Ο Δαιμονολόγος, Andrew Pyper

0
1081

Η αιώνια επιστροφή του δαιμονικού στοιχείου|

Το δαιμονικό στοιχείο, ένα δόκανο από το οποίο κανείς

daimonologos-displayδεν μπορεί να ξεφύγει. Η εικόνα του καταστροφέα και της ανατροπής ζωντανεύει στον Δαιμονολόγο του Andrew Pyper από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, σε μια μοναδική μετάφραση της Χριστίνας Σωτηροπούλου, υπενθυμίζοντάς μας πως το δαιμονικό στοιχείο είναι το μόνο στοιχείο κάθε ανθρώπινης θρησκευτικής εμπειρίας.

Της Πωλίνας Γουρδέα

«Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη δημιουργών. Αλλά ο καταστροφέας ουσιαστικά παίρνει πάντα την ίδια μορφή». (σελ. 221)

Ο διεθνούς φήμης ακαδημαϊκός Ντέιβιντ Ούλμαν ειδικεύεται στον Χαμένο Παράδεισο του Τζον Μίλτον, χωρίς ο ίδιος να πιστεύει στα μεταφυσικά φαινόμενα. Με μια μελαγχολία, δώρο και κατάρα στην ψυχή του, ο καθηγητής θα καταλήξει να συναντήσει έναν ύπουλο και ισχυρό δαίμονα που θα απαγάγει την κόρη του Τες. Από τη στιγμή αυτή ξεκινά ένα ταξίδι πέρα από κάθε φαντασία όπου ο καθηγητής θα κληθεί να υπερβεί τον εαυτό του για να βρει την κόρη του και κατά συνέπεια τη συνέχισή του στη ζωή. Ακολουθώντας σύμβολα και γρίφους ο καθηγητής θα αντιμετωπίσει έκπτωτες οντότητες που προκαλούν όλεθρο, τρέλα και απελπισία. Σε όλο το βιβλίο ο κεντρικός ήρωας διώκεται από πνεύματα κακόβουλα που τον οδηγούν σε μια υπαρξιακή δοκιμασία γύρω από την έννοια της πίστης, κάνοντάς τον πολλές φορές να υπερβεί τα σύνορα της τρέλας.

«Ο Σατανάς δεν πέφτει από τον ουρανό αλλά από μία «κατάσταση». Μια κατάσταση της ύπαρξης.» (σελ. 226)

Ο ήρωας του βιβλίου εκπίπτει μέσα στις σελίδες, όπως εκπίπτει και ο Σατανάς, αποκτώντας τη βαθύτερη γνώση που κρύβεται μέσα του, την ουσιαστική δύναμη που είναι το σθένος να αντιστέκεται κανείς σε ό,τι τον υπερβαίνει. Ο αναγνώστης ακολουθεί τον καθηγητή σε αυτή τη δύσκολη και αγωνιώδη δοκιμασία ως το τέλος. Σε όλη τη διαδρομή ο ήρωας του βιβλίου δεν παύει ούτε στιγμή να αισθάνεται την κόρη του, παρόλη την εξωτερική σιωπή και αυτό είναι ένα από τα συγκλονιστικότερα στοιχεία του βιβλίου. Η αγάπη για το παιδί του είναι το φως που τον οδηγεί στη σκοτεινή και επικίνδυνη αυτή αναζήτηση με φανό τους συγκλονιστικούς στίχους από τον Χαμένο Παράδεισο του Τζον Μίλτον:

«…ω ήλιε, προφέρω το όνομά σου μόνο και μόνο/ για να σου πω πόσο μισώ τις ακτίνες σου/ Που φέρνουν στη θύμησή μου την κατάσταση / Απ’ όπου έχω εκπέσει». (σελ.225)

Ένα συναρπαστικό βιβλίο για τους λάτρεις των βιβλίων τρόμου και όχι μόνο.

info@bookbar.gr

andrew-pyper-daimonΟ Andrew Pyper ζει στο Τορόντο του Καναδά. Έχει γράψει έξι μυθιστορήματα που έγιναν όλα τους διεθνή μπεστ σέλερ,. Ένα από αυτά το Lost Girls χαρακτηρίστηκε από την εφημερίδα USA Today ως ένα από τα πιο τρομακτικά μυθιστορήματα που έχουν γραφτεί ποτέ. Ο Δαιμονολόγος πρόκειται να γυριστεί σε ταινία από τη Universal και την Image Movers.

 

 

 

 Ξεφυλλίστε το βιβλίο

http://www.klidarithmos.gr/main/books/84038/

 

INFO

daimonologos-coverΟ Δαιμονολόγος

Andrew Pyper

Μετάφραση: Χριστίνα Σωτηροπούλου

Σελ. 360 , Τιμή € 17,70