«Οι χειρότερες προβλέψεις της Ιστορίας», Eric Chaline

0
2164

 Παταγώδεις προφητικές …γκάφες

ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ!

 Θα μπορούσατε ποτέ να φανταστείτε ότι

ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο θεμελιωτής της Θεωρίας της Σχετικότητας, ο ιδιοφυής  ο επιστήμονας που ανακάλυψε την ισοδυναμία της μάζας με την ενέργεια στην περίφημη εξίσωση Ε=mc2  , είχε διατυπώσει δημοσίως την άποψη ότι «Η ατομική ενέργεια και τα πυρηνικά όπλα ποτέ δεν θα αποτελέσουν πρακτικές προτάσεις»; Και όμως έχει συμβεί! Το 1932, όταν ο άνθρωπος κατάφερε για πρώτη φορά να διασπάσει το άτομο, ο πατέρας  της θεωρίας της σχετικότητας δήλωσε με σιγουριά: «Δεν έχουμε την παραμικρή ένδειξη ότι θα μπορέσουμε κάποτε να παραγάγουμε πυρηνική ενέργεια».

Της Ελπίδας Πασαμιχάλη

Η ατυχής αυτή πρόβλεψη, την οποία και ο ίδιος ο Αϊνστάιν είδε να διαψεύδεται δραματικά  ενόσω ζούσε, όταν έπεσαν οι ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι, περιλαμβάνεται, μαζί με πολλές άλλες, εξίσου ατυχείς προβλέψεις,  στο βιβλίο με τίτλο «Οι χειρότερες προβλέψεις της Ιστορίας, και οι άνθρωποι που τις έκαναν» από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Στο βιβλίο περιλαμβάνονται ούτε μία ούτε δύο, αλλά 50(!) παταγώδεις διαψεύσεις σε βαθυστόχαστες προβλέψεις, στις οποίες προέβησαν επιστήμονες, ειδικοί, φιλόσοφοι, πολιτικοί, αρχηγοί κρατών και βέβαια  …προφήτες, προβλέψεις για τις οποίες η Ιστορία επιφύλασσε την πιο αποστομωτική απόρριψη. Από θέματα φιλοσοφίας και θρησκείας μέχρι θέματα τέχνης, επιστήμης και τεχνολογίας. Εκτιμήσεις που βρέθηκαν στον αντίποδα της διορατικότητας, σε βαθμό, σήμερα πια να ηχούν ως τεράστιες προφητικές …γκάφες! Και το πιο παράδοξο από όλα είναι πως οι προβλέψεις αυτές δεν έγιναν από κάποιους άσχετους ή ανίδεους αλλά από ειδικούς. Αποδεικνύοντας πως η γνώση, η έμπνευση και η διορατικότητα δεν συμβαδίζουν κατ’ ανάγκη…

«Ο προσωπικός υπολογιστής ποτέ

δεν θα έχει εμπορική επιτυχία»

Kenneth Olsen, πρόεδρος της DEC, 1977

Σήμερα που ο ηλεκτρονικός υπολογιστής είναι ο πιο πολύτιμος συνεργάτης μας, θεωρούμε αδιανόητο ότι στα τέλη της δεκαετίας του ‘70 και ενώ η ψηφιακή επανάσταση βρισκόταν ήδη προ των πυλών υπήρχαν άνθρωποι που δεν καταλάβαιναν τη χρησιμότητά τους. Και όμως, όχι μόνο υπήρχαν, αλλά ένας από αυτούς ήταν ο Κένεθ Όλσεν, πρόεδρος της Digital Equipment Corporation (DEC) , ισοδύναμη της IBM τα χρόνια εκείνα,  ο οποίος αναρωτιόταν: «Για ποιο λόγο μπορεί να θέλει κάποιος έναν προσωπικό υπολογιστή στο σπίτι του;» και τελικά κατέληξε στην εξής απίστευτη πρόβλεψη: «Ο προσωπικός υπολογιστής ποτέ δεν θα έχει εμπορική επιτυχία»!….  Να θεωρήσουμε άσχετο με εκείνη τη …θανατηφόρο πρόβλεψη το γεγονός ότι ενώ η IBM ζει και …βασιλεύει μέχρι σήμερα, τα ίχνη της DEC χάνονται στα τέλη της δεκαετίας του ’90;

«Το τηλέφωνο είναι εκπληκτική εφεύρεση,

αλλά ποιος θα το χρησιμοποιήσει;»

Ράδεφορντ Μπ. Χέις, Πρόεδρος των ΗΠΑ, 1876

Ανάλογες προγνωστικές γκάφες έγιναν και για τις άλλες μεγάλες τεχνολογικές ανακαλύψεις. ‘Όταν ο Γκράχαμ Μπελ παρουσίασε το πρώτο τηλέφωνο το 1876, ο μετά από ένα χρόνο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ράδεφορντ Μπ. Χέις είχε κάνει την εξής …διορατική ερώτηση: «Είναι εκπληκτική εφεύρεση, αλλά ποιος θα τη χρησιμοποιήσει;» Την ίδια εποχή άλλωστε οι Βρετανοί σχολίαζαν με απόλυτη σοβαρότητα και το γνωστό φλέγμα: «Οι Αμερικανοί μπορεί να χρειάζονται το τηλέφωνο, αλλά εμείς όχι. Έχουμε αρκετούς αγγελιοφόρους».  Ανάλογη αμφισβήτηση βέβαια γνώρισε και ο ηλεκτρικός λαμπτήρας όταν παρουσιάστηκε το 1876 και ο Χένρι Μόρτον, πρόεδρος του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Στίβενς προέβλεψε πως «Ο λαμπτήρας του Έντισον θα αποδειχτεί φιάσκο».

