Έξοδος – Άρης Σφακιανάκης

0
853

Ρωγμή του Χωροχρόνου στο ηρωικό Μεσολόγγι/ 

ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ/

 Είναι γεγονός ότι κάθε βιβλίο, αποτελεί έναν ξεχωριστό κόσμο. Έναν κόσμο που μας αποκαλύπτεται μόλις βυθιστούμε στις σελίδες του, και ο οποίος φιλοδοξεί να μας προσελκύσει και να μας μυήσει, με την ανάγνωση, στα μυστικά του. Και η διαπίστωσή μου αυτή, προφανώς δεν κομίζει γλαύκαν. Μόνο που μερικά βιβλία αποτελούν πραγματικά τέτοια ευχάριστη έκπληξη, ώστε ομολογουμένως πρέπει κανείς να αισθάνεται πολύ τυχερός που έπεσαν στα χέρια του.

   Της Δάφνης Μαρίας Βουβάλη

Το μυθιστόρημα του Άρη Σφακιανάκη με τίτλο Έξοδος (Εκδόσεις Κέδρος), ανήκει στα βιβλία που διαβάζονται πραγματικά απνευστί. Μπορεί να μην κοιμηθείς ένα ολόκληρο βράδυ, προκειμένου να το τελειώσεις. Τι είναι αυτό που το κατατάσσει σ’ αυτή την κατηγορία; Ένας συνδυασμός επιτυχημένων στοιχείων: το ανάλαφρο γράψιμο, το χιούμορ, και βέβαια, η υπόθεση. Η εξαιρετικά έξυπνη κι ευρηματική ιστορία την οποία έχει επινοήσει ο συγγραφέας, και ο τρόπος που την παρουσιάζει.

Ήρωάς του ένας λογοτέχνης, ο οποίος αποφασίζει να γράψει ένα βιβλίο με θέμα που το κρατά μυστικό, αλλά το οποίο τον υποχρεώνει να μεταβεί σ’ έναν παράξενο κι επικίνδυνο τόπο, όπου συμβαίνουν περίεργα πράγματα: εξαιτίας τους άνθρωποι σκοτώνονται ή εξαφανίζονται, και κανείς ποτέ δεν έχει επιστρέψει πίσω. Οι φίλοι και οι γνωστοί του προσπαθούν με κάθε τρόπο να τον αποτρέψουν από τον εγχείρημά του, ταξιδιωτικό και συγγραφικό, για να μην τον χάσουν για πάντα, αλλά εκείνος παραμένει αμετάπειστος.

Ρωγμή του Χωροχρόνου στο ηρωικό Μεσολόγγι

Ο τόπος βρίσκεται στην Ελλάδα, και είναι το Μεσολόγγι. Τι συμβαίνει σ’ αυτή την ηρωική και αδούλωτη πόλη; Χωροχρονικά παιχνίδια. Στα περίχωρα του Μεσολογγίου ο φίλος μας πέφτει σε μια ρωγμή του Χρόνου, και παγιδεύεται στο παρελθόν, και συγκεκριμένα στην άνοιξη του 1826, λίγες ημέρες πριν την Μεγάλη Έξοδο! Το θέμα του βιβλίου του αποκαλύπτεται πως είναι ακριβώς αυτό, αλλά ο ίδιος συλλαμβάνεται πλέον από τους Έλληνες υπερασπιστές της πόλης, και σύρεται εντός αυτής, ενόσω τα στρατεύματα του Τούρκου Κιουταχή και του Αιγύπτιου Ιμπραήμ την κρατούν πολιορκημένη.

Τρόπος να επιστρέψει στο παρόν, δεν υπάρχει. Ο πρωταγωνιστής στην Έξοδο του Άρη Σφακιανάκη, ξαναζεί την ελληνική ιστορία των χρόνων της Επανάστασης του 1821 και την νιώθει σίδερο στο κορμί του. Γνωρίζει όλους τους ήρωες του ’21 εκείνης της χρονικής στιγμής στην συγκεκριμένη πόλη, τον ανελέητο πόλεμο, τον λιμό μέσα στο Μεσολόγγι, τον φοβερό αγώνα των Ελεύθερων Πολιορκημένων για την ελευθερία, το αίμα. Του δίνουν να φορέσει φουστανέλα, και παίρνει μέρος εκ των πραγμάτων στην Έξοδο, στις 10 Απριλίου του 1826! Στην διάρκειά της, με τον φόβο του θανάτου του μέσα στην χωροχρονική παγίδα, επιχειρεί να ξαναβρεί το μονοπάτι που θα του επιτρέψει να γυρίσει στο παρόν, και …τα καταφέρνει;

Αν κρίνουμε από το τρικ της βιογραφίας του Σφακιανάκη στο μεσόφυλλο του βιβλίου, κι από το σημείωμα του εκδότη στο τέλος του, μάλλον όχι! Θα πρέπει, μιαν άλλη φορά, σ’ ένα επόμενο βιβλίο του συγγραφέα ίσως; να ξαναπροσπαθήσει…

