Η Σάρα Ουότερς στην Αθήνα

0
956

Η σημαντικότερη μυθιστοριογράφος της Βρετανίας στο Θερβάντες

«Κάθε φορά που φέρνω στο μυαλό τα παιδικά μου χρόνια, με θυμάμαι πάντοτε κάτι να κατασκευάζω.  Άλλοτε με πλαστελίνη, άλλοτε με χαρτόνι, άλλοτε με Meccano. Παράλληλα όμως με διασκέδαζε να γράφω ποιήματα και ιστορίες.» τη δήλωση αυτή έχει κάνει στον αγγλικό τύπο η Βρετανίδα συγγραφέας Σάρα Ουότερς που αυτή τη βδομάδα έρχεται στην Ελλάδα, καλεσμένη του Βρετανικού Συμβουλίου και θα παραβρεθεί στο Outview Film Festival που διοργανώνει το Ινστιτούτο Θερβάντες, για να συνομιλήσει με το κοινό.  Ένα φεστιβάλ που παρουσιάζει τις καλύτερες διεθνείς φεστιβαλικές ταινίες που έχουν προβληθεί σε όλα τα μεγάλα Gay & Lesbian Film Festivals σε όλο τον κόσμο.

Της Ελπίδας Πασαμιχάλη

Ομιλία στο Θερβάντες και

μήνας του μέλιτος στην Ελλάδα

Εμβληματική συγγραφέας  για τους ομοφυλόφιλους, η 45χρονη Ουότερς, αφού από την πρώτη στιγμή δήλωσε ανοιχτά την ερωτική της ταυτότητα, θα έλθει στην Ελλάδα με την επί εννιά χρόνια σύντροφό της, με την οποία πρόσφατα νομιμοποίησαν την σχέση τους, συνδυάζοντας την παρουσία της στο Φεστιβάλ, με ένα ρομαντικό μήνα του μέλιτος.

Μιλώντας για τα παιδικά της χρόνια, η Σάρα Ουότερς, περιγράφει τον εαυτό της σαν το «απόλυτο αγοροκόριτσο» το οποίο άρχισε να συνειδητοποιεί τη θηλυκότητα το,  στα χρόνια της εφηβείας. Όπως λέει, αισθανόταν πάντοτε έλξη για τα αγόρια και μόνο όταν πήγε στο Πανεπιστήμιο αισθάνθηκε για πρώτη φορά ερωτευμένη με γυναίκα.

Συγγραφέας πέντε μυθιστορημάτων, τα οποία , με εξαίρεση το τελευταίο, «Ανήλικος επισκέπτης» ( Μτφρ, Αύγουστος Κορτώ, Εκδόσεις Καστανιώτη), θα μπορούσαν να ενταχθούν στη λεγόμενη γκέι λογοτεχνία, η Σάρα Ουότερς έχει τιμηθεί με πολλά λογοτεχνικά βραβεία, ανάμεσα στα οποία με τον τίτλο του Author of the Year στα British Book Awards του 2003, ενώ βρέθηκε δύο φορές στη shortlist των Βραβείων Booker.

«Στις σχολικές επιδόσεις ξεχώριζα….

Προφανώς ήμουν αρκετά …σπασίκλας!»

Η ίδια δηλώνει ότι δεν είχε προσχεδιάσει την συγγραφική της σταδιοδρομία. «Έχω την εντύπωση ότι δεν με απασχολούσε ιδιαίτερα ο επαγγελματικός προσανατολισμός μου. Για πολύ καιρό, ήθελα να γίνω αρχαιολόγος, όπως πολλά παιδιά. Επίσης ήξερα μέσα μου, ότι θα σπουδάσω στο Πανεπιστήμιο, παρά το γεγονός ότι κανένας άλλος στην οικογένειά μου, δεν είχε σπουδάσει. Στις σχολικές επιδόσεις ξεχώριζα και μου άρεσε πολύ να μαθαίνω. Θυμάμαι τη μητέρα μου, που μου έλεγε ότι μια μέρα θα πήγαινα στο Πανεπιστήμιο και θα έγραφα διατριβή και μου εξηγούσε τι σημαίνει η διατριβή. Όλο αυτό μου φαινόταν πολύ συναρπαστική προοπτική. Προφανώς ήμουν αρκετά …σπασίκλας!»

Τελικά η Σάρα Ουότερς πήρε πτυχίο στην αγγλική λογοτεχνία από το Πανεπιστήμιο του Κεντ, μάστερ από το Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ και έκανε τη διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου. Το θέμα της διατριβής της, που σχετιζόταν με την λεσβιακή και γκέι μυθοπλασία από το 19ο αιώνα μέχρι σήμερα, της έδωσε έμπνευση και  υλικό για το πρώτο της μυθιστόρημα “Tripping the Velvet” (1998), «Χείλη σαν βελούδο» (Μτφρ. Αύγουστος Κορτώ, Εκδόσεις Καστανιώτη 2009). Με το βιβλίο αυτό καθιερώθηκε ως η πιο ενδιαφέρουσα λογοτεχνική φωνή της γενιάς της και μεταφράστηκε σε τουλάχιστον 24 γλώσσες.

