Τα SOPA και PIPA αποσύρονται μετά την μεγαλύτερη online διαμαρτυρία

2
1147

7 εκατομμύρια υπογραφές στην online διαμαρτυρία του Google

Οι Anonymous Hackers παρέλυσαν το site του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ

Tα SOPA και PIPA δείχνουν να αποτελούν παρελθόν.
 Δύο μέρες μετά την μεγαλύτερη on line διαμαρτυρία όλων των εποχών,  της Τετάρτης 18 Ιανουαρίου 2012, η συζήτηση για τα δύο νομοσχέδια, που προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων στον χώρο του διαδικτύου, αναβλήθηκε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Της Ελπίδας Πασαμιχάλη

Σε σχέση με το νομοσχέδιο PIPA –Protect Intellectual Property Act,  που ήταν το πιο επείγον και επρόκειτο να ψηφιστεί την Τρίτη, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία των ΗΠΑ, Harry Reid, ανακοίνωσε την αναβολή της ψήφισης του νόμου, μέχρις ότου επιλυθούν οι διαφωνίες που δημιουργήθηκαν .
Σε σχέση με το νομοσχέδιο SOPA  – Stop Online Piracy Act, ο πρόεδρος  της Επιτροπής του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Lamar Smith ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή δεν θα συζητήσει το νόμο μέχρι να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση. ‘Όπως δήλωσε «Άκουσα του κριτικούς και τις ανησυχίες τους σε σχέση με την προτεινόμενη νομοθεσία και τις παίρνω στα σοβαρά. Είναι προφανές πως πρέπει να επανεξετάσουμε την αντιμετώπιση του προβλήματος,  καθώς υπάρχουν ξένοι παραβάτες που κλέβουν και εμπορεύονται τις αμερικανικές εφευρέσεις και τα αμερικανικά προϊόντα».
Μετά από τη συντονισμένη online διαμαρτυρία της Τετάρτης 18 Ιανουαρίου, στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες ιστοσελίδες, μια ομάδα από τους 40 συν-εισηγητές του νομοσχεδίου PIPA απέσυρε την υποστήριξή της σε αυτό.

Πλημμύρα από e-mails και επίθεση από χάκερς

Η πλημμύρα από e-mails και τηλεφωνήματα που, μετά τις on line διαμαρτυρίες, έλαβαν οι βουλευτές, προέτρεψαν αρκετούς από αυτούς να αποσύρουν την στήριξή τους στα νομοσχέδια.
Πάνω από 7.000.000 άνθρωποι υπέγραψαν τη  φόρμα διαμαρτυρίας  που έδωσε on line η Google και στην οποία έλεγε ότι η νέα νομοθεσία θα οδηγήσει σε λογοκρισία στο διαδίκτυο και μοιραία θα επιβαρύνει τις επιχειρήσεις.

Η Motion Pictures Association of America, ένας από τους κομβικούς υποστηρικτές της νομοθεσίας,  δέχτηκε  επίθεση  στην ιστοσελίδα της  το βράδυ της Πέμπτης, από μια ομάδα χάκερς που υπέγραφαν ως Anonymous Hackers.
Η ίδια ομάδα των Anonymous Hackers θεωρείται υπεύθυνη και για την επίθεση που έγινε στις ιστοσελίδες του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης και του FBI (!) , τις οποίες «βομβάρδισαν» με κίνηση, με μια τεχνική που αποκαλείται “denial-of-service” .
Εκτιμάται ότι η επίθεση αυτή έγινε ως απάντηση στην απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης να κλείσει το Megaupload, κορυφαία ιστοσελίδα διανομής αρχείων. Τέσσερα στελέχη του Megaupload συνελήφθησαν στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, μετά από αίτημα των αμερικανικών αρχών.  Επίσης η αστυνομία εισέβαλε στην κατοικία του Γερμανού ιδρυτή της εταιρείας, γνωστού ως Kim Dotcom  ή Kim Schmitz και κατέσχεσε μετρητά, πολυτελή αυτοκίνητα και ένα όπλο. Η ιστοσελίδα που είχε την έδρα της στο Χονγκ Κονγκ , είχε περίπου 150 εκατομμύρια χρήστες και περίπου 50 εκατομμύρια «κλικ» ημερησίως.

