Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2011

0
1346

Το Μεγάλο Βραβείο των Γραμμάτων στον Ντίνο Χριστιανόπουλο

 Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος, μια από τις πιο ισχυρές αντικομφορμιστικές φωνές

της μεταπολεμικής ποιητικής δημιουργίας, τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο των Γραμμάτων για το σύνολο του έργου του.

Τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2011 που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου από το Υπουργείο Πολιτισμού κ’ Τουρισμού απένειμαν την κορυφαία αυτή διάκριση στον ποιητή, πεζογράφο, φιλόλογο και κριτικό από την Θεσσαλονίκη «αναγνωρίζοντας την 60ετή πολυσχιδή προσφορά του τόσο στην πνευματική ζωή της Θεσσαλονίκης (της οποίας, με την πάροδο του χρόνου, κατέστη εμβληματική μορφή) αλλά και γενικότερα στα ελληνικά γράμματα».

Όπως αναγράφεται στο σκεπτικό, με εισηγητές τους Νίκο Δαββέτα και  Δημήτρη Καργιώτη : «Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος χάραξε νέες προοπτικές για τους συγχρόνους του, επηρέασε τις νεότερες λογοτεχνικές γενιές και συνέβαλε τα μέγιστα στη διαμόρφωση της μεταπολεμικής  αισθητικής μας».

Το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος απονεμήθηκε ομόφωνα στον Θωμά Κοροβίνη για το έργο του με τίτλο «Ο γύρος του θανάτου», εκδόσεις Άγρα, που καταπιάνεται με την πολύκροτη υπόθεση Παγκρατίδη, του δήθεν «Δράκου του Σέιχ Σου». Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της Επιτροπής, εισηγήτρια του οποίου είναι η Τίνα Μανδηλαρά, ο συγγραφέας «μας χαρίζει ένα περίτεχνο μυθιστόρημα κατευθείαν βγαλμένο από τα νεορεαλιστικά πλάνα της μετεμφυλιακής Ελλάδας και τις κοινωνικοπολιτικές της μεταλλάξεις» .  Επίσης προσθέτει μεταξύ άλλων πως «Ο πολυφωνικός τρόπος της αφήγησης εύλογα φέρνει στο μυαλό αντίστοιχα περίτεχνα έργα, όπως το Herculine Barbin του Μισέλ Φουκό όπου, μέσα από τους διάφορους αυτόπτες μάρτυρες του θανάτου ενός ερμαφρόδιτου, προκύπτουν θέματα ταυτότητας, προκαταλήψεων και κοινωνικών εντάσεων».

Ανάμεσα στα «αξιομνημόνευτα μυθιστορήματα» σύμφωνα με το σκεπτικό της Επιτροπής υπήρξαν «Τα Σακιά» της Ιωάννας Καρυστιάνη Εκδόσεις Καστανιώτη) και «Το δίκιο είναι ζόρικο πολύ» της Μάρως Δούκα, Εκδόσεις Πατάκη.

Το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα που απονέμεται φέτος  για πρώτη φορά, δόθηκε  ομόφωνα εξ ημισείας στον Mιχάλη Γεννάρη για το έργο του με τίτλο «Πρίγκιπες και δολοφόνοι», εκδόσεις Ίνδικτος και στον Θοδωρή Ρακόπουλο για το έργο του με τίτλο «Φαγιούμ», εκδόσεις Μανδραγόρας.

Αντίθετα το «Ειδικό Βραβείο σε Λογοτέχνη, του οποίου το Βιβλίο Προάγει Σημαντικά το Διάλογο Πάνω σε Ευαίσθητα Κοινωνικά Ζητήματα» δεν απονεμήθηκε, υιοθετώντας το σκεπτικό του συγγραφέα-μέλους της Ανδρέα Μήτσου. Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό «Η Επιτροπή θεωρεί πως όποιο βιβλίο αισθητοποιεί μια πραγματικότητα προάγει νομοτελειακά και τον διάλογο. Ο εμπρόθετος προβληματισμός πάνω σε «ευαίσθητα» κοινωνικά ζητήματα εκφεύγει της λογοτεχνικής λειτουργίας και παραπέμπει σε κοινωνιολογικές θεωρήσεις».

