Ο ΟΣΔΕΛ ενισχύει τις Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες

0
830

300.000 ευρώ στις Βιβλιοθήκες  για αγορά νέων τίτλων βιβλίων

 Στην καρδιά της οικονομικής κρίσης που βρισκόμαστε, η οποία έχει πλήξει καίρια την αγορά του βιβλίου,

οι Δημόσιες και Δημοτικές βιβλιοθήκες θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε κυψέλες πολιτισμού και γνώσης προσελκύοντας στους χώρους τους ανήσυχους και νέους αναγνώστες. Δυστυχώς όμως η πραγματικότητα παρουσιάζει μια εικόνα εντελώς διαφορετική. Ένα μεγάλο μέρος των βιβλιοθηκών έχει οδηγηθεί σε μαρασμό λόγω έλλειψης πόρων, αρκετές από αυτές δυστυχώς έχουν κλείσει, πραγματικό πλήγμα ειδικά για τις ακριτικές περιοχές και κάποιες άλλες φυτοζωούν ή επιβιώνουν χάρη στον προσωπικό «ηρωισμό» κάποιων ανθρώπων….

Διαπιστώνοντας τον αναβαθμισμένο κοινωνικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό ρόλο των βιβλιοθηκών στη εποχή της κρίσης  ο ΟΣΔΕΛ (Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου) , αλλά και την αδυναμία της πολιτείας να τις στηρίξει, προτείνει ένα πρόγραμμα ενίσχυσης των ενεργών Βιβλιοθηκών που θα τις βοηθήσει να εμπλουτίσουν τις συλλογές τους με νέους τίτλους.  Ένα πρόγραμμα πολύ ελκυστικό.  Στο πλαίσιο αυτής της πρότασης θέτει τις βάσεις για την αναγνώριση του Δικαιώματος Δημόσιου Δανεισμού αλλά και το Δικαίωμα Φωτοτυπικής Αναπαραγωγής , που υπάρχουν στο νόμο από το 1993, αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί.

Συγκεκριμένα η πρόταση του ΟΣΔΕΛ προβλέπει τα εξής:

  1. Υπογραφή σύμβασης διάρκειας τριών ετών μεταξύ του ΟΣΔΕΛ και των ενεργών Δημόσιων και Δημοτικών Βιβλιοθηκών.
  2. Ο ΟΣΔΕΛ θα επιδοτεί κάθε βιβλιοθήκη με ποσό € 3.000 με αποκλειστικό σκοπό την αγορά νέων βιβλίων.
  3. Η βιβλιοθήκη θα πρέπει να αναγνωρίσει το δικαίωμα του Δημόσιου Δανεισμού και θα της χορηγηθεί άδεια από τον ΟΣΔΕΛ με το συμβολικό αντίτιμο των € 100 ετησίως.
  4. Ο ΟΣΔΕΛ αναγνωρίζει το δικαίωμα φωτοτυπικής αναπαραγωγής μέρους του βιβλίου (έως 20%) και χορηγεί άδεια με  την καταβολή ποσοστού 15% επί των εισπράξεων του φωτοτυπικού μηχανήματος (το οποίο δεν επιβαρύνει την βιβλιοθήκη αλλά μετακυλίεται στο κόστος της φωτοτυπίας) ή με την καταβολή ελάχιστου ποσού € 200 ετησίως.
  5. Μια πρώτη συνεννόηση με τον ΟΣΔΕΛ για τη χρήση έργων που προστατεύονται από δικαιώματα.

 

Η πρωτοβουλία αυτή  του ΟΣΔΕΛ, που έχει βάθος χρόνου τριετίας, κινείται στην κατεύθυνση υλοποίησης του Καταστατικού του το οποίο προβλέπει τη δυνατότητα διάθεσης μέρους των εισπράξεων για πολιτιστικούς και κοινωνικούς σκοπούς. Το πρόγραμμα αυτό θα ενισχύσει με ποσό έως 300.000 ευρώ τόσο τις Βιβλιοθήκες, όσο και τους συγγραφείς, μεταφραστές και εκδότες, που έχουν πληγεί καίρια από τη μεγάλη πτώση της αγοράς του βιβλίου.

info@bookbar.gr