Το Διεθνές Βραβείο Καβάφη 2011 στον Δημήτρη Στεφανάκη

0
677

Για το μυθιστόρημα «Μέρες Αλεξανδρείας»

 Νέα σημαντική διάκριση για τον συγγραφέα Δημήτρη Στεφανάκη και το μυθιστόρημά του

«Μέρες Αλεξάνδρειας» μέσα σε λίγους μήνες. Μετά το «Prix Méditerranée Étranger 2011» ο Έλληνας συγγραφέας απέσπασε το «Διεθνές Βραβείο Καβάφη 2011» για την πεζογραφία (International Cavafy Award for prose). Το βραβείο αυτό απονέμεται κάθε δύο χρόνια στο πλαίσιο των Καβάφειων που διοργανώνονται από την Ελληνική Πρεσβεία στο Κάιρο σε συνεργασία με το Αιγυπτιακό Υπουργείο Πολιτισμού και την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος και άλλων φορέων. Ο συγγραφέας βραβεύτηκε σε ειδική εκδήλωση στο Small Hall της Όπερας τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011 και στη συνέχεια συμμετείχε σε Διεθνή Ημερίδα στην Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη προς τιμήν του ποιητή Κ.Π. Καβάφη.

Το μυθιστόρημα «Μέρες Αλεξάνδρειας», στη γαλλική έκδοση, ήταν υποψήφιο για το Prix du Livre Européen, («Βραβείο Ευρωπαϊκού βιβλίου»).  Σύντομα αναμένεται να κυκλοφορήσει στα Ισπανικά και στα Αραβικά.

Θυμίζουμε ότι με το Διεθνές Βραβείο Καβάφη έχει τιμηθεί το 2001 και η Πέρσα Κουμούτση για το σύνολο των μεταφράσεων της στα αραβικά.

 Η υπόθεση του βιβλίου

 Στις «Μέρες Αλεξάνδρειας» ο συγγραφέας ανατρέχει στις αρχές του εικοστού αιώνα στην πολυφυλετική Αλεξάνδρεια με άξονα την ελληνική παροικία που τότε γνώριζε ακμή στην πόλη. Περιγράφει μια κοινωνία που έδινε πολλές ευκαιρίες για ανέλιξη και γρήγορο πλουτισμό, αλλά έκρυβε και πολλούς κινδύνους. Μια πόλη με τους δικούς της κανόνες  που οι Αλεξανδρινοί γνώριζαν καλά. Στο φόντο της αφήγησης προβάλλουν τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα της εποχής, δύο παγκόσμιοι πόλεμοι, η Ευρώπη του μεσοπολέμου, οι εθνικές συμφορές στη Μεσόγειο, η πτώση των ναυτικών αυτοκρατοριών, η έξαρση του εθνικισμού.

 Μια οικογένεια Ελλήνων καπνοβιομηχάνων ζει το μικρό της θαύμα με φόντο την ελληνική παροικία της πόλης. Η μοίρα της δένεται ανεπίλυτα με τον Λιβανέζο Ελιάς Χούρι και τη Γαλλο-Eλβετίδα Υβέτ Σαντόν. Ιστορίες εμπορίου, πολιτικής, έρωτα και κατασκοπείας. Κάθε άνθρωπος της διασποράς έχει την ιστορία του, την οποία είναι πάντα πρόθυμος να διηγηθεί, παραλείποντας ωστόσο συχνά ένα μικρό μυστικό.
Από την Κωνσταντινούπολη ως τη Μασσαλία και από το Παρίσι ως τη Βιέννη ο κοσμοπολιτισμός δίνει τη δική του παράσταση. Όμως έρχεται η στιγμή που τα φώτα χαμηλώνουν στην Αλεξάνδρεια και η πόλη βυθίζεται αργά αλλά σταθερά στο σκοτάδι της παρακμής.

info@bookbar.gr

ΒΙΟ

 Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Έχει μεταφράσει έργα των Σολ ΜπέλοουΕ. Μ. ΦόρστερΓιόζεφ Μπρόντσκι καιΠροσπέρ Μεριμέ. Το μυθιστόρημα «Μέρες Αλεξάνδρειας» κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2007 απ’ τις εκδόσεις Πατάκη και έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από τους κριτικούς λογοτεχνίας και το αναγνωστικό κοινό. Το 2011 κυκλοφόρησε και πάλι απ’ τις εκδόσεις «Ψυχογιός».

 

 

INFO


Μέρες Αλεξάνδρειας

Δημήτρης Στεφανάκης

 Εκδόσεις Ψυχογιός, 2011

Σελ. 724