Βρετανικός πόλεμος βραβείων: Έρχεται το … αντι – Booker Prize!

0
696

Το νέο Literature Prize vs. Booker Prize

Το Βραβείο Booker αποκτά αντίπαλο δέος! Λίγες μέρες πριν την απονομή

του δημοφιλούς λογοτεχνικού Βραβείου Booker  ένα νέο λογοτεχνικό βραβείο θεσπίζεται και έρχεται να το αμφισβητήσει! Ανάμεσα στους υποστηρικτές του και «αμφισβητίες» του καταξιωμένου μέχρι σήμερα Βραβείου Booker, μια ομάδα από διαπρεπείς Βρετανούς  συγγραφείς με δυνατές υπογραφές, όπως οι John Banville, Pat Barker, Mark Haddon, Jackie Kay, Nicole Krauss, Claire Messud  και David Mitchell.  

          Της Ελπίδας Πασαμιχάλη

Το νέο Βραβείο ονομάζεται Literature Prize και ο λόγος δημιουργίας του σύμφωνα με τους διοργανωτές είναι πως το Βραβείο Booker πλέον «δίνει προτεραιότητα στη σημασία της «αναγνωσιμότητας» εις βάρος της καλλιτεχνικής αξίας».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των Βραβείων Man Booker  χαρακτήρισε τη δήλωση αυτή … «βλακώδη»!

Το φετινό Βραβείο Booker ανακοινώνεται επίσημα την ερχόμενη Τρίτη 18 Οκτωβρίου και ο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο £ 50.000 για τον νικητή.

«Δεν σκοπεύουμε να προσβάλλουμε το Βραβείο Booker  ούτε κάποιο από τα βιβλία της φετινής shortlist» διευκρίνισε  ο λογοτεχνικός εκπρόσωπος του νέου Literature Prize, Andrew Kidd, με δηλώσεις του στο BBC.

«Το Βραβείο Booker  έχει καταστήσει σαφείς τις θέσεις του για τον τρόπο επιλογής και αυτό είναι πολύ σπουδαίο. Όμως πιστεύουμε ότι υπάρχει χώρος και για τους δύο και ευελπιστούμε σε μια ευτυχή συνύπαρξη»

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η Επιτροπή και η χρηματοδότηση για το βραβείο του επόμενου έτους.

Το Literature Prize θα περιλαμβάνει στις υποψηφιότητες οποιοδήποτε μυθιστόρημα έχει γραφτεί στην αγγλική γλώσσα και έχει εκδοθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αντιθέτως το Booker Prize δεχόταν υποψηφιότητες μόνο από τη βρετανική Κοινοπολιτεία και την Ιρλανδία.

«Το νέο βραβείο θέλει να προσφέρει στους αναγνώστες μια επιλογή από μυθιστορήματα, που σύμφωνα με την οπτική γωνία των άλλων κριτών  είχαν «αμφίβολη» ποιότητα και φιλοδοξία» δήλωσε, αφήνοντας εμφανείς αιχμές, ο εκπρόσωπος του Literature Prize.

Πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ βραβείων

«Για πολλά χρόνια οι επιλογές του Βραβείου Booker ικανοποιούσαν αυτές τις προδιαγραφές. Όμως όπως έχει προκύψει από τις πολυπληθείς δηλώσεις του εκπροσώπου του Booker και από τη σύνθεση της φετινής κριτικής επιτροπής, προτεραιότητα πλέον έχει δοθεί στην «αναγνωσιμότητα» εις βάρος της καλλιτεχνικής αξίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Literature Prize.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των Booker Ion Trewin απέρριψε την άποψη χαρακτηρίζοντάς της «βλακώδη»! και είπε: «Το έχω διευκρινίσει και στο παρελθόν, λέγοντας πως η λογοτεχνική υπεροχή και η αναγνωσιμότητα πρέπει να συμβαδίζουν».

Από την πλευρά του πάντως ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Man Booker Prize, Jonathan Taylor, έδειξε μεγαλύτερη διπλωματία δηλώνοντας: «Από το 1969 το βραβείο έχει ενθαρρύνει την ανάγνωσης λογοτεχνίας υψηλού επιπέδου και αυτός παραμένει ο στόχος του και σήμερα. Καλωσορίζουμε οποιοδήποτε αξιόπιστο βραβείο το οποίο θα στηρίξει την ποιοτική λογοτεχνία».

Αιτία για όλη αυτή την αντιπαράθεση και αμφισβήτηση, φέρεται η φετινή shortlist των Βραβείων Booker για την οποία ακούστηκαν πολλές αρνητικές κριτικές. Μεγάλη δυσαρέσκεια προκάλεσε η απουσία εξαιρετικών βιβλίων όπως το “The Stranger’s Child” του Alan Hollinghurst και το “At Last” του  Edward St Aubyn

Οι «μοιραίες»  δηλώσεις στον Guardian

Την περασμένη βδομάδα μάλιστα και ενώ η επίσημη απονομή του Βραβείου Booker 2011 βρίσκεται προ των πυλών, η πρόεδρος της φετινής Κριτικής Επιτροπής Stella Rimington, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων με δηλώσεις της στον Guardian λέγοντας: «Είναι αξιολύπητο το γεγονός ότι οι αποκαλούμενοι κριτικοί λογοτεχνίας, παρενοχλούν τους κριτές μου και εμένα προσωπικά. Ζουν σε έναν απομονωμένο κόσμο και δεν μπορούν να ανεχτούν ότι θα υπάρξουν εισβολείς στην αυτοκρατορία τους»!Είναι προφανές πως τέτοιες δηλώσεις δεν θα έμεναν αναπάντητες.  Εδώ είναι που λένε «Δεν ήξερες… Δεν ρώταγες;»….

info@bookbar.gr

 

Σχετικά Θέματα

BOOKER PRIZE 2011: Ανακοινώθηκε η Shortlist / Μικρός Κατάλογος με … μεγάλες εκπλήξεις

ΒΡΑΒΕΙΟ BOOKER 2011: Ανακοινώθηκε η longlist  / “Συνήθεις ύποπτοι” αλλά και πρωτοεμφανιζόμενοι στη φετινή  longlist