Αστική Ζωολογία

2
1036

Χάουαρντ Τζέικομπσον (Howard Jacobson)

ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ!

astiki-zoologiaΜε μια εμφανώς προκλητική και σκανδαλιστική υπόθεση, που εχει στόχο να σοκάρει τα αστικά στερεότυπα του αναγνώστη, μια υπόθεση που μοιραία οδηγεί στην παρωδία, ο βραβευμένος με το Booker 2010 Βρετανός συγγραφέας Χάουαρντ Τζέικομπσον  (Howard Jacobson) επιστρέφει με ένα νέο μυθιστόρημα στο είδος για το οποίο έχει διακριθεί: Την κοινωνική σάτιρα και το χιούμορ.

Αν λοιπόν στο προηγούμενο βιβλίο του με τίτλο “Η περίπτωση Φίνκλερ” ( The Flinker Question ) (Booker Prize 2010), ο Howard Jacobson που εκτός από συγγραφέας είχε υπάρξει και ραδιοφωνικός παραγωγός, παρωδούσε τις ατυχίες του Julian Treslove που, ήταν ένας αποτυχημένος παραγωγός του BBC με παθολογική ζήλια στον συμμαθητή του Sam Flinker, στην “Αστική Ζωολογία” ο Jacobson παρωδεί τις ατυχίες του Γκάι Έιμπλμαν (Guy Ableman),  που, κατ΄εικόνα του δημιουργού του,  είναι συγγραφέας αλλά βλέπει τόσο την συγγραφική του σταδιοδρομία όσο και την προσωπική του ζωή να καταρρέουν.

Της Ελπίδας Πασαμιχάλη

Μέσα από αυτή την ιστορία ο Jacobson βρίσκει την ευκαιρία να σχολιάσει με ευφυές και υπόγειο βρετανικό χιούμορ την κρίση στην αστική  οικογενειακή ζωή στις δυτικές κοινωνίες και κυρίως την κρίση στον παραδοσιακό ρόλο του συγγραφέα, αλλά και την κρίση στην απήχηση που έχουν τελικά τα βιβλία στο κοινό, δηλαδή στους αναγνώστες. Σε μια εποχή που η συγγραφή έχει γίνει “παραγωγή βιβλίων” και βιομηχανία, σε μια εποχή που είναι κυρίως οι δημόσιες σχέσεις αυτές που καθορίζουν το μέλλον ενός βιβλίου και όχι η ποιότητα που έχει, σε μια εποχή που οι νέες τεχνολογιες διαφοροποιούν και αμφισβητούν το ρόλο της ανάγνωσης, ποιό μπορεί να είναι το μέλλον των συγγραφέων και των καλών βιβλίων; Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που εξετάξει και υποβάλλει στον αναγνώστη η “Αστική ζωολογία”.

Ο Χάουαρντ Τζέικομπσον είχε ξεκινήσει να γράφει το βιβλίο του “Αστική Ζωολογία” πολύ πριν του απονεμηθεί το Βραβείο Booker 2010 το οποίο τον ανέδειξε σε συγγραφέα πρώτης γραμμής και έφερε το όνομα του στους τίτλους των ειδήσεων και στα πρωτοσέλιδα του αγγλόφωνου τύπου. Δικαιολογημένα θα περίμενε κανείς ότι η πικρή και οργισμένη σάτιρα που αφορά τόσο το αναγνωστικό κοινό όσο και τον εκδοτικό χώρο η οποία βλέπει το φώς στην “Αστική Ζωολογία” θα είχε υποχωρήσει μετά την μεγάλη επιτυχία του. Όμως όχι. Φαίνεται πως τα χρόνια που πέρασε παραγνωρισμένος, όξυναν το κριτικό του βλέμμα καυ δεν μπορούν εύκολα να ξεχαστούν. Και ευτυχώς….  Σε μια εποχή που η συγγραφική δημιουργία και η εκδοτική επιτυχία καθορίζεται από τις κριτικές στο Amazon και στα μεγάλης κυκλοφορίας media, από τις προσφορές στα καλάθια, από τα παιδαριώδη μυθιστορήματα με βαμπίρ, από τα επιτηδευμένα και “αιμοσταγή” Σκανδιναβικά μυθιστορήματα εγκλημάτων, από τραγικές εκπτώσεις στο ενδιαφέρον για τη γλώσσα αλλά και για το ψυχολογικό βάθος των ηρώων, η οργισμένη ματιά του Howard Jacobson είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Αν όχι για να αλλάξει το υπάρχον σκηνικό αλλά τουλάχιστον για να κατανοήσουμε τι διαβάζουμε και ποιοι το επιλέγουν πριν απο εμάς και για εμάς.

Ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου, μεσήλικας και εβραϊκής καταγωγής όπως και ο δημιουργός του, συγγραφέας σεξουαλικών κομεντί αντιμετωπίζει δυο πολύ σοβαρά προβλήματα. Από την μια την μεγάλη πτώση στις πωλήσεις των βιβλίων του και από την άλλη την βαθειά εμμονή να κοιμηθεί με την …πεθερά του! Για την ακρίβεια ο Γκάι Έιμπλμαν, είναι παντρεμένος με μια εκκρηκτική και αυταρχική κοκκινομάλλα, που μοιάζει με την μητέρα της σαν να είναι αδελφές(!) και αισθάνεται πως ζει σαν φυλακισμένος σε ένα διαμέρισμα μαζί τους. Το χειρότερο έρχεται όταν πληροφορείται ότι η γυναίκα του έχει αποφασίσει να γίνει και η ίδια συγγραφέας! Αυτό καταρρίπτει και το τελευταίο προσωπικό του οχυρό. Μέσα σε αυτό το φανταχτερό και επιτηδευμένο σκηνικό που παραπέμπει σε κάποιες στιγμές στο έξυπνο αλλά ρηχό Californication, ο πρωταγωνιστής του βιβλίου παθαίνει μια οργισμένη κρίση νοσταλγίας για τις παλιές καλές μέρες της λογοτεχνίας. Τότε που σπουδαίοι συγγραφείς όπως οι Joseph Conrand, Henry James, James Joyce και Henry Miller μπορούσαν να βρουν τον δρόμο τους για το ευρύ κοινό.

Δεν χρειάζεται πολλή φαντασία για να καταλάβει κανείς ότι το νέο βιβλίο του Howard Jacobson, καθώς θίγει το μεγαλύτερο μέρος της σύγχρονης βιομηχανίας τιου βιβλίου, μέρος της οποίας αναπόφευκτα αποτελεί και η κριτική, έφερε αρκετή αμηχανία και αντιμετωπίστηκε με τρόπο αντιφατικό από τους ίδους τους κριτικούς.  Αρκετοί ήταν εκείνοι που χαιρέτησαν τη θαρραλέα πρόζα, την ανατρεπτικότητα και το σαρδόνιο και καταγγελτικό χιούμορ του, κάποιοι άλλοι όμως πήραν το θέμα “προσωπικά” αισθανόμενοι ίσως ότι τους αφορά , ενοχλήθηκαν και άφησαν στα κείμενα τους “δηλητηριώδεις” υπανιγμούς για “αναχρονισμό” και ανακρίβειες από την πλευρά του συγγραφέα. Ουδείς ωστόσο έχει αμφισβητήσει τη λογοτεχνική αξία του  έξοχου κειμένου. Τί να κάνουμε; Στην ανθρώπινη ιστορία υπήρξαν φωτεινές και σκοτεινές εποχές για τον πολιτισμό και κατ΄αναλογία για τη λογοτεχνία. Υπήρξε ο μεσαίωνας υπήρξε και η αναγέννηση. Και αν υπήρξαν κάποιες εποχές στις οποίες οι καλοί συγγραφείς μπόρεσαν να φτάσουν αμέσως σε ένα κοινό έτοιμο να τους ακούσει, άλλο τόσο υπήρξαν εποχές – και δυστυχώς ήταν οι περισσότερες- που οι σπουδαίοι συγγραφείς έγιναν γνωστοί και “ανακαλύφθηκαν” μετά θάνατον. Τι είδους εποχή είναι η δική μας δεν είναι του παρόντος να αναλύσουμε, σίγουρα όμως διαβάζοντας κάποιος την “Αστική Ζωολογία” βρίσκει έναν πολύ συγκροτημένο και τεκμηριωμένο αντίλογο στην άποψη ότι ο σύγχρονος μοντέρνος και τεχνολογικά απογειωμένος κόσμος μας είναι εν τέλει ένας κόσμος “όμορφος και αγγελικά πλασμένος”….

