Διονύσης Σιμόπουλος – Είμαστε αστρόσκονη

0
977

«…. και κάποια μέρα θα ξαναγυρίσουμε στα άστρα.»

 

«Το άγνωστο συχνά τρομάζει τον κόσμο. Πολλούς τους κάνει να αισθάνονται χαμένοι. Μόνοι. Ανασφαλείς. Σε άλλους το άγνωστο κεντρίζει την περιέργεια. Τους κάνει ανυπόμονους. Περήφανους. Να αισθάνονται μέρος από κάτι μεγαλύτερο απ’ αυτούς. Και η απόκτηση νέων γνώσεων για το άγνωστο, ειδικά γνώσεων που προκαλούν αλλαγές στις φιλοσοφικές ιδέες του ανθρώπου σχετικά με τον εαυτό του και τη σχέση του με τη φύση, θα αντιμετωπίζεται πάντα με επαίνους και με εχθρότητα μαζί.» γράφει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου του Είμαστε αστρόσκονη ο διακεκριμένος αστροφυσικός και επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, Διονύσης Σιμόπουλος. Ένας από τους λίγους Έλληνες επιστήμονες που έχει στο ενεργητικό του μια εξαιρετικά πλούσια εργογραφία με βιβλία ποιοτικής εκλαϊκευμένης επιστήμης και μάλιστα σε έναν τομέα που η πρόοδος έχει «εκτοξευθεί» με την ανάπτυξη της υψηλής τεχνολογίας και την προϋποθέτει: την Αστρονομία και την Αστροφυσική.  

 Της Ελπίδας Πασαμιχάλη

Στο βιβλίο του με τίτλο Είμαστε αστρόσκονη -Σύμπαν μια ιστορία χωρίς τέλος από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, απαντά με τον πιο έγκυρο και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο, σε όλα όσα θα θέλατε να ρωτήσετε για το άγνωστο και το σύμπαν που μας περιβάλλει. Η Αστροφυσική είναι ο τομέας όπου η Επιστήμη, περισσότερο ίσως από οπουδήποτε αλλού, συναντά την Φιλοσοφία και ο Διονύσης Σιμόπουλος έχει το χάρισμα να συνδέει και τις δύο με τον πιο αριστοτεχνικό και πηγαίο τρόπο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τι υπάρχει άραγε εκεί έξω;

«Από την αυγή ακόμη της Ιστορίας, πριν από 6.000 χρόνια, ο νυχτερινός ουρανός ήταν για τον άνθρωπο το πραγματικό απώτερο όριο των κοσμικών του αναζητήσεων. Γιατί δεν υπήρξαν πολλοί άνθρωποι που ατενίζοντας τον αστροφώτιστο νυχτερινό ουρανό να μην αναρωτηθούν κάποτε για το Σύμπαν που μας περιβάλλει. Μυριάδες ερωτήματα έχουν τεθεί κατά καιρούς από τους πρωτόγονους νομάδες, μέχρι και τους σύγχρονους αστρονόμους και αστροφυσικούς. Κι όλες αυτές οι μυριάδες ερωτήσεις, μπορούν να συμπυκνωθούν σε μία και μοναδική: τί υπάρχει άραγε εκεί έξω;» με αυτό τον τρόπο ξεκινά ο πρόλογος με τίτλο Το κοσμικό μας νησί στο βιβλίο Είμαστε αστρόσκονη, Σύμπαν μια ιστορία χωρίς τέλος και στη συνέχεια του βιβλίου ο Διονύσης Σιμόπουλος ξετυλίγει την ιστορία αλλά και την τοπογραφία του διαστήματος σε τέσσερις πράξεις – κεφάλαια, με τρόπο γοητευτικό, γλαφυρό και αρκετές φορές ποιητικό.

Μιλά για τα Αστρικά γεννητούρια , την Αστρική εξέλιξη , τις Αστρικές καταστροφές και τους Ψίθυρους του διαστήματος.  Στα κεφάλαια αυτά κάνει λόγο για την Αστρογένεση, τα Αστρικά σμήνη, τους κόκκινους γίγαντες και τους άσπρους νάνους, τα «ελυτικά» «Λείψανα άστρων και μορφές αραχνιασμένες», (σ. σ. «Λείψανα παλιών άστρων και γωνιές αραχνιασμένες του ουρανού σαρώνοντας η καταιγίδα που θα γεννήσει ο νους του ανθρώπουι», Προφητικόν, Άξιον Εστί,  Οδυσσέας Ελύτης) τους Αστρικούς κανίβαλους, σκιαγραφεί το πορτρέτο μιας σουπερνόβα, εξηγεί τη σχέση της βαρύτητας με τον χωρόχρονο και παρουσιάζει τα βαρυτικά κύματα, η καταγραφή των οποίων υπήρξε ένα από τα σπουδαιότερα  επιτεύγματα των τελευταίων χρόνων και τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 2017.

«Στο Σύμπαν υπάρχουν περίπου ένα τρισεκατομμύριο τρισεκατομμύρια άστρα. Όσοι είναι και οι κόκκοι της άμμου όλων των ωκεανών της Γης. Και από την άλλη, στην ύλη που περιέχεται μέσα σε μία μόνο δαχτυλήθρα βρίσκουμε ένα δισεκατομμύριο τρισεκατομμύρια άτομα. Πού βρίσκεται λοιπόν τώρα το κέντρο του Σύμπαντος; Βρίσκεται άραγε ο άνθρωπος πραγματικά πολύ μακριά απ’ αυτό; Ή μήπως το απροσδιόριστο αυτό κέντρο δεν είναι πραγματικά παρά θέμα προοπτικής και σχετικότητας;
Από τη γέννηση των άστρων ως τις μαύρες τρύπες, από τα στοιχειώδη σωματίδια ως τα βαρυτικά κύματα, από τους πιο μακρινούς γαλαξίες ως το ανθρώπινο είδος, αυτό το βιβλίο περιγράφει το αέναο ταξίδι της υλοενέργειας που απαρτίζει το Σύμπαν.

Είμαστε όλοι μας αστρόσκονη, και κάποια μέρα θα ξαναγυρίσουμε στα άστρα. Κάποια μέρα θα υπάρξουν άλλοι κόσμοι, γεμάτοι με άλλα όντα, αστράνθρωποι σαν εμάς, που θα γεννηθούν από τις στάχτες ενός, κάποιου άλλου, πεθαμένου άστρου. Ενός άστρου που σήμερα το λέμε Ήλιο.» (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου «Είμαστε αστρόσκονη – Σύμπαν, μια ιστορία χωρίς τέλος»)

 

INFO

Είμαστε αστρόσκονη

Σύμπαν, μια ιστορία χωρίς τέλος

Διονύσης Π. Σιμόπουλος

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σελ. 192, Τιμή € 9,99

 

 

 

 

 

ΒΙΟ

Ο Διονύσης Π. Σιμόπουλος γεννήθηκε το 1943 στα Γιάννενα και μεγάλωσε στην Πάτρα. Σπούδασε Πολιτική Επικοινωνία και Αστροφυσική στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα των ΗΠΑ. Είναι επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, πολυβραβευμένος διεθνώς για τη συνεισφορά του στην αστρονομική εκπαίδευση. Το πλούσιο επιμορφωτικό του έργο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 26 βιβλία, πάνω από 500 σενάρια επιμορφωτικών τηλεοπτικών εκπομπών και πάνω από 250 σενάρια πολυθεαμάτων του πλανηταρίου.