Ευσεβία η θλιμμένη αυτοκράτειρα – Γιώργος Λεονάρδος

0
929

Το τέλος της κλασσικής αρχαιότητας/ 

ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ/

Η Ευσεβία, η γοητευτική και καλλιεργημένη αρχοντοπούλα από τη Θεσσαλονίκη, που έγινε στη συνέχεια η σύζυγος του Ρωμαίου αυτοκράτειρα Κωνστάντιου  Β, δευτερότοκου γιού του Κωνσταντίνου του Μεγάλου δίνει τον τίτλο στο μυθιστόρημα του Γιώργου Λεονάρδου, «Ευσεβία η θλιμμένη αυτοκράτειρα» από τις εκδόσεις Ωκεανός. Η Ευσεβία, ένα ιστορικό πρόσωπο που έχει περάσει στα «ψιλά γράμματα» των επίσημων ιστορικών αναφορών δίνει την ευκαιρία στον πολυγραφότατο συγγραφέα να φωτίσει ένα  καθοριστικό σταυροδρόμι για την ιστορία του Βυζαντίου αλλά και του ελληνισμού, τον 4ο μΧ αιώνα, που σηματοδοτεί το οριστικό τέλος της κλασσικής αρχαιότητας και το ξεκίνημα μιας νέας εποχής.

Της Ελπίδας Πασαμιχάλη

Το κομβικό και μοιραίο πρόσωπο που λειτούργησε ως μοχλός γι αυτή την κοσμογονία, ήταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Ιουλιανός ο Μέγας και Φιλόσοφος , όπως τον χαρακτήρισαν οι ιστορικοί ή Αποστάτης, Παραβάτης , Ειδωλιανός, Καυσίτερος ή Πισαίος όπως τον ονόμασαν οι αντίπαλοί του. Εξάδελφος του Κωνστάντιου Β’ και τελευταίος αυτοκράτορας της  Κωνσνταντίνειας  δυναστείας, ο Ιουλιανός , ένα πρόσωπο με βαθύτατη κλασσική παιδεία και μελετητής των αρχαίων ελληνικών συγγραμμάτων, μια μοναχική περίπτωση  που ξεχώριζε στον συρφετό αμάθειας, φανατισμού, ακόρεστης δίψας για εξουσία  και ραδιουργίας που χαρακτήριζαν την αυτοκρατορική αυλή, ήταν ο μοναδικός πολυθεϊστής αυτοκράτορας μετά τον Μέγα Κωνσταντίνο, ο οποίος θέλησε να αναβιώσει την αρχαία θρησκεία και αυτοπροσδιοριζόταν ως  Έλληνας , καθιερώνοντας και τη χρήση του όρου.

Στο πρόσωπο της αυτοκράτειρας Ευσεβίας,  ο Ιουλιανός βρήκε μια αναπάντεχη προστάτιδα και σύμμαχο, που τον βοήθησε να ολοκληρώσει τις σπουδές του και τον προστάτεψε από την ανθρωποφαγία των αυλικών καθώς και την βιαιότητα του Κωνστάντιου που εύκολα γινόταν υποχείριο τους. 

Το τέλος του μοναδικού μη θεοκρατικού πολιτισμού

Διεισδυτικός  και έμπειρος μελετητής της  Βυζαντινής περιόδου ο Γιώργος Λεονάρδος, μιας εποχής στην οποία αναφέρεται σχεδόν το σύνολο του πολύτομου έργου του, παραδίδει μέσω του βιβλίου πολύτιμα και διαυγή μαθήματα ιστορίας στον αναγνώστη. Με τρόπο άμεσο, λιτό, ξεκάθαρο και ενδιαφέροντα ο Γιώργος Λεονάρδος ιχνογραφεί το τοπίο της «νέας εποχής» που αναδύθηκε  ενώ με τρόπο διορατικό  και σαφή εστιάζει στις θεμελιώδεις και αβυσσαλέες πολιτιστικές διαφορές που τη χώριζαν από την κλασσική αρχαιότητα. Και οι διαφορές αυτές δεν εστιάζονται τόσο στις θρησκευτικές, για τις οποίες κανένα σχόλιο δεν κάνει ο συγγραφέας, όσο στις διαφορές πολιτικής κουλτούρα, πνευματικού επιπέδου και πολιτισμού.  Στις τεράστιες διαφορές κοσμοθεωρίας που υπήρχαν ανάμεσα στην ελληνική κλασσική αρχαιότητα, που γεννήθηκε από τον μοναδικό μη θεοκρατικό πολιτισμό της  ανατολικής Μεσογείου   και στους Βυζαντινούς χρόνους.

