Αρχές Μαΐου η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2011

0
863

Αφιέρωμα στη Λογοτεχνία της Μέσης Ανατολής

«Βιβλίο και Εκπαίδευση» και Ψηφιακές Τεχνολογίες

Το ετήσιο ραντεβού με το βιβλίο στη Θεσσαλονίκη έρχεται φέτος πιο νωρίς. Η 8η Διεθνής ‘Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός στο χώρο του βιβλίου, πραγματοποιείται φέτος στις αρχές Μαΐου,[ 5 -8], με θέματα που βρίσκονται στην καρδιά της επικαιρότητας και ανοίγουν ορίζοντες για  δημόσιο διάλογο.

Το μείζον ζήτημα «Βιβλίο και Εκπαίδευση» αλλά και το Φεστιβάλ για τη Λογοτεχνία της Μέσης Ανατολής είναι τα θέματα αιχμής στη φετινή διοργάνωση.

Πάνω από 210 προσωπικότητες από τον συγγραφικό κόσμο, ανάμεσα στους οποίους  190 Έλληνες και ξένοι συγγραφείς, επιστήμονες, ερευνητές, φιλόλογοι, επαγγελματίες του εκδοτικού χώρου θα παρουσιάσουν τα βιβλία τους και θα συζητήσουν για τα φλέγοντα θέματα τις κρίσης και τις νέες τάσεις στο χώρο του πολιτισμού.

Η 8η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, τη Helexpo και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών, φιλοδοξεί να αποτελέσει το κορυφαίο γεγονός με εμπορικό και πολιτιστικό χαρακτήρα τόσο για το βιβλιόφιλο κοινό όσο και τους εκδότες.

18 ξένοι συγγραφείς θα ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη, από τους οποίους οι 9 από χώρες της Μέσης Ανατολής.

Ανάμεσά τους  οι «διεθνείς» Ταρίκ Αλι, Νταβίντ Γκρόσμαν κ αι Γκαμάλ Γιτάνι.

Επίσης

  • Από την Αγγλία, ο Richard Stoneman θα παρουσιάσει το βιβλίο του «Αλέξανδρος ο Μέγας» που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Τόπος.
  • Από την Ελβετία, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Nickolas Verdan θα παρουσιάσει το βιβλίο του «Le rendez-vous de Thessalonique» (Ραντεβού στη Θεσσαλονίκη) (εκδόσεις Χαραμάδα).
  • Από την Ιταλία, οι συγγραφείς Paolo Maranca και Raffaella Narni θα παρουσιάσουν «Τα μυστήρια του Χρόνου» (Ellenico) (σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γνωστός φιλέλληνας εκδότης Nicola Crocetti θα παρουσιάσει μαζί με τον φιλόλογο-διδάσκοντα του ΑΠΘ Δημήτρη Κόκορη την έκδοση «Poeti greci del Novecento» (Έλληνες ποιητές του Εικοστού) (σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο).

  • Από τη Σερβία, ο Bajac Vladislav θα μιλήσει για το βιβλίο του «Χαμάμ Βαλκάνια» μαζί με τον συγγραφέα και πρόεδρο Δ.Σ. του ΕΚΕΒΙ Τάκη Θεοδωρόπουλο και τη συγγραφέα Έλενα Χουζούρη (εκδόσεις Κέδρος).

Από ελληνικής πλευράς πάνω από 110 συγγραφείς θα δώσουν το παρόν.  Ανάμεσά τους οι : Κώστας Ακρίβος, Θεόδωρος Γρηγοριάδης, Μάρω Δούκα, Ισίδωρος Ζουργός, Τάκης Θεοδωρόπουλος, Γιάννης Μακριδάκης, Πέτρος Μάρκαρης, Αμάντα Μιχαλοπούλου, Λένα Μαντά, Σοφία Νικολαΐδου, Γιάννης Ξανθούλης, Βασίλης Τσιαμπούσης, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Αλέξης Σταμάτης, Άρης Σφακιανάκης, Πέτρος Τατσόπουλος, Έλενα Χουζούρη, Χρήστος Χωμενίδης, και στην Παιδική και Εφηβική Γωνιά: Λήδα Βαρβαρούση, Αγγελική Βαρελλά, Νίκος Δαββέτας, Άρης Δημοκίδης, Σοφία Ζαραμπούκα, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Φίλιππος Μανδηλαράς Δημήτρης Μπασλάμ,Μαρίζα Ντεκάστρο, Μαρία Ρουσοχατζάκη, Λότη ΠέτροβιτςΑνδρουτσοπούλου, Έρη Ρίτσου, Λίτσα Ψαραύτη και Ευγένιος Τριβιζάς.

«Βιβλίο και Εκπαίδευση»

Συνέδριο και Θεματική Έκθεση

Συνέδριο: «Βιβλίο και Εκπαίδευση. Τι πρέπει να αλλάξει;»

Γάλλοι, Ιταλοί, Νορβηγοί, Φινλανδοί και Έλληνες επιστήμονες μιλούν για το σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα και τη σχέση του με το βιβλίο. Ποια είναι η εμπειρία από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Ποιες αλλαγές στη σχέση με το βιβλίο έχει φέρει το διαδίκτυο; Ποιες οι νέες δυνατότητες που δημιουργούνται; Πώς θα ενεργοποιηθεί η αγάπη για ανάγνωση στις μικρότερες ηλικίες; Πάνω από 30 ειδικοί θα συζητήσουν για τα σημαντικά αυτά θέματα.