Υπενθυμίζουμε πως είναι η πρώτη φορά που δίνεται στη δημοσιότητα το σκεπτικό βράβευσης της αρμόδιας Επιτροπής για κάθε κατηγορία, όπως επιτάσσει η νέα νομοθεσία που διέπει τον θεσμό των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας (ν. 3905/2010.

Τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2011 έχουν ως εξής

ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Ντίνο Χριστιανόπουλο για το σύνολο του έργου του.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ

Απονέμεται ομόφωνα στον Θωμά Κοροβίνη για το έργο του με τίτλο «Ο γύρος του θανάτου», εκδόσεις Άγρα.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ – ΝΟΥΒΕΛΑΣ

Απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Χρήστο Οικονόμου για το έργο του με τίτλο «Κάτι θα γίνει, θα δεις», εκδόσεις Πόλις.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΟΙΗΣΗΣ

Απονέμεται ομόφωνα στον Γιώργο Μαρκόπουλο  για το έργο του με τίτλο «Κρυφός κυνηγός», εκδόσεις Κέδρος.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΟΚΙΜΙΟΥ – ΚΡΙΤΙΚΗΣ

Απονέμεται ομόφωνα εξ ημισείας στην Γεωργία Γκότση για το έργο της με τίτλο  «Η διεθνοποίησις της φαντασίας – : Σχέσεις της ελληνικής με τις ξένες λογοτεχνίες τον 19ο αιώνα», εκδόσεις Gutenberg και στην Βενετία Αποστολίδου για το έργο της με τίτλο «Τραύμα και μνήμη – : Η πεζογραφία των πολιτικών προσφύγων» εκδόσεις Πόλις.

 ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΑΡΤΥΡΙΑΣ – ΒΙΟΓΡΑΦΙΑΣ – ΧΡΟΝΙΚΟΥ – ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

Το Βραβείο Χρονικού – Μαρτυρίας απονέμεται κατά πλειοψηφία στον  Γιώργο Χ. Θεοχάρη για το έργο του με τίτλο «Δίστομο – : 10 Ιουνίου 1944 – Το ολοκαύτωμα», εκδόσεις Σύγχρονη Έκφραση.

 ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Απονέμεται ομόφωνα εξ ημισείας στον Mιχάλη Γεννάρη για το έργο του με τίτλο «Πρίγκιπες και δολοφόνοι», εκδόσεις Ίνδικτος και στον Θοδωρή Ρακόπουλο για το έργο του με τίτλο «Φαγιούμ», εκδόσεις Μανδραγόρας.

 ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕ ΛΟΓΟΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΡΟΑΓΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΠΑΝΩ ΣΕ ΕΥΑΙΣΘΗΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

Δεν απονέμεται.

 

 Η Επιτροπή των Κρατικών Βραβείων απαρτίζεται από τους κκ.: Νίκο Δαββέτα, Συγγραφέα και Κριτικό Λογοτεχνίας (Πρόεδρος) Λίζυ Τσιριμώκου, Καθηγήτρια Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκη (Αντιπρόεδρος) Χρίστο Αστερίου, Συγγραφέα, Δημήτρη Καργιώτη, Επίκουρο Καθηγητή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τίνα Μανδηλαρά, Κριτικό Λογοτεχνίας, Δημήτρη Μίγγα, Συγγραφέα, Ανδρέα Μήτσου, Συγγραφέα, Λίνα Πανταλέων, Κριτικό Λογοτεχνίας.

info@bookbar.gr

 

Σχετικά Θέματα

Βραχείες Λίστες Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας κ΄ Λογοτεχνικής Μετάφρασης

http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=49132  

Αλλαγές στα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία

Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2010