«Το ραδιόφωνο δεν θα έχει

καμία πρακτική εφαρμογή» 

Γουίλιαμ Τόμσον,  1897

Την …σκανδαλώδη πρόβλεψη ότι «Το ραδιόφωνο δεν θα έχει καμία πρακτική εφαρμογή» έκανε το 1897 ο Γουίλιαμ Τόμσον, 1ος βαρόνος Κέλβιν, διακεκριμένος στην εποχή του Σκωτσέζος μαθηματικός, φυσικός και μηχανικός, οποίος δεν περιόρισε τις προβλέψεις του έστω στο ραδιόφωνο αλλά άφησε πίσω του και άλλα προγνωστικά «διαμάντια» λέγοντας πως «Οι ακτίνες Χ είναι μια απάτη και τα αεροσκάφη που είναι βαρύτερα από τον αέρα δεν θα μπορέσουν ποτέ να πετάξουν»!…

Υπερβαίνοντας τα όρια της εποχής τους και μερικές φορές και τα όρια της φαντασίας, οι μεγάλες τεχνολογικές ανακαλύψεις συνάντησαν προκαταλήψεις και παγιωμένες πεποιθήσεις που σήμερα φαίνονται γραφικές. Όταν παρουσιάστηκε ο σιδηρόδρομος και τα πρώτα επιβατικά τρένα ο διάσημος στην εποχή του Ιρλανδός μαθηματικός και αστρονόμος Διονύσιος Λάντλερ (1793 -1859) δήλωσε πως «Αν η ταχύτητα ενός τρένου φτάσει τα 190 Km/ h οι επιβάτες δεν θα μπορούν να αναπνεύσουν και θα πεθάνουν από ασφυξία».  Καταλαβαίνετε τι θα πάθαινε ο Λάντλερ αν γνώριζε τις σημερινές ταχύτητες των τρένων και βέβαια των αεροπλάνων.

«Η τηλεόραση δεν θα επιβιώσει»,

Ντάριλ Φ. Ζανούκ, 1946

Μεταγενέστερη εφεύρεση η τηλεόραση, αλλά η ανθρώπινη διορατικότητα δεν δείχνει βελτιωμένη. Έτσι ο ιδιοκτήτης του χολιγουντιανού στούντιο Ντάριλ Φ. Ζανούκ, όταν είδε κάποιες τηλεοπτικές εκπομπές το 1946 σε μια μικρή, ασπρόμαυρη  και θολή οθόνη, έβγαλε το εξής …βαθυστόχαστο συμπέρασμα: «Η τηλεόραση δεν θα καταφέρει να κρατηθεί σε καμία αγορά για περισσότερους από έξι μήνες. Ο κόσμος γρήγορα θα βαρεθεί να χαζεύει μπροστά σε ένα κουτί από κόντρα –πλακέ κάθε βράδυ».  

Το βιβλίο «Οι χειρότερες προβλέψεις της Ιστορίας» μιλά και για διάσημες θρησκευτικές προφητείες που δεν έχουν επαληθευτεί. Από την «πρώτη» Δευτέρα Παρουσία, μέχρι τις προφητείες του Νοστράδαμου αλλά και για φιλοσοφικές εσχατολογίες, όπως η περίφημη πρόβλεψη του Καρλ Μαρξ για την «κατάρρευση του καπιταλισμού και τον θρίαμβο του κομμουνισμού» που, μετά την κατάρρευση των καθεστώτων του υπαρκτού σοσιαλισμού δείχνει να επαληθεύεται …αντιστρόφως.  

elpimari@bookbar.gr

 

INFO

«Οι χειρότερες προβλέψεις της Ιστορίας, και οι άνθρωποι που τις έκαναν»

Eric Chaline

Μετάφραση: Μιχάλης Μικέδης

Σελ. 256, Τιμή € 22,00

Εκδόσεις Κλειδάριθμος

 

 

 

ΠΩΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΑ ΑΝΤΙΤΥΠΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

«Οι χειρότερες προβλέψεις της Ιστορίας», Eric Chaline, Εκδόσεις Κλειδάριθμος

  • Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και πατήστε  «Αποστολή»
  • Ο Διαγωνισμός ισχύει μέχρι 14 Μαρτίου 2012
  • Αν είστε κάτοικος εκτός Αθηνών, γράψτε και την ταχυδρομική σας διεύθυνση για να σας σταλεί.

 

[gravityform id=”4″ name=”Φόρμα Συμμετοχής” ajax=”true”]

 

  • Μετά τη λήξη του διαγωνισμού τα ονόματα των νικητών θα αναρτηθούν στο
  • Book Bar.
  • Οι τυχεροί θα παραλάβουν το αντίτυπο τους από το Βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Κλειδάριθμος, στη Στοά του Βιβλίου, Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, μετά τη λήξη του διαγωνισμού.
  1. Τρεις τυχεροί θα πάρουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου

Καλή τύχη!!!!

  • Δεν μπορεί να γίνει αποστολή στο εξωτερικό.