Η Ιστορία της Ο

0
1987

Ερωτικά μαθήματα για …προχωρημένους

ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ!

«Ο Πιερ είχε αφήσει την αλυσίδα πάνω στο κρεβάτι και, χωρίς να διαταράξει την ονειροπόληση της Ο, της έδεσε τα μάτια με τη μαύρη βελούδινη κορδέλα που σκέπαζε τα φρύδια και εφάρμοζε ακριβώς στα μήλα του προσώπου: αδύνατον να ξεφύγει το παραμικρό βλέμμα, αδύνατον ν’ ανοίξει τα βλέφαρα». Η Ιστορία της Ο, Πολίν Ρεάζ

istoris-tis-o-polinaΔιαβάζοντας ξανά την Ιστορία της Ο, αντιλαμβανόμαστε πως η ερωτική λογοτεχνία είναι ένα τεράστιο πεδίο στοχασμού της ανθρώπινης σεξουαλικότητας και της έκφρασής της. Έχοντας λοιπόν, στα χέρια μας την έκδοση του Μεταιχμίου, σε μετάφραση της έμπειρης μεταφράστριαςΡίτας Κολαΐτη, θυμόμαστε πως η Ο είναι η ερωμένη όλων των ερωμένων. Η Ο είναι η κεντρική ηρωίδα του βιβλίου, η οποία προκειμένου να αποδείξει την αγάπη της, μπαίνει οικειοθελώς μέσα σε συνθήκες δουλείας και σεξουαλικής διαστροφής. Η ίδια επιτρέπει στον εαυτό της να μεταμορφωθεί σε αντικείμενο σαδομαζοχισμού και να εκπαιδευτεί ως πειθήνια ερωτική παρτενέρ στο πολυτελές περιβάλλον του γοτθικού πύργου Ρουασί.

Της Πωλίνας Γουρδέα

Ως μαθητευόμενη ερωμένη εκπαιδεύεται με αυτοπεποίθηση και επαγγελματική τελειότητα να ερεθίζει σεξουαλικά τους άνδρες που συναντά και να ικανοποιεί όλες τις φαντασιώσεις τους. Το πολύ ενδιαφέρον στοιχείο του βιβλίου είναι ότι αυτή η γυναίκα δεν έχει όνομα, αναφέρεται ως Ο, δηλαδή ως η γυναίκα που ορίζεται από το γράμμα Ο. Το σώμα της, η προσωπικότητά της, δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Είναι το αντικείμενο της απόλυτης ηδονής, είναι το σώμα που παραδίνεται στην εξουσιαστική σχέση της σεξουαλικής πράξης. Είναι το σύμβολο της απόλυτης διαθεσιμότητας.

Πενήντα χρόνια πριν την κυκλοφορία των «50 αποχρώσεων του γκρι» μια Γαλλίδα είχε τολμήσει να γράψει ένα από τα πιο ακραία μυθιστορήματα   σαδομαζοχισμού, κερδίζοντας τη φήμη με το πρώτο και τελευταίο της βιβλίο.
Η συγγραφέας  λέγεται Ντομινίκ Ορί και υπό το ψευδώνυμο Πολίν Ρεάζ έγραψε το 1954 την Ιστορία της Ο. Το βιβλίο αποτελεί ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα έργα της γαλλικής λογοτεχνίας. Η έκδοσή του προκάλεσε σάλο, όπως επίσης και η διάσημη κινηματογραφική μεταφορά του το 1975. Σημαντική λεπτομέρεια για την ιστορία αυτού του βιβλίου είναι πως ο εργοδότης και εραστής της συγγραφέως, ο Jean Paulhan, της έκανε κάποια στιγμή τη σοβινιστική παρατήρηση, πως κανένα θηλυκό δεν μπορεί να γράψει ερωτικό μυθιστόρημα. Η ίδια για να του αποδείξει το λάθος του έγραψε την Ιστορία της Ο και εμείς απολαμβάνουμε την ανάγνωση ενός άκρως σημαντικού ερωτικού μυθιστορήματος.

info@bookbar.gr

H Nτομινίκ Ορί (Dominique Aury) (ψευδώνυμο της Αν Ντεκλό) γεννήθηκε το 1907 στο Ροσφόρ-σιρ-Μερ της Γαλλίας. Σπούδασε στη Σορβόνη και εργάστηκε ως δημοσιογράφος μέχρι το 1946, οπότε ξεκίνησε τη συνεργασία της με τον εκδοτικό οίκο Gallimard, υπό τον Ζαν Πολάν. Φανατική αναγνώστρια της αγγλόφωνης λογοτεχνίας, μετέφρασε πολυάριθμους βρετανούς και αμερικανούς συγγραφείς στα γαλλικά. Απολάμβανε ευρείας εκτίμησης ως κριτικός λογοτεχνίας και συμμετείχε στην κριτική επιτροπή πολλών σημαντικών λογοτεχνικών βραβείων. Η μοναδική συγγραφική της απόπειρα, υπό το όνομα Πολίν Ρεάζ, ήταν Η ιστορία της Ο, που κυκλοφόρησε το 1954· εντούτοις η αληθινή ταυτότητα της συγγραφέως δεν έγινε γνωστή παρά 40 χρόνια αργότερα. Πέθανε το 1998.

istoris-tis-o-polina02INFO

Η Ιστορία της Ο

Πολίν Ρεάζ

Μετάφραση: Ρίτα Κολαϊτη

Εκδόσεις Μεταίχμιο 2012

Σελ. 240, Τιμή € 13,30

 

ΠΩΣ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΑ ΑΝΤΙΤΥΠΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ !

Η ιστορία της Ο, Πολίν Ρεάζ, Εκδόσεις Μεταίχμιο 2012

Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter
Όνομα*: email*:

 

  • Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και πατήστε  «Αποστολή»
  • Ο Διαγωνισμός ισχύει μέχρι 24/ 1/ 2013
  • Αν είστε κάτοικος εκτός Αθηνών, γράψτε και την ταχυδρομική σας διεύθυνση για να σας σταλεί.

 

[gravityform id=”4″ name=”Φόρμα Συμμετοχής” ajax=”true”]

Μετά τη λήξη του διαγωνισμού τα ονόματα των νικητών θα αναρτηθούν στο Book Bar.

  • Οι τυχεροί θα παραλάβουν το αντίτυπο τους από τα βιβλιοπωλεία των Εκδόσεων Μεταίχμιο
  • Στην Αθήνα το βιβλιοπωλείο Ιπποκράτους 118, τηλ: 211 3003580 Δε-Πα 9.00 -21.00 Σα 9.00 – 15.00
  • Θεσσαλονίκη βλ. ΟΞΥΓΟΝΟ παρακάτω το ΟΞΥΓΟΝΟ (Ολύμπου 81, τηλ. 2310 260085, καθημερινά από τις 4 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ και το Σάββατο από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι).

•  Τρεις  τυχεροί θα πάρουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου

Καλή τύχη!!!!

  • Δεν μπορεί να γίνει αποστολή στο εξωτερικό.
  • Παρακαλούμε να συμπληρώνετε τα στοιχεία σας (όνομα –διεύθυνση) με ελληνικούς χαρακτήρες για να αποφεύγονται τα λάθη.