Αφιέρωμα στo Σύγχρονο Φωτορεπορτάζ

0
719

Yuri Kozyrev: 26 Oκτωβρίου – 15 Νοεμβρίου 2011

Το μεγαλύτερο διεθνές φεστιβάλ φωτορεπορτάζ στην Αθήνα

Ο χώρος τέχνης Μ55 Projects, το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας

στα πλαίσια του Athens Photo Festival 2011  παρουσιάζουν ένα αφιέρωμα στο σύγχρονο φωτορεπορτάζ με τίτλο “Perpignan-Visa pour l’Image, το μεγαλύτερο διεθνές φεστιβάλ φωτορεπορτάζ για δεύτερη φορά στην Αθήνα”, με έκθεση φωτογραφίας του  Yuri Kozirev φετινού νικητή του Βραβείου Visa d’or News et Magazine, (NOOR pour Time).

 Το φεστιβάλ « Visa pour l’ Image » διεξάγεται στο Perpignan της Νότιας Γαλλίας εδώ και 21 χρόνια από τον ίδιο διοργανωτή και Καλλιτεχνικό Διευθυντή, κύριο Jean-François Leroy. Έχει εκθεσιακό και εμπορικό χαρακτήρα: περιλαμβάνει προβολές φωτογραφιών και εκθέσεις καθώς και συναντήσεις επαγγελματιών των ΜΜΕ από όλον τον κόσμο (δημοσιογράφοι, αρχισυντάκτες, photo editors, πρακτορεία φωτογραφίας  και φωτογράφοι).

 Όταν το κύμα διαμαρτυρίας ξεκινά να εξαπλώνεται στον αραβικό κόσμο, ο Yuri Kozyrev ταξίδεψε στην Αίγυπτο, στο Μπαχρέιν και τη Λιβύη.

Η επανάσταση του γιασεμιού, η αραβική άνοιξη, η επανάσταση του Facebook – μερικοί όροι που χαρακτηρίζουν τον άνεμο της ερήμου που πνέει δυνατά στο Μαγκρέμπ και τη Μέση Ανατολή.

 Πολλά ρεπορτάζ για τον άνεμο αυτό της αλλαγής τονίζουν τα κοινά στοιχεία της περιοχής: τη νεαρή ηλικία των επαναστατών, την έξυπνη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και την επιλογή (των περισσότερων) της ειρηνικής διαδήλωσης ως πολιτικού εργαλείου.

 «Διασχίζοντας την περιοχή το περασμένο φθινόπωρο, φωτογραφίζοντας στη Λιβύη, περνώντας από την Αίγυπτο και φθάνοντας μέχρι το Μπαχρέιν, παρατήρησα τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των στασιαστών της Βεγγάζης και των διαδηλωτών του Μπαχρέιν. Οι δύο ομάδες μάχονται ενάντια στην τυραννία άλλα η προσέγγιση και οι προσδοκίες τους διαφέρουν. 

Συμπέρανα ότι η κάθε επανάσταση πρέπει να ερευνάται μέσα στο δικό της πλαίσιο, καθώς η κάθε μία από αυτές έχει και πολύ διαφορετικό αντίκτυπο. Τα γεγονότα της κάθε επανάστασης διεξάγονται ξεχωριστά, η κάθε μία έχει τους δικούς της ήρωες, τις δικές της κρίσεις και χρίζει συνεπώς διαφορετικού τρόπου εξιστόρησης.

Τελικά, ίσως υπάρχουν περισσότερες διαφορές παρά κοινά σημεία μεταξύ αυτών των επαναστάσεων.

Αφιερώνω την έκθεση αυτή στη μνήμη του Tim και του Chris.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους: Kira Pollack και Patrick Witty / Time, Sonia Jeunet/ NOOR, Claudio Palmisano / 10B, και σε όλη την ομάδα του NOOR».  Yuri Kozyrev

 Η έκθεση πραγματοποιείται από κοινού από το CCCB, Centre de Cultura Contemporánia de Barcelona και το ίδρυμα Photographic Social Vision.

 Το αφιέρωμα περιλαμβάνει:

 Στις 26/10  ως 15/11/2011

-Έκθεση Φωτογραφίας στη M55projects  από το φετινό Φεστιβάλ Visa Pour l’Image 2011, “Οι δρόμοι της επανάστασης” του   Yuri Kozyrev, φετινού νικητή του βραβείου Visa d’or News et Magazine, (NOOR pour Time),

Παρουσίαση του multimedia “Up rising Cairo 2011”

-Παρουσίαση του Βιβλίου “Revolution”

 Εγκαίνια της έκθεσης ,  στις 26/10 , 20.00μμ

 Στις 27/10 , 19.00μμ

Διάλεξη : « Web-ντοκιμαντέρ, μία νέα ευκαιρία για φωτογράφηση;» στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, με τους Jean-François LEROY, διευθυντή του Visa pour l’Image, Samuel Bollendord, φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Vu και web-ντοκιμαντερίστα και Camille Pillias, δημοσιογράφο, web-ντοκιμαντερίστα, εικονογράφο, συν-ιδρύτρια της γκαλερί La petite poule noire.

 Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Είσοδος ελεύθερη – Ταυτόχρονη μετάφραση

 

Περισσότερες πληροφορίες : www.m55projects.gr , www.ifa.gr, www.visapourlimage.com

 

 INFO

 Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών

Σίνα 31

10680 Αθήνα

210 3398600

 

M55

Mαυρομιχάλη 55

10680, Εξάρχεια Αθήνα

210.3624856