Wikipedia: Ο αγώνας συνεχίζεται  

Στο μεταξύ η Wikipedia μετά το 24ωρο blackout  των σελίδων της, που …λαχτάρησε φοιτητές, σπουδαστές, αλλά και δημοσιογράφους,  επανήλθε στην κανονική της λειτουργία.  Σε μήνυμά της με τίτλο “Thank you” ευχαριστεί τους χρήστες για την ανταπόκριση,  ωστόσο επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Τα νομοσχέδια Sopa και Pipa  δεν είναι νεκρά, αλλά καραδοκούν στη σκιά. Το Internet έδωσε την ευκαιρία να λάμψουν η δημιουργικότητα, η γνώση και η καινοτομία και την ίδια στιγμή που η Wikipedia μαύριζε τις σελίδες της, εσείς ενώσατε τις δυνάμεις της για να την προστατεύσετε. Οι διαμαρτυρίες δεν έχουν τελειώσει ακόμη».

Ποιοι στηρίζουν τα SOPA και PIPA

Πίσω από τα SOPA και PIPA, τα  δύο νομοσχέδια εναντίον της πειρατείας στο Ίντερνετ, βρίσκονται κάποιες από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές , τηλεοπτικές και δισκογραφικές εταιρείες καθώς και μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι και επαγγελματικές ενώσεις των ΗΠΑ. Ηγετική μορφή ανάμεσά τους είναι η Motion Picture Association of America (MPAA), η οποία χαρακτήρισε τις αντιδράσεις ως «ανεύθυνο κόλπο δημοσιότητας». Η σύνθεση των αντιπάλων φαίνεται να δικαιώνει όσους μιλούν για μάχη μεταξύ των παλαιών και νέων μέσων, για σύγκρουση μεταξύ Χόλυγουντ και Silicon Valley.
 Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Center for Responsive Politics, οι κινηματογραφικές, τηλεοπτικές, δισκογραφικές εταιρείες και οι σχετικές ενώσεις έχουν δαπανήσει μέσα στο 2011 περί το $ 92 εκατομμύρια,  σε ομάδες ειδικών συμβούλων προστασίας συμφερόντων για  τα θέματα της online  πειρατείας και της προστασίας των πνευματικών τους δικαιωμάτων.
Πέρσι απασχολήθηκαν 596 ειδικοί σύμβουλοι προστασίας συμφερόντων σε αυτές τις εταιρείες και ενώσεις.

Τα SOPA και PIPA  εν συντομία

Τα  νομοσχέδια SOPA και PIPA σχεδιάστηκαν για να μπλοκάρουν την πρόσβαση σε ιστοσελίδες που περιέχουν υλικό το οποίο δεν καλύπτεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Οι ιδιοκτήτες αυτού του υλικού και η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα έχουν την εξουσία να ζητήσουν δικαστική εντολή για να κλείσουν ιστοσελίδες που θεωρείται ότι συνδέονται με την πειρατεία.
Οι διαφημιστές, οι διακομιστές πληρωμών και οι πάροχοι υπηρεσιών στο Διαδίκτυο (εταιρίες τηλεφωνίας, servers κλπ) θα απαγορεύεται να έχουν επιχειρηματικές συναλλαγές με εταιρίες που θεωρούνται παραβάτες και εδρεύουν στο εξωτερικό των ΗΠΑ.
Επιπλέον το SOPA επιβάλλει στις μηχανές αναζήτησης του διαδικτύου (π.χ Google search) να εξαφανίσουν από τα αποτελέσματα αναζήτησης τις ιστοσελίδες που θεωρούνται παράνομες . Τέτοιου είδους διάταξη δεν υπήρχε στο PIPA.

info@bookbar.gr

Σχετικά θέματα στο Book Bar

SOPA/PIPA: Θύελλα παγκόσμιων αντιδράσεων για τη Λογοκρισία στο Διαδίκτυο

2 COMMENTS