης βροχή που προηγήθηκε της έναρξης του αφιερώματος την περασμένη Πέμπτη, δημιούργησε μια γνήσια «Νικολαϊδική» ατμόσφαιρα εκτός Ταινιοθήκης. Γιατί εντός, όλα θύμιζαν ή απέπνεαν κάτι από το σύμπαν του Νίκου Νικολαΐδη. Εκατοντάδες θεατές, κυρίως νέοι, πέρασαν από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος το προηγούμενο τετραήμερο (Πέμπτη – Κυριακή) για το αφιέρωμα στον Νίκο Νικολαΐδη. Το φουαγιέ της Ταινιοθήκης της Ελλάδος έχει μετατραπεί σ’ ένα ανοιχτό σκηνικό με κοστούμια από τις ταινίες, αντικείμενα, σχέδια, έργα τέχνης αλλά και επιγραφές με ατάκες του Νίκου Νικολαΐδη, όπως η μεγάλη που βλέπει ο επισκέπτης με την είσοδό του: «Το κόστος της διαφορετικότητάς μας είναι και η αμοιβή μας».

 

Η οικογένειά του, η γυναίκα του Μαρί-Λουίζ Βαρθολομαίου και τα δύο παιδιά τους Συμεών Νικολαΐδης και Θεοδώρα Βαλεντή, διοργανωτές του αφιερώματος μαζί με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, υποδέχτηκαν φίλους και συνεργάτες, καλλιτέχνες αλλά και τους πρώτους θεατές που έσπευσαν για να δουν, παρά τον βροχερό καιρό, στην μεγάλη οθόνη του θερινού, δύο ταινίες-σταθμούς της φιλμογραφίας του Ν.Ν. και του ελληνικού κινηματογράφου, την Πρωινή περίπολο και Τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα. Φυσικά οι προβολές μεταφέρθηκαν από την όμορφη «βεράντα» της Ταινιοθήκης στις εσωτερικές αίθουσες, ώστε οι θεατές να μπορέσουν ν’ απολαύσουν τις δύο ταινίες.

 

Φίλοι και συνεργάτες για τον Νίκο Νικολαίδη

Για την προσωπικότητα, τον καλλιτέχνη, τον δημιουργό και το έργο του μίλησαν  οι φίλοι και συνεργάτες του ηθοποιοί Χρήστος Βαλαβανίδης και Κωνσταντίνος Τζούμας, ο επιμελητής της έκθεσης ζωγραφικής Παύλος Σάμιος, ο σκηνοθέτης Νίκος Τριανταφυλλίδης, ο εκδότης της Athens Voice Books που επανεκδίδει τα τρία πρώτα βιβλία του, Φώτης Γεωργελές, καθώς και τα παιδιά του και διοργανωτές του αφιερώματος, Συμεών Νικολαΐδης και Θεοδώρα Βαλεντή. Η βραδιά έκλεισε με την προβολή της μικρού μήκους ταινίας του Ν.Ν. Lacrimae Rerum (1962), που αποτελεί το πρώτο έργο του κι έχει προβληθεί ελάχιστες φορές ως σήμερα στη μεγάλη οθόνη.

 

«Δεν μας δίνεται συχνά η δυνατότητα να ζωγραφίσουμε πάνω σ’ ένα θέμα και κυρίως σ’ ένα φιλμ. Ήταν πολύ ωραίο αυτό που δημιουργήθηκε, καθώς ο κάθε καλλιτέχνης απέδωσε με το δικό του τρόπο και τα δικά του υλικά το θέμα του, στο επίκεντρο του οποίου βρισκόταν το έργο του Νίκου Νικολαΐδη» Παύλος Σάμιος, επιμελητής της έκθεσης .

 

«Εγώ μεγάλωνα στην Φωκίωνος Νέγρη, διάβαζα τα βιβλία του Νίκου και ήταν σαν να έχω έναν μεγαλύτερο αδερφό να μου λέει τα κατορθώματα και τις διαδρομές του και που και που να με παίρνει με το ζόρι στα μπιλιάρδα μαζί του. Λίγα χρόνια αργότερα άρχισα να κάνω κι εγώ τις ίδιες διαδρομές: Green Park, Πεδίον του Άρεως… Για κάποιους από εμάς που βγήκαμε από την αριστερά, ο Ν.Ν. μας έμαθε ότι μπορείς να μην είσαι μαλάκας χωρίς να είσαι κνίτης. Οι ήρωες του Ν.Ν. ήταν σκοτεινοί τύποι που πάντα θέλαμε να είμαστε. Για μένα είναι ο μόνος Έλληνας συγγραφέας που μπορεί να γράψει ερωτικές σκηνές». Φώτης Γεωργελές, εκδότης της Athens Voice και των τριών βιβλίων του Ν.Ν.

 

«Θεωρούσα τον Ν.Ν. σαν πατέρα μου. Δεν ξέρω αν εκείνος με δέχτηκε σαν γιο του. Μας έμαθε κινηματογράφο σε μια εποχή που όλοι μιλούσαν για κινηματογράφο αλλά έκαναν σινεμά. Μιλώντας για τον εγκλεισμό, για την εξουσία, για την διαπλοκή, για την απομόνωση τον είχαν πει μισάνθρωπο, απομονωμένο -αλλά δεν είναι έτσι. Το εφιαλτικό όραμα του Νίκου το ζούμε σήμερα και το ζούμε σε κάθε πτυχή του» Νίκος Τριανταφυλλίδης, σκηνοθέτης

 

«Το κλίμα είναι φορτισμένο τόσο που δυσκολεύεσαι να πεις πράγματα. Ήταν εκείνος που κρατούσε το μαντήλι στην πλάκα και στο χαβαλέ στις πρόβες. Όταν ξεκινούσαν όμως τα γυρίσματα τα έκοβε όλα μαχαίρι!. Ο μύθος από τα Κουρέλια προηγείται της ταινίας. Ακούω από 25χρονα παιδιά να μου μιλούν για την ταινία κι απορώ πού την ξέρουν… ήταν ακόμα αγέννητα». Χρήστος Βαλαβανίδης

 

«Ο Ν.Ν. κατάφερε και έφτιαξε από ανθρώπους της σκόρπιας δύναμης μια ομάδα σε αποστολή για δράση αντί για λόγια», Κωνσταντίνος Τζούμας.

«Οι καταιγίδες ήταν ο αγαπημένος καιρός του Ν.Ν.» είπε σχολιάζοντας τον καιρό η κόρη του Θεοδώρα Βαλεντή, παραγωγός του επερχόμενου ντοκιμαντέρ Directing Hell σε σκηνοθεσία Χρήστου Χουλιάρα. «Όλα ξεκίνησαν πριν δύο χρόνια όταν σκέφτηκα ότι ήθελα να καταγράψω τις εμμονές, τα πάθη, τις αδυναμίες του, τις πτυχές του χαρακτήρα του… Ο Ν.Ν. απέπνεε κινηματογράφο κι αυτό το ντοκιμαντέρ θέλαμε να είναι ένα ωραίο ταξίδι στον κόσμο του»

info@bookbar.gr

Σχετικά Θέματα (links)

Μακρύ ζεϊμπέκικο για τον Νίκο Νικολαΐδη  στην Ταινιοθήκη

Νίκος Νικολαΐδης, «Μια στεκιά στο μάτι του Μοντεζούμα»