Η  Επανάσταση του ’21 και ο σημερινός Έλληνας

Ο Άρης Σφακιανάκης προσεγγίζει με τρόπο εξαιρετικά επιτυχημένο την ιστορία και τον αγώνα του Μεσολογγίου, και μας γνωρίζει σε προσωπικό επίπεδο με τους αγωνιστές του ’21, σκιαγραφώντας τους με ενάργεια και συγκινητική ομορφιά, χωρίς υπερβολές. Ενώ εκ των πραγμάτων, σκιαγραφεί μαζί και την διαφορά που έχει από αυτούς, ψυχική και νοοτροπίας, ο σημερινός Έλληνας: άμαθος στις κακουχίες και τον πόλεμο παρά το βαρύ (ακόμα και πρόσφατο) ιστορικό παρελθόν του, δεν έχει ερωτικές αναστολές. Το ερωτικό στοιχείο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο βιβλίο, τόσο με τις δύο γυναίκες που εμφανίζονται στην σύγχρονη ζωή του πρωταγωνιστή, την Αλεξία και την Ιωάννα, όσο και με την πανέμορφη αρραβωνιαστικιά του Κίτσου Τζαβέλλα, τη Λένια, η οποία κλέβει την καρδιά του, κι εκείνος προσπαθεί, ανεπιτυχώς, να την φέρει μαζί του στο σήμερα…

info@bookbar.gr

 

INFO

sfakianakis_exodos_coverΈξοδος

Άρης Σφακιανάκης

Εκδόσεις Κέδρος 2016

Σελ. 344, Τιμή € 15,50

 

 ΒΙΟ

Ο Άρης Σφακιανάκης γεννήθηκε το 1958 στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα. Το πρώτο του βιβλίο με διηγήματα, “Όταν βρέχει και φορά παπούτσια κόλετζ”, κυκλοφόρησε το 1981 από τις εκδόσεις Κέδρος. Από τις ίδιες εκδόσεις κυκλοφόρησε το 1984 το δεύτερο βιβλίο του, “Οι παράξενες συνήθειες της οικογένειας Μόρφη”, το 1990 το τρίτο βιβλίο του “Ο τρόμος του κενού”, το 1993 το τέταρτο βιβλίο του, “Η νόσος των κινέζικων εστιατορίων”. To 1998 κυκλοφόρησε το πέμπτο βιβλίο του, με τον τίτλο “Δεν ήξερες… δεν ρώταγες!”. Το μυθιστόρημα αυτό υπήρξε το πρώτο μιας τριλογίας που συνεχίστηκε με το “Μπέιμπι Σίτινγκ”. Ακολούθησαν τα βιβλία “Το περσικό φιλί” (2004), “Μητροπόλεις, ιστορίες, παράδεισοι” (Ελληνικά Γράμματα, 2006) “Η μοναξιά δεν μου ταιριάζει” (2008) και “Ου μπλέξεις (2011)”. Συνέχισε με το “Παντρεμένες” (2013) και Έξοδος”, (2016). Έχει ασχοληθεί με τη μετάφραση και το σενάριο. (ΠΗΓΗ BIBLIONET)

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΗΡΩΣΗΣ

Τα Ονόματα των Τυχερών

Αγάπη Αποστολίδου, Θεσσαλονίκη

Αμαλία Μαλιγιάννη, Αιτωλοακαρνανία

Σερτάν Φασλί,  Ξάνθη

 ΠΩΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΑ ΑΝΤΙΤΥΠΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Έξοδος, Άρης Σφακιανάκης, Εκδόσεις Κέδρος

ΕΔΩ Συμπληρώστε τη Φόρμα Συμμετοχής

 Διαβάστε τους όρους συμμετοχής

  • Αν είστε κάτοικος εκτός Αθηνών, γράψτε και την ταχυδρομική σας διεύθυνση για να σας σταλεί και ένα κινητό τηλέφωνο επικοινωνίας.
  • Οι τυχεροί θα παραλάβουν το αντίτυπό τους από το βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Κέδρος,  Γενναδίου 3, Αθήνα, τηλ: 2103802007, Δε-Πα 8:00-4:00, Σα 8:00-2:30
  • Τρεις τυχεροί θα πάρουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου.
  • Δεν μπορεί να γίνει αποστολή στο εξωτερικό.
  • Παρακαλούμε να συμπληρώνετε τα στοιχεία σας (όνομα –διεύθυνση) με ελληνικούς χαρακτήρες  για να αποφεύγονται τα λάθη.
  • Ο Διαγωνισμός ισχύει μέχρι και 27 Μαρτίου 2017.
  • Μετά τη λήξη του διαγωνισμού τα ονόματα των νικητών θα αναρτηθούν στο Book Bar

Καλή τύχη!!!!