Ένα χρόνο μετά εκδόθηκε το βιβλίο της “Affinity” (1999) το οποίο τιμήθηκε με το Βραβείο Σόμερσετ Μομ. Και τα δύο αυτά μυθιστορήματα διαδραματίζονται στη Βικτοριανή εποχή. Ακολούθησε το μυθιστόρημα “Fingersmith” (2002) το οποίο ήταν στη shortlist των Βραβείων Booker  και έγινε τηλεοπτική σειρά για το BBC.

«Γράφω μυθιστορήματα

με ξεκάθαρη λεσβιακή συνείδηση»

Το 2006 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα  “The Night Watch”, «Ξαγρυπνώντας» (Μτφρ. Αύγουστος Κορτώ, Εκδόσεις Καστανιώτη 2007) το οποίο διαφοροποιείται από τα προηγούμενα. Η συγγραφέας «αποχωρίζεται» τη βικτωριανή εποχή και μεταφέρεται στο 1940, στην αγγλική ύπαιθρο. Εκεί, σε μια διαλυμένη έπαυλη, μια ξεπεσμένη αριστοκρατική οικογένεια, ζει με τα φαντάσματα του παρελθόντος και προσπαθεί με κάθε τρόπο να περισώσει τις παλιές της δόξες.

Σε όλα τα βιβλία της Σάρα Ουότερς είναι σαφής ο ερωτικός της προσανατολισμός. Όπως λέει η ίδια: «Γράφω τα μυθιστορήματά μου με ξεκάθαρη λεσβιακή συνείδηση. Στο σημείο αυτό βρίσκεται η καρδιά των βιβλίων.» Όπως διευκρινίζει, κάτι τέτοιο είναι φυσικό, αφού το βιβλίο αντανακλά τη δική της ερωτική ταυτότητα.

Διαφορετικό σε σχέση με όλα τα προηγούμενα βιβλία της είναι το τελευταίο της μυθιστόρημα “The Little Stranger” , «Ανήλικος επισκέπτης» (Μτφρ. Αύγουστος Κορτώ, Εκδόσεις Καστανιώτη 2011) που είναι και το πρώτο χωρίς λεσβιακούς χαρακτήρες και το πρώτο που έχει έναν άντρα αφηγητή. Διαδραματίζεται επίσης στο 1940 και διερευνά τις οικονομικές αλλαγές και τις τραυματικές εμπειρίες που έφερε ο πόλεμος στη μεταπολεμική Αγγλία.  Η υπόθεση διαδραματίζεται σε μια καταρρέουσα έπαυλη και η αφήγηση είναι σκοτεινή και ατμοσφαιρική, παραπέμποντας στο αφηγηματικό στιλ του Έντγκαρ  Άλαν Πόε, του οποίου η Ουότερς δηλώνει θαυμάστρια. Όταν ο δρ Φαραντέι, γιατρός και περιζήτητος εργένης επισκέπτεται την μυστηριώδη έπαυλη, όπου είχε ξαναβρεθεί μικρός, πριν από τριάντα χρόνια, περίεργες αναμνήσεις ξυπνούν και στοιχειώνουν το παρόν. Ο δρ Φαραντέι αρχίζει να κουράρει τη χήρα κυρία Έιρς και να φλερτάρει αδέξια με την κόρη της Καρολάιν. Ταυτόχρονα προσπαθεί να θεραπεύσει το γιό της Ρόντρικ που έχει τραυματιστεί στον πόλεμο και στις παραισθήσεις του πιστεύει ότι το σπίτι είναι στοιχειωμένο.

info@bookbar.gr

INFO

Η συγγραφέας Σάρα Ουότερς θα παραβρεθεί την Πέμπτη 2 Ιουνίου στις 7 μ.μ. στο Instituto Cervantes Atenas, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Outview Film Festival(27/5-3/6). Με τη συγγραφέα θα συνομιλήσει ο Ανταίος Χρυσοστομίδης, διευθυντής της σειράς της ξένης λογοτεχνίας των Εκδόσεων Καστανιώτη.

 

 

Μετά την παρουσίαση θα ακολουθήσει η προβολή δύο ταινιών που έχουν βασιστεί στα μυθιστορήματα Fingersmith και Tipping the velvet (Χείλη σαν

βελούδο).

Μέρες και ώρες προβολών:

Τετάρτη 1/6: Αίθουσα 1, ώρα 20:30 Tipping the velvet

Πέμπτη 2/6: Αίθουσα 1, ώρα 20:30 Fingersmith

Πέμπτη 2/6: Αίθουσα 2, ώρα 20:30 Tipping the velvet

Παρασκευή 3/6: Αίθουσα 2, ώρα 21:00 Fingersmith

Τιμές εισιτηρίων για τις προβολές ταινιών: Αίθουσα 1: € 5, αίθουσα 2: €3, εβδομαδιαίο εισιτήριο € 50, ημερήσιο εισιτήριο € 10

Instituto Cervantes Atenas

Αίθουσα 2

Μητροπόλεως 23, Αθήνα

τηλ.: 210 3634117

ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΣΑΡΑ ΟΥΟΤΕΡΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

: «Χείλη σαν βελούδο» Εκδόσεις Καστανιώτη

«Η κλέφτρα» Εκδόσεις Αλεξάνδρεια

«Ξαγρυπνώντας» Εκδόσεις Καστανιώτη

«Ο ανήλικος επισκέπτης» Εκδόσεις Καστανιώτη