Τη γλαφυρή και εμπνευσμένη απόδοση του κειμένου στα ελληνικά  έχει επιμεληθεί με πραγματική δεξιοτεχνία ο Γιώργος Ίκαρος Μπαμπασάκης.

info@bookbar.gr    

 

Εκδόσεις Ψυχογιός 2013

Μετάφραση: Γιώργος Ίκαρος Μπαμπασάκης

Σελ. 430, Τιμή € 17,70

 

Απόσπασμα από την “Αστική Ζωολογία”

“Κολλούσα φωτογραφίες συγγραφέων κοινωνικά απόβλητων στον τοίχο της κάμαρας μου. Ζαν Πολ Σαρτρ, Ουίλιαμ Σ. Μπάροουζ, Χένρι Μίλερ, Λέοναρντ Κοέν, Μπρένταν Μπίαν, Ντίλαν Τόμας, Νόρμαν Μέιλερ. Όλοι διαβολικοί, υπαρξιστές βλάσφημοι με τον τρόπο τους, όλοι άντρες εν οδύνη, σαν εμένα, αν κι εγώ δεν ήμουν παρά ένα αγοράκι εν οδύνη.

Ο Χένρι Μίλερ ήταν στην κορυφή της λίστας. Εκτόξευε βρομιές στον κόσμο σαν καλλιτέχνης του γκράφιτι με λέξεις. Αλλά ήταν και φιλόσοφος. Εντόξευε βρομιές και μετά συλλογιζόταν αυτό που είχε κάνει. Ήσουν μικρός στα δεκατέσσερα για να διαβάζεις Χένρι Μίλλερ, και αμφιβάλλω αν τον καταλάβαινα. Το δίχως άλλο δεν ήμουν πάντα σε θέση να φανταστώ τι έκανε με τις γυναίκες. Μπορείς όμως να καταλάβεις τι εννοεί ένας συγγραφέας όταν τολμάει να πει πως ‘έχει προχωρήσει υπερβολικά μακριά – υπερβολικά μακριά; Άρα ξέρεις τί θα πει υπερβολικά μακριά – και επικροτούσα το εγχείρημα . Κι εγώ θα πήγαινα υπερβολικά μακριά μόλις ερχόταν η σειρά μου.”  ( σελ. 125)

 

Σχετικά Θέματα

ΒΡΑΒΕΙΟ BOOKER 2010: Το γέλιο κερδίζει βραβείο Booker


ΠΩΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΑ ΑΝΤΙΤΥΠΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Αστική Ζωολογία , Χάουαρντ Τζέικομπσον (Howard Jacobson), Εκδόσεις Ψυχογιός 2013

Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter
Όνομα*: email*:

 

  • Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και πατήστε  «Αποστολή»
  • Ο Διαγωνισμός ισχύει μέχρι 30 Μαϊου  2013
  • Για το βιβλίο αυτό εκτός από το όνομα συμπληρώστε και την ταχυδρομική σας διεύθυνση.

 

[gravityform id=”4″ name=”Φόρμα Συμμετοχής” ajax=”true”]

 

Μετά τη λήξη του διαγωνισμού τα ονόματα των νικητών θα αναρτηθούν στο Book Bar.

Οι τυχεροί θα παραλάβουν το αντίτυπό τους από το βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Ψυχογιός, Μαυρομιχάλη 1, Αθήνα, τηλ. 2103618654, ώρες 8.00 – 16.00

Δύο τυχεροί θα πάρουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου.

 

Καλή τύχη!!!!

 

  • Δεν μπορεί να γίνει αποστολή στο εξωτερικό.
  • Παρακαλούμε να συμπληρώνετε τα στοιχεία σας (όνομα –διεύθυνση) με ελληνικούς χαρακτήρες για να αποφεύγονται τα λάθη
  • ΠΡΟΣΟΧΗ: Για τη συμμετοχή σας στην κλήρωση είναι αρκετό να συμπληρώσετε ΜΙΑ ΦΟΡΑ τη Φόρμα Συμμετοχής. Διαφορετικά δημιουργείται πρόβλημα στο Inbox και οι πιθανότητες επιτυχίας δεν αυξάνονται. 

2 COMMENTS

    • Στην πρώτη σελίδα κάτω δεξιά, κάτω από την εγγραφή στο Newsletter, στο εικονίδιο που γράφει “Βιβλία Κερασμένα” 🙂