Αυλικοί, αυλοκόλακες και ευνούχοι κινούν τα νήματα της εξουσίας

Μας ξεναγεί στους διαδρόμους και στον περίγυρο της αυτοκρατορικής αυλής των Μεδιολάνων όπου ένα πλήθος από αυλικούς, αυλοκόλακες, υπηρέτες και ευνούχους , συνωμοτούν, καταστρώνουν ίντριγκες  και συκοφαντούν για να αποκομίσουν προσωπικά οφέλη εκμεταλλευόμενοι την ανικανότητα και την απληστία για εξουσία του αυτοκράτορα. Μιλά για μια εποχή σκοτεινή και βέβηλη, όπου οι δολοφονίες των εν δυνάμει πολιτικών αντιπάλων αλλά και επικίνδυνων συγγενών αποτελούν την πιο συνηθισμένη πρακτική, οι γάμοι συμφέροντος εξαγοράζουν την εξουσία, ενώ οι δοξασίες, οι δεισιδαιμονίες, οι αιρέσεις,  ο φανατισμός, η άγνοια ακόμη και η μαγεία διαμορφώνουν τη συνείδηση του λαού και έχουν υποκαταστήσει το διαυγές φως της  φιλοσοφίας, της γνώσης και τις επιστήμης.

Αυτοκράτορες ανατολίτικου τύπου

Σε αυτό το δύσοσμο πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον, όπου ο αυτοκράτορας περίπου λατρεύεται ως ανατολίτικου τύπου μονάρχης, ήταν φυσικό η απλότητα και η αμεσότητα  που θέλησε να φέρει ο Ιουλιανός στα πολιτικά ήθη καθώς  και η ευρύτατη μόρφωση του, να γεννήσουν αισθήματα καχυποψίας και εχθρότητας. Η προσπάθεια του να κάνει την εξουσία πιο λειτουργική περιορίζοντας τον αριθμό των αυλικών δημιούργησε μεγάλες δυσαρέσκειες, ενώ η επιλογή του να υποστηρίξει την αρχαία θρησκεία ήταν προφανώς καταδικασμένη εξ αρχής.

Με ματιά διαυγή ο Γιώργος Λεονάρδος δίνει πλήθος από ιστορικές αλλά και εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες και διατηρεί το ενδιαφέρον αμείωτο. Αξιοποιώντας πλούσιες ιστορικές πηγές διατρέχει ως έμπειρος ρεπόρτερ το κρίσιμο αυτό σταυροδρόμι  και παρουσιάζει στους αναγνώστες  ένα συναρπαστικό , τεκμηριωμένο αλλά και νηφάλιο  ιστορικό ρεπορτάζ.

info@bookbar.gr 

 

INFO 

eusebia_leonardos_coverΕυσεβία

Η θλιμμένη αυτοκράτειρα

Γιώργος Λεονάρδος

Εκδόσεις Ωκεανός 2017

Σελ. 448, Τιμή € 14,90

 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

«Δύο πανάρχαιες κοσμοαντιλήψεις, η μια με τους φιλοσόφους της και τον Σωκράτη προεξάρχοντα, να διδάσκει δια μέσου των αιώνων την αρετή ως απαύγασμα της Γνώσης και της Σοφίας και την άλλη, με τους προφήτες και τον Μεσσία της, να διδάσκει επίσης την Αρετή, αλλά ως συνακόλουθη  της ταπεινότητας, της μετριοφροσύνης και της αγάπης προς τον συνάνθρωπο, χωρίς καμιά άλλη φιλοσοφική αρχή. Αυτές οι δύο κοσμοθεωρίες συγκρούονταν με αιματηρά αποτελέσματα και ιδιαίτερα εις βάρος των θεραπόντων της αρχαιότερης ομάδας.»  (σελ. 13)

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΗΡΩΣΗΣ

Τα Ονόματα των Τυχερών

Θεοδώρα Δημαμά, Αθήνα

Χαράλαμπος Σιδέρης, Σπάτα Αττικής

 

ΠΩΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΑ ΑΝΤΙΤΥΠΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Ευσεβία, Η θλιμμένη αυτοκράτειρα, Γιώργος Λεονάρδος, Εκδόσεις Ωκεανός

ΕΔΩ Συμπληρώστε τη Φόρμα Συμμετοχής

 Διαβάστε τους όρους συμμετοχής

  • Αν είστε κάτοικος εκτός Αθηνών, γράψτε και την ταχυδρομική σας διεύθυνση για να σας σταλεί και ένα κινητό τηλέφωνο επικοινωνίας.

Οι τυχεροί θα παραλάβουν το αντίτυπό τους από το βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Ωκεανός, Σόλωνος 136 Δευτέρα ως Παρασκευή 9.00 -17.00, ΤΗΛ.: 210-3829339

  • Δύο τυχεροί θα πάρουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου.
  • Δεν μπορεί να γίνει αποστολή στο εξωτερικό.
  • Παρακαλούμε να συμπληρώνετε τα στοιχεία σας (όνομα –διεύθυνση) με ελληνικούς χαρακτήρες  για να αποφεύγονται τα λάθη.
  • Ο Διαγωνισμός ισχύει μέχρι και 2 Οκτωβρίου 2017.
  • Μετά τη λήξη του διαγωνισμού τα ονόματα των νικητών θα αναρτηθούν στο Book Bar

Καλή τύχη!!!!