Έκθεση εκπαιδευτικών βιβλίων (Περίπτερο 13)

500 περίπου τίτλοι καθώς και δύο εικαστικές εκθέσεις που ανατρέχουν στο παρελθόν και «διηγούνται» την ιστορία του ελληνικού σχολείου. Έκθεση παλαιών αναγνωστικών του 19ου και 20ού αιώνα  από τη συλλογή του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών – Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη .Έκθεση φωτογραφίας του Μουσείου Μπενάκη. Ελληνικά σχολεία σε παλαιότερες δεκαετίες με τον φακό της Βούλας Παπαϊωάννου και του Δημήτρη Χαρισιάδη.  Στο περίπτερο της Θεματικής Έκθεσης θα λειτουργήσει και η Γωνιά Εκπαιδευτικών και Γονέων, όπου θα πραγματοποιηθεί ένα παράλληλο και πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων οργανωμένων από τους εκδότες.

Παιδική και Εφηβική γωνιά

Στην Παιδική Γωνιά, οι μικροί βιβλιόφιλοι θα έχουν επίσης την ευκαιρία να γνωρίσουν και να περιηγηθούν στις ηλεκτρονικές σελίδες του Μικρού Αναγνώστη www.mikrosanagnostis.gr

Θα βρουν ακόμη: α. Τον τοίχο των εικονογράφων με έργα εικονογράφων που συνεργάστηκαν με τα παιδιά στη διάρκεια της 4ης Έκθεσης Παιδικού & Εφηβικού Βιβλίου β. Το Περίπτερο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (με διανομή της αφίσας του ΙΒΒΥ για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου και προβολή των Χρήστου Μπουλώτη -‘Εφης Λαδά για την υποψηφιότητα στο φετινό Διεθνές Βραβείο Άντερσεν), γ. Την έκθεση εικονογράφησης «Μίλα, μη φοβάσαι» της συγγραφέα-εικονογράφου Riita Otittinen, σε συνεργασία με την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου. Και θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό για παιδιά 6-12 ετών «Αν ήμουν εικονογράφος…», όπου οι πιο πρωτότυπες ιδέες θα βραβευθούν και θα δημοσιευτούν στην ιστοσελίδα του ΕΚΕΒΙ.

Χιλιάδες μαθητές από 30 σχολεία της Θεσσαλονίκης και των όμορων νομών  θα παραβρεθούν στην παραδοσιακή Παιδική Γωνιά αλλά και στην Εφηβική Γωνιά όπου θα πραγματοποιηθούν πάνω από 70 εκδηλώσεις.

Παράλληλες δράσεις στη διάρκεια του τετραημέρου

Περίπτερο «Οδυσσέας Ελύτης» [με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του]
Το ειδικό αφιέρωμα για τον ποιητή περιλαμβάνει περίπτερο με μεγάλη έκθεση με εργοβιογραφικά στοιχεία, φωτογραφικό και αρχειακό υλικό για τη ζωή και το έργο του.

Η Γωνιά των Νέων Τεχνολογιών
Θα παρουσιαστούν οι τελευταίες συσκευές ηλεκτρονικής ανάγνωσης e- book, που προκάλεσαν έντονα το ενδιαφέρον του κοινού στην περσινή πρώτη τους εμφάνιση.
Ακόμη, σε όλη τη διάρκεια της Έκθεσης στο stand της εταιρείας ITisART οι μικροί μας φίλοι και όχι μόνο θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν πώς μπορούν να γίνουν δημιουργοί των δικών τους ψηφιακών κόμικς αξιοποιώντας τις διαδραστικές τεχνολογίες, τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους.
Η Myebooks οργανώνει στρογγυλό τραπέζι με θέμα: «DRM Protection : The safe way for ebooks project» και ομιλητές τους: Michael Dudley, διευθυντής πωλήσεων ADOBE Corporation, Paul Balogh, τεχνικός διευθυντής Humanitas Books, Nίκος Πασχαλάκης, ψηφιακό βιβλιοπωλείο myebooks, Χάρης Ψυχογιός, εκδόσεις Ψυχογιός
Θα οργανωθούν επίσης μια συζήτηση στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου «Βιβλίο, Εκπαίδευση και Ψηφιοποίηση» καθώς και, όπως έχει ήδη αναφερθεί, και μια στη συζήτηση για τα περιοδικά στο νέο ψηφιακό περιβάλλον.

Η Γωνιά των Περιοδικών
Τα περιοδικά λόγου και στοχασμού, έντυπα και ηλεκτρονικά, βρίσκουν τη θέση τους μέσα στην Έκθεση. Παρουσιάζοντα τα τελευταία τεύχη των έντυπων σε καλαίσθητες προθήκες ενώ για τα ηλεκτρονικά έχει προβλεφθεί μια οθόνη με σύνδεση στο Διαδίκτυο, ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να περιηγηθούν στις σελίδες τους. Παλαιότερα τεύχη των περιοδικών θα προσφέρονται δωρεάν στη διάρκεια του τετραημέρου. Θα οργανωθεί επίσης μια συζήτηση για τα περιοδικά και το νέο ψηφιακό περιβάλλον.

info@bookbar.gr

Σχετικά links

www.ekebi.gr

http://www.ekebi.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=RESOURCE&cresrc=8469&cnode=351

http://www.ekebi.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=RESOURCE&cresrc=8335&cnode=351